Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Jste připraveni nakopnout českou ekonomiku?

Nový zákon nabídne možnosti investic, které jsou plně regulovány Českou národní bankou.
Seznam Zprávy

24. 11. 2023

Vážení čtenáři,


peníze, které si Češi spoří na penzi v tuzemských fondech, by mohly v příštích letech výrazně podpořit českou ekonomiku. V současnosti se jimi financují hlavně dluhy státu.


Toužíme po ekonomice založené na nápadech, inovacích a robustní infrastruktuře. Po ekonomice, která by se vymanila ze současného chudokrevného růstu. Není pochyb, že v Česku je spousta schopných lidí, kteří mají nápady. Ale jak se tyto nápady zhmotní? A jak nám přinesou blahobyt?


Někdo je musí zafinancovat a uvěřit, že nápad je životný. Tuzemské banky to nejsou. Nejraději půjčují hypotéky, pro jejichž přiznání není třeba samostatného rozhodování. Pokud je podnikatelský záměr složitější, řeknou, že vám půjčí, až budete vydělávat. To je trochu příliš šalamounské.


Pomoc by mohla přijít z neočekávaného místa.


Ministr financí Zbyněk Stanjura v poslední době několikrát zmínil, že pracuje na tom, aby zejména penzijní fondy mohly investovat svobodněji a nebyly omezeny na konzervativní investice do státních dluhopisů


Týkat se to má hlavně dluhopisů, které bude vydávat „státní banka“ na financování stavby dálnic, rychlostních železnic či sociálního bydlení v rámci tzv. PPP projektů. Tyto investice jsou poměrně bezpečné, protože je implicitně garantuje stát, a místo zahraničním důchodcům by mohly přinést hezký výnos seniorům z Česka.


Také „nové“ penzijní fondy (účastnické) už v současnosti mohou investovat „rizikověji“ zejména do rychle rostoucích firem, a také to dělají. Například dynamický fond České spořitelny investuje 78 procent svých prostředků do akcií, tedy zhruba šest miliard korun.


Tyto investované peníze ale putují primárně do zahraničních akcií, respektive akciových indexů v USA či Evropě. Kvůli malé velikosti pražské burzy se v portfoliu objevují tuzemské firmy jen minimálně.


Průlomovou možností, jak financovat firmy v Česku, se může stát tzv. alternativní účastnický fond, který bude zřízen v rámci zákona o dlouhodobém investičním produktu (DIP), a pro běžného občana rozšiřuje možnosti, kam investovat peníze na penzi.


Novela aktuálně prochází třetím čtením ve Sněmovně, a pokud uspěje, mohly by penzijní společnosti investovat kromě státní infrastruktury i do fondů private equity, venture kapitálu, start-upů či nemovitostních fondů. Tato praxe funguje ve Spojených státech, Velké Británii (tam ji tento týden znovu podpořil ministr Jeremy Hunt) a dalších státech, a mohla by přinést financování do oblastí, kde je kapitálu nedostatek a kde by se řada nápadů mohla transformovat v ziskové firmy.


Bude to impulz hlavně pro rozvoj fondů kvalifikovaného investování, jichž v Česku v minulých letech sice výrazně přibylo, ale investovaly hlavně do nemovitostí. Těch, které vkládají prostředky do průmyslových podniků či logistických skladů, jako například Jet Investment Igora Faita, je zatím poměrně málo. Přitom právě tyto investice jsou poměrně výnosné, dlouhodobé a realizují se převážně v Česku.


Je tu však jedna důležitá podmínka, která rozvoji finančního trhu v Česku dosud brání. Češi jsou ve výběru svých investic extrémně konzervativní. Většina peněz spořených na důchod zůstává v tzv. transformovaných fondech, tedy těch původních, které nemohou ze zákona prodělat (a tedy ani vydělat). Bilance není lepší ani u nových, účastnických fondů, v nichž mohou Češi investovat odvážněji od roku 2013 (viz fond České spořitelny). V nich se nachází jen malá část ze stovek miliard korun investovaných na důchod.


Čechům se nelze zas tak divit. Po hořké zkušenosti s privatizačními fondy, které postupně více či méně transparentně ovládli tuzemští velcí kapitalisté, přichází v poslední době podvody z dluhopisového trhu. Lidé, kteří svěřili peníze pochybným firmám, které slibovaly „zaručený výnos“ z podivných projektů všeho druhu, se bojí dát své peníze někomu jinému. Výsledkem tak je, že Češi investují nejkonzervativněji ze všech států OECD.


Nový zákon naštěstí nabídne možnosti investic, které jsou – na rozdíl od pochybných dluhopisů – plně regulovány Českou národní bankou, takže se dá předpokládat, že v budoucích letech se prostředí výrazně zkultivuje.


Češi budou moci víc investovat i do českých firem, které znají a mohou je zblízka sledovat. Vlastenectvím si tak mohou zvýšit budoucí důchody.

Česká elita

Tento týden jsme vydali unikátní žebříček nejhodnotnějších firem v Česku. Zkoumali jsme známé i méně známé firmy a cílem našeho několikaměsíčního snažení bylo, abychom našli nejúspěšnější reprezentanty českého podnikání – odtud Česká elita.


V žebříčku samozřejmě chybí řada známých společností, které své finanční výsledky zveřejňují pozdě nebo vůbec. Ty jsme do žebříčku nezařazovali, protože jsme přesvědčeni, že náležet k elitě znamená být transparentní. Je to především elita, kdo má zodpovědnost za budoucnost země. A naše země nemá jinou volbu než růst a prosperovat.

Best of byznys

Kryptoměnový holport v troskách. Ještě nedávno byl Vladimír Vencálek označován za jednoho z nejvýznamnějších těžařů kryptoměn v Česku. Plánoval výstavbu datových center stejně jako byznys založený na blockchainu Callisto Network a kryptoměně Callisto. Nyní se ale jeho podnikání dostalo pod silný tlak obchodních partnerů a investorů v čele s miliardářem Petrem Otavou a jeho skupinou MTX. Ti jsou nespokojení se stavem projektů datacenter i se situací okolo kryptoměny Callisto.


Zdražování půdy. Zemědělská půda za poslední dva roky zdražila o 30 procent. Další zvýšení cen může přinést vládní konsolidační balíček. Což vede k tomu, že zemědělci – především ti mladí – mají půdy nedostatek a negativní následky dopadají na celý venkov. Spory v oboru vyvolává i evropská dohoda, podle které by v roce 2030 měla desetina zemědělské půdy ležet ladem kvůli ochraně biodiverzity a vodních zdrojů. Podle velkých podnikatelů je to příliš radikální krok, kdežto menší zemědělci a ekologové s ním spíše souhlasí.


Hodnocení půjček. Nezisková organizace Člověk v tísni zveřejnila srovnání poskytovatelů půjček. Hrozbou do budoucna je podle jeho autorů především snaha s lidmi namísto spotřebitelských úvěrů uzavírat podnikatelské úvěry. Mohou to podpořit i změny v zákoníku práce, které směřují k posílení práv lidí pracujících na dohody.

Energetika

Česká pojistka proti ruskému plynu. K české kapacitě v nizozemském terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) se přidá další. Polostátní energetická firma ČEZ nyní získala podíl v chystaném terminálu v německém Stade. Ve spolupráci s vládou ČEZ zasmluvnil na 15 let s opcí na 25 let kapacitu dvou miliard kubíků ročně, což odpovídá více než čtvrtině současné tuzemské roční spotřeby.


Reformy v ERÚ. Poslanec za Pirátskou stranu Jakub Michálek navrhuje radikální změny ve fungování Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle jeho návrhu, připojeného ve formě poslaneckého přílepku k novele energetického zákona, se má zmenšit rada, která nezávislý ERÚ vede. Zároveň návrh omezuje věk jejích členů, prodlužuje jejich mandáty a zvyšuje požadavky na jejich kompetenci a zkušenosti.


Investice do tepláren. Miliardář Libor Winkler koupil s místními společníky síť tepláren na biomasu v Kyjevě a Kyjevské oblasti. Ukrajinské teplárenství je velmi neefektivní a zastaralé a Winkler sází na to, že poválečná modernizace bude zahrnovat velkou transformaci ze zemního plynu na biomasu a další zdroje.

Podnikání a finance

Kofola vstupuje do piva. Nápojářská skupina Jannise Samarase získala většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která vaří piva značek Holba, Zubr a Litovel. Své moravské pivovary rozprodal kroměřížský byznysmen Karel Kuropata. Kofola získá majoritní podíl 51 procent, 29 procent bude mít investiční skupina RSJ Libora Winklera a zbylých 20 procent kupuje zemědělská skupina Úsovsko, spoluvlastněná bývalým ministrem zemědělství Jiřím Milkem.


Podnikání v Indii. Vzhledem k velikosti indického trhu je jasné, že o přístup ke stovkám milionů potenciálních zákazníků se ucházejí firmy z celého světa. Na začátku prosince proto do Indie zamíří i česká podnikatelská mise, kterou povede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). O zvláštnostech podnikání v Indii jsme hovořili se šéfem Indické obchodní komory v České republice Manishem Sahijwanim.


Co vykolejilo rozpočet? Ekonomové z institutu IDEA porovnali rozpočet 2024 s posledním „normálním“ rokem 2019. Že žijeme na dluh, protože stát má větší výdaje než příjmy, překvapivé není, zajímavé ale už je, které výdaje rostou nejvíce. Detaily rozpočtové analýzy popisuje Jiří Nádoba.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.

Reality

Z dravce lovnou. Realitní magnát Radovan Vítek má dlouhodobě pověst byznysmena s ostrými lokty. V posledních letech ale sám musí opakovaně čelit útokům na svou skupinu CPI Property Group. Ať už od bývalých obchodních partnerů, nebo od některých investorů do cenných papírů holdingu. Aktuálně se skupina dostala pod palbu americké investiční firmy Muddy Waters spekulující na pokles cen akcií a dluhopisů. 


Cenové mapy nájmů. Ministerstvo financí představilo první detaily chystaného projektu cenové mapy nájemného. Do budoucna by měl tento přehled reálných cen nájmů v Česku určovat cenovou hladinu například pro dávky na bydlení, ale také spoludefinovat sociální a dostupné bydlení. Data cenové mapy se ministerstvo chystá aktualizovat vždy dvakrát za rok a měla by být postavena na datech realitních portálů.

Tech

Návrat ředitele. Firma OpenAI, známá především díky textovému generátoru ChatGPT, prošla v uplynulém týdnu dramatickým veletočem. Její zakladatel a šéf Sam Altman byl nečekaně vyhozen, aby byl o pár dní později znovu přijat. Na pozadí je spor, jak má probíhat vývoj umělé inteligence. Detaily kauzy popisuje Pavel Kasík


Muskova žaloba. Organizace Media Matters minulý týden zveřejnila analýzu, v níž obviňuje sociální síť X (dříve Twitter) z umožnění zveřejnění reklamy vedle antisemitských příspěvků. Na základě toho některé společnosti jako Apple, Disney nebo IBM svou inzerci na platformě pozastavily a Elon Musk na oplátku žaluje Media Matters kvůli údajné manipulaci dat.


Problémová kryptoburza. Největší kryptoměnová burza světa Binance souhlasila se zaplacením čtyř miliard dolarů, aby odvrátila stíhání. Její zakladatel Changpeng Zhao přiznal, že burza neměla efektivní systém proti praní peněz, a z vedení odstoupil.


Rozhovor týdne: Jan Smola

Stavební firmy bijí na poplach. Situace je prý nejhorší v novodobé historii a výrobci mluví o propadu 50 procent. Společnost Heluz, která vyrábí především cihly, už dva ze svých závodů v říjnu odstavila. Vyhlídky svého oboru nám popisoval ředitel firmy Jan Smola.

I když už se dny krátí, nedoporučuji našim čtenářům trávit u Seznam Zpráv veškerý volný čas. Nejlepší víkendový relax je bez obrazovky telefonu i počítače.


Jiří Zatloukal

Nejdražší Ferrari v historii


Speciálně přestavěných vozů Ferrari 250 GTO se vyrobilo necelých čtyřicet a jen jediný závodil. Poslední majitel tohoto výjimečného kousku se ho zbavil po 40 letech a vydělal na něm přes miliardu. Podívejte se na video z aukce nejdražšího Ferrari v historii.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky