Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Jihoafrická republika může být pro Česko varováním i inspirací.

Nerostné suroviny mohou být tím, co zemi podrží do budoucna.
Seznam Zprávy

09. 02. 2024

Vážení čtenáři,


dnes si netradičně dovolím psát o Jihoafrické republice, která je zmítaná velkými protiklady, ale Česko jí přesto může mnohé závidět.


Závidět této bývalé nizozemské a britské kolonii – jak jsme se shodli s jednou známou z Německa, která do Jihoafrické republiky jezdí řadu let – můžeme třeba už jen kvalitu potravin, zejména masa, proti níž je nabídka Lidlu a dalších diskontů v Česku a Německu žalostná.


Bydlíme na bohatém předměstí Kapského Města, v Somerset West, které se rozkládá na úpatí hory Helderbeg, odkud se dá přehlédnout celý záliv False Bay s dlouhou písečnou pláží a bílými hřebeny vln (mimochodem na druhé straně zálivu se pod Stolovou horou nachází vinice Klein Constantia Zdeňka Bakaly), a v nákupních centrech je výběr srovnatelný s Evropou, mnohdy i pestřejší.


Příjemně českého turistu překvapí také úroveň služeb. Lidé nejsou odtažití, naopak se usmívají a rádi konverzují. Jak říká jeden český programátor, který v Kapském Městě tráví každý rok tři měsíce a za manželku má Jihoafričanku, „za stejné peníze toho v JAR dostanete v restauraci mnohem víc“. Má tím na mysli kvalitu obsluhy a servírovaných pokrmů.


Není to přitom dáno jen tím, že je v JAR levná a hojná pracovní síla, která se rekrutuje nejen z místní populace, ale i z řad přistěhovalců ze Zimbabwe, Namibie a Mosambiku. Nezaměstnanost je v JAR na hrozivé úrovni 32 procent, nicméně skoro u každého domu pracují místní nebo zmínění přistěhovalci jako zahradníci, hospodyně, uklízečky nebo na stavbě. Je to paralelní, druhá ekonomika, ve které se daně neplatí.


Trh práce v této šedé ekonomice je mimochodem zajímavý. Nedaleko domu, kde bydlíme, je velká křižovatka, kde každé ráno vidím sedět deset až dvacet černošských mužů. Koukají, čekají, až po čase jsem zjistil, že na práci. Křižovatka plní funkci úřadu práce. Protože majitelé menších stavebních firem a všichni další, kdo někoho potřebují, si pro ně sem prostě přijedou. Dělníci mají často u sebe nějaký nástroj, aby bylo jasné, na co se specializují.


I když je v Somerset West „afrikánský svět“, tedy mluví se tu hodně afrikánsky (řeč, která vznikla hlavně z nizozemských dialektů), všichni od prodavaček v obchodě po zaměstnance autoservisu, nemluvě o vzdělanějších lidech, mluví přirozeně anglicky, černoši pak často ještě jazykem khosa nebo jiným z desítek dialektů.


Není to ale jen jazyk. Ta směs lidí je v něčem velmi osvěžující. Ano, uznávám, hlavně pro někoho, kdo vizuálně vypadá podobně jako bývalí kolonizátoři. Česká společnost je proti té jihoafrické nesmírně uzavřená, jazykově i společensky, a velmi konzervativní, tj. existuje jen málo sociálních modelů, např. v rodinách, přičemž se od sebe prakticky neliší.


To osvěžující tady je, že je tu prostor pro odlišnost, lépe se tu „dýchá“. V JAR je často různorodost viditelná i v rámci jedné rodiny, kde lze na jednotlivých členech, sourozencích, sestřenicích u každého rozpoznat jiné kořeny, indické, africké nebo evropské.


V JAR je teď polovina dlouhého léta. Teploty se pohybují v lednu a únoru mezi třicítkou a pětatřicítkou, neustále mírně fouká a někdy vítr na celý den zesílí. Navzdory dlouhému létu a příjemnému klimatu však určitě nelze říct, že tato země nemá obrovské problémy.


Ale spíš než nevraživost mezi rasami, která tu primárně citelná není, je napětí v tom, že malá část populace (i černošské) je relativně bohatá, a zbytek je velmi chudý. Nevraživost je extrémně vysoká hlavně mezi černošskými místními obyvateli a černošskými přistěhovalci, a to je – kromě krádeží majetku bohatších obyvatel – hlavní zdroj vysoké kriminality, která se koncentruje na určitých místech, hlavně v tzv. townshipech, tedy obrovských příměstských slumech, kde v plechových chatrčích žije obrovské množství lidí.


V Jihoafrické republice stagnuje ekonomika poslední dekádu, zatímco v Česku „jen“ několik posledních let, a HDP na hlavu je čtyřikrát nižší než v Česku. Ale tady jsou hlavními problémy výpadky elektřiny několikrát týdně. V aplikaci státní firmy Eskom, tedy místního „ČEZ“ zjistíte, kdy přesně budou.


Jsou způsobeny korupcí a špatným řízením tohoto gigantického státního podniku, kam si vládnoucí Africký národní kongres (ANC) dosadil během třicetileté vlády své lidi, jimž záleželo spíše na vlastním obohacení než na výrobě elektřiny. Po dlouhé vládě rasistického apartheidu řada lidí cítila a dodnes cítí, že je čas si trochu „nahrabat“.


Přitom v roce 2001 vyhlásil deník Financial Times zmíněný Eskom nejlepší energetickou firmou světa. Dnes jsou elektrárny Eskomu zastaralé, neudržované a nezvládnou vyrobit tolik proudu, aby pokryly potřeby země. Je to problém pro průmysl, i třeba pro majitele malých obchodů, protože musí kupovat naftové generátory, aby mohli vyrábět nebo se jim v lednicích nezkazilo zboží. Země, aspoň tady v bohatém Západním Kapsku, se tomu ale přizpůsobila, a v obchodních domech po výpadku okamžitě zapnou solární zdroje, které jsou vidět i na střechách rodinných domů všude v okolí.


Kromě elektřiny brzdí ekonomiku i nefungující logistika: Státní Transnet je hlavním důvodem slabého exportu nerostných surovin od diamantů přes zlato, platinu, měď až po uhlí a železnou rudu. Špatné řízení státního podniku, který podobně jako Eskom žádá pravidelně stát o sanaci stamiliardových dluhů, výrazně ekonomiku brzdí. Letos je volební rok, ale zřejmě znovu zvítězí ANC, která vládne od konce apartheidu a o reformách více mluví, než je provádí.


Podle profesora politologie z University of Cape Town Anthonyho Butlera, autora biografie prezidenta Cyrila Ramaphosy, přitom mohou být právě nerostné suroviny tím, co zemi podrží do budoucna. „Stále zde existuje spousta přírodních zdrojů, které mají potenciálně vysokou hodnotu. Jde jen o to, zda nalezneme nějaký důsledný způsob, jak kolem těchto zdrojů vybudovat nějakou formu reindustrializace. To bych tady chtěl vidět,“ řekl mi Butler minulý týden.


Zdroje totiž stát v čele s prezidentem Ramaphosou nemá. Daně platí jen velmi malá část populace, navíc jedna pětina z vybraných daní aktuálně putuje na splátky státního dluhu, který se za posledních pár let vyšplhal až na 67 procent HDP a kvůli slábnoucí měně a vysokým úrokovým sazbám je na vzestupné trajektorii. Jihoafrickou republiku proto trápí i vysoká inflace (i když ne tak vysoká jako v Česku), která decimuje hlavně nejchudší.


Výsledkem rostoucích cen je kriminalita, která po dekádách poklesu začala v posledních několika letech znovu růst. Ohniska jsou soustředěná hlavně ve zmíněných townshipech, kde zabloudivší turisté pravidelně přicházejí o majetek a někdy i o život. Zloději s noži v poslední době začali občas ohrožovat i turisty, kteří se vydají na pěší túru na Stolovou horu. Je třeba se některým místům obloukem vyhnout a nechodit bez doprovodu po ulicích města po setmění. Ve dne jsou restaurace i ulice bezpečné a mnoho míst včetně bytových komplexů je střeženo soukromými bezpečnostními službami.


Je třeba dodat, že Západní Kapsko je v rámci Jihoafrické republiky nejvyspělejší a nejlépe fungující oblast, takřka „evropská“, přičemž ostatní části jsou mnohem chudší a zbídačenější, a proto se sem střední třída z Johannesburgu či Durbanu v posledních letech masivně stěhuje.


Bezkonkurenční je totiž v Kapském Městě a celém pobřežním pásu na východ přírodní spojení horských masivů a oceánu. Krajina je v Jihoafrické republice velkolepá. Dlouhá údolí s horami vysokými přes dva tisíce metrů se táhnou i do vnitrozemí. Na východě Kapského Města je pak neuvěřitelné množství vinic, které se zvedají a klesají po kopcích a úpatích hor.


Kvalitní víno je levné, a i když kultura vína je v Česku na vzestupu, tady je přece jen o řád výš. Stovky vinařských usedlostí a farem jsou vlastněny bohatými Jihoafričany, státem i cizinci, historické budovy z koloniální éry opraveny a vybaveny příkladnými zahradami, dětskými hřišti, restauracemi, všechny bezpečné. Život se po jejich návštěvě jeví nádherně.

Hráč týdne: Czechoslovak Group

Největší český zbrojař Czechoslovak Group je vyprodaný na roky dopředu a vyrábí násobky zbraní, co před válkou. Ve výrobě malorážní munice bude brzy světovou jedničkou, řekl v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel koncernu David Chour. Válka na Ukrajině pomohla zbrojařům nejen ekonomicky, ale i reputačně. Byznys, na který se vlády i společnost leckdy dívaly skrz prsty, se po ruské invazi stal stěžejním. 

Best of byznys

Mezi zemědělci to vře. Zatímco v Evropě traktory blokují silnice, čeští zemědělci sbírají odvahu pustit se do podobných protestů. Jejich nespokojenost roste, a to nejen na pozadí nesmiřitelného ideologického boje o „správné“ nastavení dotací, ale i z jiných důvodů – bobtná byrokracie, přibývá kontrol, regulací a také ekologických požadavků Evropské unie.


Miliardář pod nátlakem. Před dvěma roky podala americká televizní společnost Dish žalobu proti britské firmě DataCamp, kterou vlastní český miliardář Zdeněk Cendra. Američanům vadilo údajné porušování autorských práv a požadovali kvůli tomu odškodné 32,5 milionu dolarů. Nyní se obě strany dohodly na vyrovnání ve výši tři miliony dolarů.


Kudy na Berlín? Do června má být jasno, kudy budou jezdit první rychlovlaky. Státní plánovači fandí stále víc své variantě. V Ústí nad Labem narůstá panika, že se zbrkle odklepne horší řešení, ale mnozí jsou rádi i za něj. Debaty okolo vysokorychlostní železnice analyzuje Jiří Nádoba.

Energetika

Benzinová politika. Polský palivový moloch PKN Orlen čekají zásadní změny ve vedení. Za poslední léta srostl s vládnoucí stranou a ve velkém expandoval všude tam, kde se dalo. Podle expertů za každou cenu. Firma zaměstnává 60 tisíc lidí a vlastní rafinerii v Litvě a také v Česku, kde má dceřinou společnost Unipetrol.


Ruský plyn se vrací do Česka. Odstřižení od ruského plynu vydávané Fialovou vládou za jeden z jejích úspěchů přestává v praxi fungovat. V listopadu pocházelo z Ruska skoro 30 procent dovezeného plynu a v prosinci už skoro 60 procent. „Jde o vývoj daný situací na trzích, který nemění nic na tom, že jsme na plynu z Ruska nezávislí,“ uvádí k novým číslům mluvčí Ministerstva průmyslu Marek Vošahlík.


Ceny solárů porostou. Čínské fabriky prodávaly fotovoltaiku pod cenou, ale trend nemohly udržet. Nyní cena solárů roste a pociťují to jak distributoři, tak instalační firmy. Změnu na trhu přinesou také nová pravidla v dotačním programu Nová zelená úsporám. Zvýší se například bonus za komplexní renovaci rodinných domů a zavede se limit pro rezervaci výkonu v síti pro fotovoltaiky.

Podnikání a finance

Spící miliardy. Staré penzijní fondy vynáší málo, protože ze zákona musejí lidem garantovat, že neprodělají. Ekonom Dominik Stroukal by fondům dovolil investovat agresivněji a jít občas i do minusu. Své nápady na využití „spících“ 460 miliard popisoval v podcastu Ve vatě.


Americké akcie. Evropské akcie jsou na tom v porovnání s akciemi ve Spojených státech bledě. Za posledních 15 let je výnos amerického indexu oproti jednomu z hlavních evropských indexů téměř pětinásobný. Situací může ovšem zahýbat nedávný prudký pád akcií banky New York Community Bancorp.


Kellnerová popisuje plány. Žena číslo jedna českého byznysu Renáta Kellnerová se dlouho držela v ústraní. Nyní poprvé od smrti svého manžela veřejně promluvila. V písemném rozhovoru pro agenturu Bloomberg popsala další směřování skupiny a vzpomínala na rok 2021, kdy nečekaně převzala impérium, jehož hodnotu magazín Forbes odhaduje na 378 miliard Kč.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Práva nájemníků. Navzdory obavám pronajímatelů drtivá většina lidí činži zaplatí, ukazuje průzkum Ministerstva pro místní rozvoj. Stát nyní zkoumá zákoutí trhu s nájmy. Zvažuje, zda se pustit do regulace, nebo zůstat u starých pořádků.


Oživení v nemovitostech. Realitní trh v letošním roce chytne nový dech. Lidé opět začnou nakupovat nemovitosti. Investici budou ale daleko více rozvažovat. Na rekordy z roku 2021 se proto prodeje letos určitě nedostanou, predikuje šéf velké realitní sítě RE/MAX Jan Hrubý.


Prodej pivovaru. Budovy a pozemky Pardubického pivovaru, v němž loni v březnu skončila výroba, změní majitele. Kupcem je Conseq Funds investiční společnost. Schválila to valná hromada firmy. Cenu transakce ani jedna strana neuvedla. V pozvánce akcionářům byla částka 186,2 milionu korun bez DPH.

Tech

Promyšlený kyberpodvod. Před různými internetovými podvody varují odborníci už dlouho. Princip je vždycky podobný: Podvodník musí vyvolat iluzi důvěryhodnosti, snížit vaši ostražitost a pak vás donutit k nějaké akci, ze které může profitovat. Případ rafinovaného podvodu v hongkongské firmě analyzuje Pavel Kasík v newsletteru TechMIX.


Předvádění e-formulí. V polovině ledna odstartovalo mistrovství e-formulí, které sestává ze 17 závodů v deseti městech napříč čtyřmi kontinenty. Velké automobilky na něm předvádějí v extrémních podmínkách své poslední technologie, které mohou vylepšit i sériové elektrovozy.


Herní průmysl potřebuje oživit. Zkostnatělost herního průmyslu vytváří začarovaný kruh. Studia neriskují, což znamená méně inovací a nižší pravděpodobnost, že trh poroste díky tomu, že by přilákal nové hráče nebo posílil zapojení těch méně aktivních. Zatímco rizikovější investice (venture) celkově ve Spojených státech klesly oproti vrcholu z roku 2021 o polovinu, v herním průmyslu je to o 77 procent.


Rozhovor týdne: Daniel Münich

Postavit víc školek, dostat lidi z exekucí nebo přispět chudším dětem na univerzitu? Česku by to pomohlo, ale stát se naučil šetřit na nevhodných místech, varuje ekonom Daniel Münich, spoluautor nového ekonomického manuálu NERV.

Hezký víkend v dobré společnosti textů SZ Byznys přeje 


Jiří Zatloukal

Trumpovo Lamborghini trhlo rekord


Exprezident USA si ještě jako obchodník s nemovitostmi udělal přátele i v luxusní italské stáji, kde mu vyrobili supersport, který nikdo jiný neměl. Sám toho s ním za pět let moc nenajel, i to vozu zajistilo aukční rekord. Podívejte se, co se skrývá pod kapotou Trumpova Lamborghini.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky