Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Velká transformace české ekonomiky se dala do pohybu.

Bez dostatku levné energie, imigrace a finančního kapitálu ekonomika nezačne prosperovat.
Seznam Zprávy

08. 03. 2024

Vážení čtenáři,


největším impulzem k rozvoji české ekonomiky je paradoxně odchod otců zakladatelů většiny firem vlastněných českým kapitálem.


Samozřejmě jsou tu i výjimky z pravidla. „Dřív jsme kupovali celé firmy, dnes se spokojíme s deseti procenty,“ povzdychl si nedávno jeden investiční manažer největší české finanční skupiny PPF. Nešťastné úmrtí Petra Kellnera před dvěma lety nicméně jakoby symbolicky zakončilo jednu éru nejen PPF, ale celé české ekonomiky.


Vedení PPF převzal Kellnerův umírněnější spolupracovník Jiří Šmejc, který aktiva skupiny přesunuje z východu na západ, a z dravé investiční skupiny, která dokázala překvapovat riskantními kroky, se stává klasický správce rodinného majetku. Kapitál skupina Renáty Kellnerové umisťuje opatrněji v nejsilnějších ekonomikách západní Evropy a Spojených států.


Podobnou geografickou oblast si pro svůj byznys od počátku vybrala jiná výrazná postava současného českého byznysu. V jednoduché a šťastné sázce na obor energetiky investoval Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského (a Patrika Tkáče) skoro výhradně na vyspělých západních trzích.


Je nesmírně pozitivní vidět českého byznysmena sebevědomě „čeřit vody“ například tradicionalistické Francie. EPH aktuálně ovládlo zkrachovalý francouzský maloobchodní moloch Casino, který zaměstnává desetitisíce lidí a stal se především politickým problémem.


To je však jen symbolická špička ledovce české ekonomiky, v níž se hlavní drama odehrává o poschodí níže. Je to český „mittelstand“, tedy malé a střední firmy, které rozhodují o budoucím růstu HDP. A pod tlakem do této oblasti přichází pozitivní impulzy, které by mohly ekonomiku do budoucna nakopnout.


Intuitivní řízení


Původní privatizátoři většinou přebírali fabriky v rozkladu, museli je přizpůsobit novým podmínkám a najít pro ně nové trhy. Pomáhala jim výhoda dostupné a levné pracovní síly i zefektivňování výroby nákupem nových strojů a zařízení a zlepšováním procesů výroby.


Dnes jsou firmy v Česku na velmi dobré technologické úrovni a problém se objevuje jinde. Jak řekl SZ Byznys jeden poradce z „velké poradenské čtyřky“, středně velké firmy velmi špatně řídí své finance a jen výjimečně přemýšlí dlouhodoběji například o svém zadlužení. „Když pak nedávno kvůli inflaci přišlo rychlé zvyšování úroků, rozpočet firem se kvůli vyšším nákladům na úrokovou službu velmi často dostal mimo realitu, a majitelé začali zmatkovat.“ Jsou to majitelé, kteří řídili firmu posledních třicet let, a po tak dlouhé době prosperity si nepřipouští, že by se mohli mýlit.


Firmy jak známo neumírají na vysoké dluhy, ale nedostatek likvidity. Těžká zkouška v podobě vysokých nákladů a hrozby defaultu nutí majitele zaměřit se mnohem víc na management financí. Poptávku po sofistikovanějších nástrojích ostatně už vidíme. Kromě přechodu na levnější eurové úvěry firmy zároveň hledají další druhy financování a snaží se zefektivnit třeba obchodní finance.


Kvůli tomu aktuálně v Česku vznikl první fond (Roger Receivables Fund), který je určený čistě k nákupu krátkodobých firemních pohledávek. Firmy nemusí čekat na proplacení své faktury 30 až 90 dní a kapitál mohou rychleji „točit“.


Takové služby tradiční banky nabízejí jen v omezené míře, hlavně kvůli neschopnosti posuzovat finanční zdraví menších a středních firem. Přitom tzv. mezeru ve financování obchodu, což je rozdíl mezi žádostmi a schváleným financováním na podporu dovozu a vývozu, odhadují mezinárodní instituce na světě na 2,5 bilionu dolarů. Dalším zdrojem kapitálu jsou pak v Česku stále častěji fondy kvalifikovaných investorů.


Merkantilistická mašina


Problém financování si uvědomují i lídři EU, kteří pověřili bývalého italského premiéra Enrico Letta vypracováním analýzy, jak dokončit společný evropský finanční trh. Dnes evropské firmy většinou získávají peníze od bank, a nikoli emisemi dluhopisů či akcií investorům, jak je to běžné v Británii a Spojených státech.


Nedostatek kapitálu brání tomu, aby se z nápadů staly skutečně úspěšné a velké firmy. Úspory Evropanů proto – prostřednictvím penzijních či podílových fondů – financují hlavně firmy na americkém trhu.


S tím souvisí i možnosti financování exportu, který je pro malou českou ekonomiku klíčovým zdrojem bohatství. „Další vliv, velmi silný, na který nyní hodně sázíme, bude růst ze strany malých a středních podniků. Ty zatím málo vyvážejí. To je skutečně obrovská příležitost, která před námi leží, protože pokud začnou vyvážet, vytváří to pro přepravní trh velké obchodní příležitosti. Jsem proto přesvědčena, že Česko má před sebou dobrou ekonomickou budoucnost,“ řekla nedávno pro HN regionální šéfka světové kurýrní firmy UPS Kim Ruymbeke.


Že se Češi dokážou prosadit a využít měnící se situace, ukazuje i příklad dodavatelů fotovoltaiky, kteří překročili české hranice. Pražská společnost Raylyst Solar se nedávno stala nejrychleji rostoucí firmou v Evropě, a olomoucká GBC Solino využila svých rekordních stamilionových zisků z roku 2022 k expanzi na okolní trhy.


Česko budou nicméně dál sužovat tradiční ekonomické brzdy: Napjatý trh práce a energetická náročnost výroby, ze které se stal problém po zastavení dodávek levného ruského plynu.


Pokud Česko nenajde zdroj levné energie (jaderná a obnovitelná energie), bude pokračovat zanikání energeticky náročných provozů, dokud se dostatečně nezmění struktura ekonomiky. Bez dostatku levné energie, imigrace a finančního kapitálu ekonomika nezačne prosperovat.

Hráč týdne: Jiří Charvát

Skupina Safichem miliardáře Tomáše Plachého prodala Pacovské strojírny, podnik vyrábějící v Pacově na Pelhřimovsku například zařízení pro minipivovary, chemickou výrobu nebo mlékárny. Novým majitelem je výrobce hydraulických systémů a leteckých podvozků Charvát Group podnikatele Jiřího Charváta.

Best of byznys

Nová banka na trhu. Pestrou rodinu bank na českém trhu doplnila nová Partners Banka. Do sedmi let chce podle jejího zakladatele Petra Borkovce přilákat milion klientů. Prosadit se na vysoce konkurenčním trhu nebude snadné, ale Partners Banka má unikátní výchozí pozici v podobě 175 poboček.


Jedovaté bifenyly i arzen. Na pozemcích ve středočeské obci Trnová u Jíloviště, určených pro výstavbu rodinných domů, se od loňska vrší zemina navážená nákladními automobily. Česká inspekce životního prostředí zjistila, že materiál je zčásti kontaminovaný. Nad povolenými limity jsou jedovaté bifenyly, rovněž arzen i ropné látky. Developerem projektu v Trnové je firma Domy Trnová místního podnikatele Jana Šefrny.


Nový majitel nejvyššího hotelu. Devadesát metrů na výšku, 26 pater a 539 pokojů i 25 kongresových sálů. Hoteliér Jaroslav Svoboda, majitel skupiny Czech Inn Hotels přebírá od dubna letošního roku do dlouhodobého pronájmu nejvyšší pražský hotel Corinthia. Součástí transakce je i přejmenování hotelu.

Energetika

Tykačovo uhlí chybět nebude. Nedohodne-li se se státem na kompenzacích ztrátové výroby, ukončí příští rok uhlobaron Pavel Tykač na Mostecku těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Majitel skupiny Carbounion Bohemia Petr Paukner a minoritní akcionář Sokolovské uhelné soudí, že nepůjde o žádnou tragédii, protože výpadek uhlí i elektřiny půjde nahradit.


Macron foukal do plachet EDF.  Francouzský prezident Emmanuel Macron při své návštěvě Česka vystoupil na Česko-francouzském jaderném fóru a podpořil úsilí francouzské EDF získat kontrakt na vybudování nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Francouzská společnost i konkurenční korejská KHNP mají závazné nabídky na až čtyři bloky předložit do poloviny dubna.


Sdílení elektřiny se blíží. Od letošního léta se bude možné o nespotřebovanou elektřinu podělit například se sousedy, rodinou i veřejnými budovami. Například továrny, které o víkendu stojí, ale jejich solární panely elektřinu vyrábí, ji budou moci poslat domácnostem.

Podnikání a finance

Rohlík jede. Skupina Rohlík Group loni vyrostla o čtvrtinu a obrat se přiblížil 18 miliardám korun. Konkrétní finanční výsledky zakladatel firmy Tomáš Čupr nezveřejnil, ale slibuje, že v příštím roce už bude zisková celá skupina. Růst Rohlík Group je podle Čupra tažen především automatizací, do které skupina investovala poslední dva roky vždy miliardu.


Babišův společník má bokovku. Investiční bankéř Jozef Janov drží od loňska 60 procent ve fitcentrech Next.Move a ke čtyřem nově otevřeným fitcentrům chce rozjet virtuální odnož pod značkou Next Workout. „Smyslem je ukázat lidem, co se u nás dá dělat, a zpřístupnit náš svět těm, kteří sem nemohou přijít,“ říká Janovův byznysový partner Julián Jančík.


Bitcoin na vrcholu. Cena nejznámější kryptoměny bitcoin pokořila minulý týden maximum z listopadu 2021 a krátce se dostala nad 69 tisíc dolarů. Růstu pomohlo více faktorů, například nově schválené investiční fondy (ETF) obchodované na burze mohou bitcoiny nakupovat přímo. Rekordní hodnotu však bitcoin neudržel a cena klesla zhruba o dva tisíce dolarů.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Miliardy na opravy.  Společnost Heimstaden, která je v Česku největším majitelem nájemních bytů, hodlá v letošním roce investovat do oprav přes dvě miliardy korun. Podle generálního ředitele české pobočky Heimstadenu Jana Rafaje chce firma opravovat až 400 bytů měsíčně a minimálně dva tisíce bytů zateplit.


Češi dominovali. Loňský rok byl na realitním trhu ve stínu útlumu investic do nemovitostí. Zahraniční investoři se drží zpátky, což vedlo k nejnižšímu objemu investic do realit za posledních deset let. Celkově do nemovitostí přiteklo 1,36 miliardy eur. Podle Zdenky Klapalové ze společnosti Knight Frank byli na trhu aktivní hlavně investoři s českým kapitálem, kteří realizovali také tři nejvýznamnější transakce.


Šance na vlastní bydlení vzrostly. Lepší dostupnosti bydlení loni pomohl mírný pokles cen nemovitostí a tento trend by mohl pokračovat i v letošním roce, kdy se očekává pokles úrokových sazeb u hypoték. Na druhou stranu zůstávají nemovitosti v Česku poměrně drahé, protože růst cen nemovitostí v posledních letech výrazně předběhl růst příjmů domácností, které zasáhla vysoká inflace.

Tech

Baterie jako benzin. Skupina amerických vědců loni překvapila své kolegy nečekaně podařeným pokusem o vytvoření „svatého grálu“ mezi lithiovými bateriemi. Vědci se domnívají, že jimi použité principy by mohly posloužit při stavbě baterií pro nákladní vozy nebo různé létající stroje.


Japoncům vozí jídlo robot. Zelený robot velikosti ledničky začal brázdit ulice Tokia. Robota zařadila do svého vozového parku společnost Uber Eats. Stroj je vybavený senzory a kamerami. Umělá inteligence obstarává navigaci, ale také ve videozáznamu rozmazává obličeje chodců kvůli ochraně soukromí.


Křehkost civilizace. Propojují kontinenty a umožňují nepřetržitý běh globální ekonomiky. A opravit jejich poškození je nesmírně náročné. Skrytý svět podmořských kabelů nám připomíná, na čem stojí světová ekonomika. Mají rebelové v Rudém moři technologii na poškození digitální superdálnice?


Rozhovor týdne: Tomáš Spurný

Šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný očekává, že sazby hypoték by se letos mohly dostat pod čtyři procenta. Bude záležet, jak rychle půjde se sazbami dolů ČNB.

Po pravidelné dávce silných byznysových novinek přeji klidný víkend,


Jiří Zatloukal

P. S.: V minulém vydání Cash Only jsme chybně uvedli stranickou příslušnost europoslance Alexandra Vondry. Za chybu se omlouváme.


Mercedes za stamiliony


Mercedes-Simplex 60 HP byl rekordně drahý už v době, kdy si jej před více než 120 lety koupil britský mediální magnát. Movité nadšence fascinuje dodnes, a tak i cena v nedávné aukci předčila odhady. Podívejte se na unikátního veterána, který se prodal v přepočtu za více než 280 milionů korun.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky