Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Naše ekonomika potřebuje radikální krok. Nikomu se do něj nechce.

Pokud výhoda nízkých mezd a slabé koruny v ekonomice přestane existovat, bude to konec ekonomiky, která subvencuje domácí exportéry.
Seznam Zprávy

16. 06. 2023

Vážení čtenáři,


z mnoha stran slyšíme, že tuzemská ekonomika je na rozcestí, vyčerpala svůj potenciál a musí se změnit. Kam se ale má ubírat?


Česko má geografickou výhodu. Leží ve středu Evropy, kde přes něj sice každý den přejedou statisíce kamionů, ale je také blízko silným ekonomikám, které v tuzemsku investují, a má silný průmyslový základ.


Jak ale zemi „přetočit“ ze subdodavatelské ekonomiky na ekonomiku, kam firmy přenášejí svá sídla – když už ne pro celou Evropu či svět – aspoň pro střední a východní Evropu?


V tom nás nebrzdí ani tolik politická reprezentace, která je ve srovnání se sousedy – Polskem, Slovenskem, Maďarskem či Balkánem – velmi klidná a předvídatelná, jako spíš silná byrokracie, ztělesněná nepružnými stavebními předpisy. Připomeňme, že ekonomika v Česku dosud nedosáhla předcovidové úrovně, zatímco v sousedním Polsku ji výrazně přerostla.


Česko je součástí silného automobilového „hubu“, který soustřeďuje dodavatele a výrobce automobilů, kteří obchodují převážně s Německem. Provázanost je obrovská, protože 31 procent českého exportu směřuje do Německa a zpět přichází do Česka 21 procent importu, především auta a autodíly. Tato část ekonomiky se smršťuje, a zřejmě bude smršťovat dál, protože rychle mizí naše výhoda levné pracovní síly. Posílí jen ta část, která si sahá na finální produkt a výraznější marži.


Už v současnosti probíhají prodeje firem od slabých až k těm, kteří dokážou pracovat efektivněji. Tuzemského kapitálu v rukou jednotlivců není tolik. Finanční a průmyslové skupiny by bylo možné spočítat – s nadsázkou – na prstech rukou i nohou. Ale organicky tu v posledních letech vzniká nová kapitálová větev – fondy kolektivního investování (FKI), v nichž se kumuluje víc kapitálu, než jsou jednotlivým firmám schopny poskytnout banky. V těch největších jako J&T Arch Investments jsou desítky miliard korun.


Středoevropský hub


To je nesmírně pozitivní vývoj, který ukazuje pružnost a sílu českého kapitálového trhu, jehož vlajková loď – pražská burza – úplně neplní svou roli. Jeden můj známý tvrdí, že pokud prostředí FKI zůstane stabilní, nebude se hýbat svévolně se zdaněním a kontrolním systémem depozitářů, pak má Česko šanci stát se středoevropským hubem těchto typů fondu.


Musíme se však vyhnout další vlně mezinárodních arbitráží, které v zahraničí pověst solidní a stabilní právní struktury v Česku neposilovaly.


Pokud má Česko začít výrazně růst, musí pokračovat přísun zahraničního kapitálu a lokální kapitál musí přestat mířit do aktiv vyspělých západních států.


V tuzemsku se tvoří finančního kapitálu poměrně dost, avšak podobně jako v Německu a dalších přebytkových zemích v čele s „ropnými státy“ a Čínou tento kapitál míří do finančních aktiv na vyspělé, stabilní trhy (a tedy nikoli, jak říká ekonomická teorie, do míst, kde je kapitál potřeba, aby se úroveň s vyspělými státy srovnávala). Toto je velký psychologický skok a nejsem si jist, jestli jsme ho schopni udělat.


O malém sebevědomí českého národa svědčí prudké reakce spotřebitelů na krize. Po minulé světové krizi 2008/9 se Evropa ponořila do dluhové krize, ale Češi v letech 2011 a 2012 naprosto přestali utrácet z obav z budoucnosti a patřili k nejpesimističtějším v celé Evropské unii. Mohutně k tomu přispěla tehdejší vláda, která nastavila „šetřící“ modus bez úvah o budoucím růstu.


Ekonomiku to srazilo na kolena a v současnosti hrozí, že debata ve veřejném prostoru způsobí to samé. Vydatně k tomu přispívá vysoká inflace, v níž rámci Evropy rovněž vynikáme. V debatách o úsporném balíčku a konsolidaci rozvrácených veřejných financí naprosto chybí úvahy o podpoře budoucího růstu. Nevede se diskuze o veřejných programech a investicích, které by růst mohly za pár let výrazně podporovat.


Český Mittelstand


Katarzí by při změně ekonomiky na tu s „vyšší přidanou hodnotou“ mohlo být paradoxně další posilování koruny, která prověřuje schopnost exportérů vyrovnat se s vyššími mzdami a u některých schopnost vůbec přežít. Nutí podniky modernizovat, stavět solární panely na střechách, investovat do optimalizace výroby.


Pokud výhoda nízkých mezd a slabé koruny v ekonomice přestane existovat, bude to konec ekonomiky, která subvencuje domácí exportéry. V současnosti přitom situace nejvíc a disproporčně dopadá na malé a střední firmy, které si nemohou půjčovat za nižší sazby v eurech a musí žít v prostředí vyšších úrokových sazeb, které nastavila Česká národní banka.


Právě český „mittelstand“ zažívá největší krizi a transformaci. Většina vysoké ziskovosti firem v ekonomice, která loni činila 46,1 procenta a zůstala tak vysoko nad 40procentním průměrem Evropské unie (stejně tak míra firemních investic), připadá na velké firmy. Ty obcházejí nevýhodu drahého financování přes euro, a – jak se ukázalo v posledním roce – disponují poměrně velkou tržní silou, která jim dovoluje navyšovat ceny pro domácí spotřebitele i zahraniční odběratele, takže jejich marže paradoxně rostou.


Nový odraz české ekonomiky tedy přijde, až znovu klesnou úrokové sazby na úroveň 3 až 4 procenta. Modernizované malé a střední firmy budou mít prostor znovu vytvářet vyšší zisky, spotřebitelé po odeznění ožebračující inflační vlny znovu získají tolik potřebný optimismus a spustí se konjunktura nového cyklu.

Hráč týdne: Notino

Největší evropský e-shop s kosmetikou Notino, který sídlí v Brně, přesáhl za poslední fiskální rok obrat ve výši jedné miliardy eur (24 miliardy korun). Český trh se na výsledku podílel z 15 procent. Notino prodává kromě kosmetiky i vitaminy a doplňky stravy, působí ve všech 27 zemích Evropské unie. Firma vznikla v roce 2004 a v posledních letech si udržuje zisky kolem půl miliardy korun.

Best of byznys

Domino kolem skupiny Premiot padá. Dluhopisové skupině Premiot Group zbankrotoval apartmánový projekt v Harrachově. Firma nemá peníze na jeho dostavbu. Je to již druhá společnost z holdingu, která zkrachovala. Firma dluží celkem 121 milionů korun. V tomto případě chce vyřešit bankrot reorganizací, jejíž součástí má být prodej projektu investorovi. Do Premiotu vložilo prostředky 3300 lidí.


Miliardové pozemky. Těžba lithia, klíčové suroviny pro výrobu baterií, se v tuzemsku výrazně přiblížila. Společnost Geomet koupila průmyslový areál Dukla, kde hodlá vystavět závod na výrobu lithia z Cínovce. Firmu vlastní tuzemská energetická firma ČEZ a australská těžební společnost European Metals Holdings. Průmyslový areál vzdálený šest kilometrů od obce Újezdeček vyjde podle prezentace australské firmy celkem na 966 milionů korun.


Vyšší kontrola investic. Ministerstvo financí se chystá přitáhnout příliš volná pravidla pro fungování takzvaných alternativních fondů a vydávání malých dluhopisových emisí. Tyto dva způsoby investování v současnosti nepodléhají téměř žádnému dohledu. Často jsou zdrojem nešťastných příběhů, v nichž zvláště drobní investoři přicházejí o peníze.

Energetika

Komunitní elektřina. Novela energetického zákona má od příštího roku umožnit, aby spotřebitelé mohli sdílet vyrobenou elektřinu mezi sebou. Po posledních změnách v připravované legislativě, kterou vláda projedná příští týden, ale přibylo omezení pro energetická společenství. Elektřinu by mezi sebou mohlo sdílet jen 1000 odběrných míst v rámci tří obcí s rozšířenou působností.


Nedostatek nabíječek. Kapacita baterií u aut do zásuvky roste, ale řidiče trápí jiný problém – nedostatek míst k nabíjení. Izraelský start-up Electreon nyní přišel s řešením, díky kterému by se auta mohla dobíjet i bezdrátově prostřednictvím jízdy po speciálně upraveném úseku silnice. 


Potrubí na prodej. V české energetice se rýsuje obrovský obchod. Na prodej je distribuční společnost GasNet, která v Česku provozuje největší plynárenskou distribuční síť, a zajišťuje tak 80 procent přepravy plynu, a to mimo území Prahy a Jihočeského kraje. Podle Hospodářských novin spustilo prodej firmy zahraniční konsorcium.

Podnikání a finance

Antibyrokratický balíček. Vláda chystá další tažení v boji proti byrokracii. Připravuje balík více než 23 opatření, která mají lidem a zejména živnostníkům v Česku zjednodušit život. Připravili jsme pro vás podrobný přehled navrhovaných změn


Soros předává impérium. Miliardové impérium filantropa a investora George Sorose má nového šéfa. Alexandr Soros, jeho druhý nejmladší syn, má teď v rukou také nadaci Open Society Foundations (OSF), která ročně posílá asi 1,5 miliardy dolarů organizacím a jednotlivcům prosazujícím demokratické principy a lidská práva.


Spoření na penzi. V poslední době v Česku sílí debata okolo reformy penzijního systému včetně spoření. Vláda chce prostřednictvím daňových úlev pobídnout občany, aby si na stáří odkládali i do investic. Průzkumy ukazují, že o reformu je mezi lidmi zájem, ale rozcházejí se názory na to, jak by nový systém spoření měl vypadat. Pro větší roli investic ve svém komentáři horuje i Štěpán Ašer, generální ředitel J&T Banky.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Reality

Konec ničení zemědělské půdy. Sklady rostoucí kolem českých dálnic často zabírají hodnotnou půdu. Nyní by se mělo všechno změnit. Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, se kterou přišel letos na jaře ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), si dává za cíl vyhnat z vybrané zemědělské půdy logistická a nákupní centra a také fotovoltaické elektrárny.


Hotelové impérium J&T. Nebankovní část finanční skupiny J&T investuje v Chorvatsku do hotelů i luxusních kempů. Loni otevřela pětihvězdičkový hotel na Makarské riviéře a právě dokončuje rozlehlý kemp na ostrově Pag. Celková investice do rekonstrukce hotelu se vyšplhala na 50 milionů eur, tedy zhruba 1,3 miliardy korun.


Tisíce obecních bytů. Prodejní ceny bytů i nájemného v posledních letech rostly v Praze takřka nejrychlejším tempem v Evropě. V boji s krizí bydlení chce pomoci městem zřízená Pražská developerská společnost, která chystá výstavbu osmi tisíc bytů k pronájmu. Ne každý ovšem bude mít nárok se o ně ucházet.

Tech

Monopol v digitální reklamě. Evropská komise žádá technologického giganta Google, aby pozastavil svůj byznys s digitální reklamou. Čelí totiž obvinění, že dominuje na trhu a mohl by uškodit hospodářské soutěži. Podobná obvinění proti Google vzneslo již na začátku letošního roku americké ministerstvo spravedlnosti a podle New York Times reklamní praktiky prošetřuje také antimonopolní úřad Velké Británie.


Malá pokuta a velká ostuda. Pokud jste v letech 2016 až 2019 používali bezpečnostní kameru značky Ring, tak si záběry ze soukromí vaší domácnosti mohl přehrát kterýkoli z tisíců zaměstnanců firmy, kterou v roce 2018 koupil americký gigant Amazon. Společnost za to teď dostala pokutu od amerického regulátora, vinu ale nadále odmítá.


Revoluční baterie se blíží. Jedním z nejslibnějších materiálů pro další generaci lithiových baterií se už dlouho zdá být křemík. Experimenty s tímto prvkem však neustále narážely na technické problémy. Teď se ale zdá, že po dlouhých letech postupných vylepšení a zklamaných nadějí přišla i v bateriích „doba křemíková“


Rozhovor týdne: Luboš Vrbata

„Nedá se vyloučit, že přijde další kauza Malina. Můj odhad je, že situaci neustojí 15 až 20 procent firem,“ říká Luboš Vrbata z fotovoltaické divize tradičního výrobce ohřívačů DZ Dražice v pořadu Agenda SZ Byznys.

Děkujeme, že sledujete nás ekonomický newsletter. I v nadcházejících parných dnech pro vás budeme přinášet to nejlepší z tuzemského byznysu. Hezký víkend přeje


Jiří Zatloukal

Nejdražší rubín na světě


Kámen zvaný Estrela de Fura šel do newyorské dražební síně s vyvolávací cenou 30 milionů dolarů. Nakonec se prodal za 34,8 milionu dolarů, tedy 764 milionů korun. Podívejte se na největší a nedražší rubín na světě, který loni objevila těžařská firma Fura v dole v africkém Mosambiku.



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky