Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Proč je česká ekonomika zakonzervovaná?

Jsem optimista, protože současná vláda na částečných reformách – byť svým tempem – pracuje.
Seznam Zprávy

05. 01. 2024

Vážení čtenáři,


česká ekonomika je ustrnulá podobně jako hlavní město Praha, v němž něco zbořit či postavit trvá řadu dlouhých let. Proč stále tak nehybně stojíme na místě?


V 90. letech jsme s Václavem Klausem a Milošem Zemanem nastoupili cestu zefektivňování hospodářství, které bylo zplundrováno desítkami let socialismu. Podniky fungovaly jen díky tzv. měkkým rozpočtovým omezením neboli hromadily vnitřní ztráty, které kryly dalšími a dalšími dotacemi ze státního rozpočtu (popsal to maďarský ekonom János Kornai).


V první dekádě 21. století jsme pokračovali ve zvyšování efektivity hospodářství a produktivita rostla. Česko se plně zapojilo do sofistikované sítě subdodavatelských řetězců Německa. Náš západní soused však vždy shrábl největší marži, protože vyvážel finální průmyslové výrobky či automobily do celého světa včetně Číny.


Česká ekonomika rostla nejen kvůli efektivnějšímu řízení, ale i díky přílivu zahraničního kapitálu a dostupné, levné a kvalifikované pracovní síle. Nevadilo proto ani, že za tuto službu si cizí kapitál vybíral svou daň v podobě dividend, které putovaly do zahraničí.


Konec levných peněz


V druhé dekádě 21. století tato éra postupně končila, protože v ekonomice už přestával být prostor pro efektivnější alokaci pracovní síly a kapitálu. Česko podobně jako téměř celý svět těžilo z extrémně nízkých úrokových sazeb, které však spíš hospodářství deformují a ve finále tlumí jeho růst (podrobněji o tom historik Edward Chancellor).


Dnes nás sice pořád trochu zachraňují nízké mzdy ve srovnání s Německem (tamní podniky do Česka přesouvají další výrobu nebo třeba i konstrukci), ale dál růst je těžké, protože vhodné pracovní síly je nedostatek.


Firmy jsou relativně na moderní úrovni, ale kýžená robotizace a automatizace v řadě oborů naráží na svoje limity – těžko například automatizovat výrobu základních výrobků jako jsou hydroizolační fólie či rašlové pytle na balení slámy, které vyrábí královédvorská textilka Juta.


Kvůli vysokým cenám energií také v Evropě nemá valnou budoucnost těžký průmysl, přičemž česká ekonomika patří k těm energeticky náročnějším, ale zároveň energeticky nesoběstačným (zhruba třetinu energií musíme dovážet).


K tomu přidáme komplikovaný daňový systém, chronicky pomalou práci úřadů v čele se stavebními, zastarávající či chybějící železniční a dálniční infrastrukturu, a finanční systém, v němž jsou firmy odkázány na libovůli bank.


Velkým zvratem, který začal odhalovat slabá místa v české ekonomice, byla pandemie covidu-19. Světové centrální banky v rámci boje s inflací zvýšily úrokové sazby, státy se masivně zadlužily (Česko nejrychlejším tempem v Evropě). Ekonomická i investiční aktivita se utlumila. Peníze najednou znovu získaly hodnotu.


Lidé přirozeně přestali utrácet a nakupovat nemovitosti, v Česku kvůli vysoké inflaci ještě víc. Ziskovost se zvýšila vybraným velkým firmám, které vydělávají na drahých energiích či zbraních, nebo jsou na oligopolních trzích jako telekomunikace či maloobchod, ale v ekonomice jako celku klesá. Jsme v klesající fázi hospodářského cyklu.


Hledání cesty ven


Stále přitom máme nejnižší nezaměstnanost v EU. A je pozoruhodné, že i přes zvýšené náklady na energie a rostoucí mzdy v Česku firmy krachují jen velmi málo. Zatímco v ostatních zemích včetně Finska či Francie firmy kvůli inflaci, úrokovým sazbám a slabé ekonomice bankrotují – a lidem nezbývá nic jiného než začít nový byznys nebo si najít novou práci – v tuzemsku je počet bankrotů firem na nejnižších úrovních z celé Evropy.


Česká ekonomika je v tomto ohledu zakonzervovaná a strnulá, všechno v ní trvá velmi dlouhou dobu. Firmy se podle bankéřů zdráhají investovat, všeobecný postoj je vyčkávání, než se poptávka vrátí na původní úroveň. Z pandemických zisků a dotací splácejí své úvěry, ale nové investiční si moc neberou.


Neříkám, že tento útlum nepřežijeme. A neříkám, že mám nějaké zázračné řešení, které by nebylo známé: Zjednodušit administrativu a daně, zrychlit fungování soudů, reformovat vzdělávání a zdravotnictví a podpořit rozvoj regulovaného finančního trhu, aby začínající a menší firmy měly víc možností financování růstu prostřednictvím dluhopisů, fondů kvalifikovaných investorů a dalšími cestami.


Jsem optimista, protože současná vláda na částečných reformách – byť svým tempem – pracuje, a také každá firma, se kterou se bavím, se v rámci svých možností pokouší vymýšlet nové věci, produkty i nové kanály prodeje. A tato aktivita nás postupně dostane z útlumu.


Česká ekonomika je navíc nesmírně komplexní a pro zahraniční pracovníky z východních i západních zemí stále atraktivní. Řada firem vyrábí či vyvíjí řadu produktů na vysoké úrovni, z nichž některé může razantněji rozvíjet.


Jak říká americký nobelista indického původu Ahijit Banerjee, který věnoval studiu zaostalých ekonomik celý profesní život: „Bohužel stejně jako toho mnoho nevíme o samotných příčinách růstu, nevíme moc ani o tom, proč se v některých státech hospodářský růst zadrhne a v jiných nikoli, a nevíme ani, jak růst odblokovat.“


Jediné, co podle Banerjeeho v této situaci můžeme dělat, je zlepšovat životní úroveň obyvatelstva cílenými konkrétními opatřeními ve zdravotnictví, školství či vzdělávání tak, abychom byli připraveni na růstovou vlnu znovu naskočit. Doufejme, že se to brzy stane.

Hráč týdne: ArtMaster

Český startup ArtMaster je online hudební školou. Ve druhém investičním kole získal přes 11 milionů korun a chce proniknout na severoamerický trh, kde má jako učitele i špičkové muzikanty. Další plány nám prozradil jeden ze zakladatelů firmy Radim Vysoký.

Best of byznys

Krize v hutích. Ostravskem cloumají finanční problémy tamní Nové Huti ze skupiny Liberty Steel. Potíže podniku jsou součástí mnohem hlubších problémů, jimž čelí celý holding GFG Alliance ovládaný britsko-indickým byznysmenem Sandžívem Guptou. Odstávky výroby poznamenaly také jeho ocelárny v Rumunsku a Maďarsku, v Evropě čelí vyšetřování kvůli podezřelým finančním transakcím a zápas o přežití největšího tuzemského výrobce oceli rovněž odkrývá ostrý boj mezi Guptou a dalším ocelářským magnátem Lakšmím Mittalem.


Spor o euro. Když prezident Pavel ve svém novoročním projektu podpořil přijetí eura, udělal tím radost řadě českých byznysmenů a zároveň prohloubil rozpor v řadách vládní koalice. Proti je především ODS, kdežto pro přijetí jsou menší koaliční partneři – v rozhovoru pro Seznam Zprávy euro podporuje například ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09. Podporovatelů eura navíc postupně přibývá i u občanských demokratů.


Jaký bude rok 2024? SZ Byznys se zeptaly pěti výrazných osobností českého byznysu, co přinese rok 2024. Ve svých odhadech mimo jiné zmiňují, že to nebude snadný rok, ale měl by být veselejší než ten minulý. I díky pádu inflace a nižším úrokovým sazbám. Na druhou stranu však lidem zatopí konsolidační balíček.

Energetika

Jak srazit ceny energií? Koncem loňského roku ovládl energetické trhy optimismus. Cena silové elektřiny spadla na počátku předvánočního týdne k 90 eurům za megawatthodinu, byla už o 68 procent níž než o rok dřív. I další trend je příznivý, kontrakty na další roky postupně klesají. Pořád jsou ale víc než dvojnásobné proti cenám z počátku roku 2021. Perspektivy energetiky analyzuje Zuzana Kubátová.


Soláry pod sněhem. V Česku loni přibyly tisíce fotovoltaických elektráren. Některé z nich se tuto zimu poprvé setkávají se sněhovou pokrývkou, která snižuje jejich efektivitu. Jedním z rozšířených mýtů o fotovoltaice je ale ten, že v zimě nevyrábí žádnou elektřinu. Opak je pravdou a i v lednu mohou generovat menší množství energie.

Orlen kupuje větrníky. Firma Orlen Wind 3 z polské skupiny Orlen Group získá výkon, který dokáže elektřinou zásobovat na 100 tisíc domácností. Dokončila totiž nákup větrných farem od britské Octopus Renewables Infrastructure Trust a získala větrné elektrárny v Poznani a Štětíně, které mají celkovou kapacitu 60 megawattů.

Podnikání a finance

České akcie porazily blbou náladu. Kdo před rokem investoval do firem obchodovaných na pražské burze, může nyní počítat zisky, protože domácím akciím se dařilo. A vypadá to, že by mohly růst i letos, a to i přes pravděpodobně chudokrevný výkon domácí ekonomiky, jejíž oživení se jeví jako spíše symbolické.


Jančurovy ambice. Majitel dopravní společnosti RegioJet Radim Jančura předpokládá, že až kraje a Ministerstvo dopravy v následujících sedmi letech vypíšou výběrová řízení na provoz regionálních a dálkových vlaků, získá podíl na trhu ve výši 30 až 40 procent. Původní autobusový byznys chce držet jen na linkách, kde vlaky konkurovat nemohou.


Americké kouzlo. Nejznámějšímu akciovému indexu S&P 500 se loni dařilo a přidal téměř 25 %. Za drtivou většinou jeho zisků však stojí pouhých sedm technologických společností. Analytička firmy Cyrrus Anna Píchová v podcastu Ve vatě věští, že americké akcie čeká další růst.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.

Tech

Růst bitcoinu. Nejznámější kryptoměna bitcoin zahájila rok 2024 dalším růstem, který ji vynesl na nejvyšší úroveň za téměř dva roky. Vzestupu bitcoinu napomáhá zejména očekávání, že by se obchodování s ním mohlo již brzy otevřít milionům zájemců, pro které je trh s kryptoměnami dosud příliš vzdálený. Češi loni utratili za kryptoměny přes 3,8 miliardy korun, což je o desetinu více než v předchozím roce. 


Vykrádá ChatGPT média? Společnost New York Times vydávající slavný stejnojmenný deník koncem prosince podala u newyorského soudu žalobu na firmy OpenAI a Microsoft pro masivní porušování autorských práv v jejich produktech ChatGPT a Copilot. Analýza Pavla Kasíka ukazuje, že podle dostupných dokumentů by mohlo jít o spor s dalekosáhlými následky.


Rozhovor týdne: Pascal Lamy

Francouzský politik a byznysmen Pascal Lamy strávil ve vrcholných funkcích v Evropské komisi a Světové obchodní organizaci 13 let. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jaký pocit měl z loňské klimatické konference COP28 v Dubaji i to, že smlouvy o volném obchodu vůbec nemusejí být v rozporu s ochranou životního prostředí. 

Na závěr přidávám tip na četbu. Kniha nobelovou cenou oceněných Abhijita Banerjeeho a Esther Duflo Dobrá ekonomie na těžké časy vyšla v roce 2019 a stala se bestsellerem. Její české vydání vyjde brzy nakladatelství Academia.


Šťastný nový rok,


Jiří Zatloukal

Nejdražší prodané byty 2023


Za kolik se prodávají v Česku ty nejluxusnější byty? A jak vypadají? Podívejte se na přehled těch nejdražších prodaných bytů v Česku v roce 2023.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky