Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Vodítko pro pochopení neuspořádaného světa.

Ukazuje, že schopnost či neschopnost ekonomů poučit se z toho, co se stalo, je pro hospodářský vývoj velmi důležitá.
Seznam Zprávy

21. 04. 2023

Vážení čtenáři,


tentokrát budu psát o knize, kterou se mi po třech letech práce podařilo dokončit. Je to český překlad finanční klasiky od amerického historika Charlese Kindlebergera, která popisuje dějiny finančních krizí.


Není obecně známo, že ve své době byl velkým spekulantem slavný fyzik Isaac Newton. Ctěný mincmistr, vědec a podle všeho racionální člověk na jaře roku 1720 prohlásil: „Umím vypočítat pohyb nebeských těles, ale nikoli lidské bláznovství.“ Věren tomuto výroku prodal dvacátého dubna své akcie Jihomořské společnosti se solidním ziskem sedm tisíc liber, tedy sto procent.


Bohužel ho však potom znovu opanovala nákupní horečka, která svět zachvátila onoho jara a léta. Newton se s ještě vyšším obnosem vrátil na trh, který se nacházel na vrcholu, a prodělal 20 tisíc liber. Podle iracionálního obyčeje těch z nás, kteří zažili neúspěch, událost vytěsnil z paměti a do konce života nesnášel, když někdo vyslovil jméno Jihomořské společnosti.


To je jeden z mnoha historických příkladů z knihy Dějiny finančních krizí, v níž Charles Kindleberger (1910-2003) vypracovává anatomii finančních krizí.


Zkoumá monetární, psychologické a sociologické faktory, které přispívají ke vzniku mánií, panik a krachů, a tvrdí, že finanční trhy jsou z podstaty nestabilní a mají sklon ke krizím. Proslulost tomuto amerického historikovi zajistila právě tato publikace vydaná poprvé v roce 1978 pod názvem Mánie, panika a krach.


Kniha se dočkala několika dalších vydání a na aktuálnosti získala po velké hospodářské recesi z let 2007-09 a pandemické krizi z roku 2020. V poslední době však Kindlebergerovo dílo zažívá renesanci nejen díky teorii finančních krizí, ale i novátorské koncepci globálního dolarového systému.


„Pro dosavadní průběh 21. století je charakteristická vysoká ekonomická a geopolitická nestabilita, která se odráží ve finančních krizích. A pro pochopení tohoto neuspořádaného světa je Kindlebergerova kniha skvělým vodítkem,“ píše v recenzi českého překladu viceguvernér České národní banky Jan Frait.


„Podstatnou součástí tohoto vydání Kindlebergerovy knihy je výborná úvodní esej Jiřího Zatloukala, která dává do souvislostí historický vývoj ekonomického myšlení s konkrétními hospodářskými událostmi. Ukazuje, že schopnost či neschopnost ekonomů poučit se z toho, co se stalo, je pro hospodářský vývoj velmi důležitá,“ dodává Frait v recenzi.


Kindleberger přinesl do ekonomie především originální analýzu mezinárodní ekonomie vystavěnou na studiu finančních dějin. Perry Mehrling, autor jeho intelektuální biografie, jeho přístup přirovnává k vojenskému důstojníkovi, který musí být „univerzálem, jenž dokáže řešit všemožné problémy“.


Přirovnání není liché, protože Kindleberger skutečně byl během druhé světové války zpravodajským důstojníkem. Sloužil ve Washingtonu, D.C. a poté v Londýně, kde měl za úkol navrhovat nejlepší postupy, jak bombardováním ničit německé průmyslové kapacity (mimochodem například i objekty plzeňské Škody). Náležel k linii ekonomů, kteří vycházejí z empirické zkušenosti, a při formulaci obecnějších závěrů zohledňují úlohu intuice.


Po konci války se jako jeden z jeho architektů účastnil Marshallova plánu poválečné obnovy Evropy, který představil americký ministr zahraničí George C. Marshall v přednášce na Harvardově univerzitě v červenci 1948.


Po hektickém období ve státní správě zvolil Kindleberger akademickou kariéru, v jejímž rámci začal rozvíjet empirickou teorii dolarového systému a finančních krizí. Nejlepší knihy přitom vydal až po odchodu z aktivního univerzitního života. Po vydání „Dějin“ publikoval své další opus magnum Finanční dějiny západní Evropy (1984) a také několik svazků esejů o mezinárodních financích a finančních dějinách.


O knize se více dočtete tady.

Hráč týdne: Explosia

Zájem o české trhaviny, střelný prach a náplně do munice trhá rekordy. Státní firma Explosia má rekordní rok: Při tržbách 1,2 miliardy korun vydělala téměř 200 milionů. V následujících třech letech chce investovat do rozšíření výroby miliardu korun. Atraktivní firma láká zájemce z řad zbrojařských firem. Jedním z nich je majitel holdingu Czechoslovak Group Michal Strnad. Explosia je závislá na dodávkách chemičky Synthesia, kterou ovládá Andrej Babiš.

Best of byznys

Tajemné finanční toky. Daniel Novák odhalil kauzu okolo fondu malajské královské rodiny, který měl za asistence skupiny IC Group v Česku začít investovat. Ukázalo se, že ve fondu hraje místo sultána hlavní roli kapitál neznámého původu. Na fond a skupinu IC Group jsou navázaní i lidé z Ruska a Tádžikistánu. Skupina mimo jiné získala pod kontrolu akciovou společnost Tesla, která s prověrkou na stupeň „tajné“ patří mezi dodavatele české armády. Nejnovějším zjištěním je pak fakt, že investiční firma Diversity Capital ze skupiny IC Group nemá peníze na výplatu drobných investorů. 


Obří půjčka. Původem česká společnost Allwyn (dříve Sazka Group), která provozuje výherní loterie v Evropě i Spojených státech a pod kterou v Česku spadá Sazka, chystá poměrně velkou emisi dluhopisů. Její britská dceřiná společnost Allwyn Entertainment Financing zahájila nabídku dluhopisů denominovaných v eurech a amerických dolarech v celkové nominální hodnotě odpovídající ekvivalentu až 1,3 miliardy eur. Využití prostředků nechce firma blíže komentovat.


Triky s kmínem. Zaseli a vypěstovali biokmín na stovkách hektarů. Místo jeho zpracování a prodeje ale plodinu pravidelně zaorávali. A díky štědrým dotacím se jim to i vyplatilo. Tak lze ve stručnosti popsat postup některých zemědělských společností, které si v minulosti přišly na slušné peníze díky zneužívání dotačního systému. Podrobnosti popisuje Filip Horáček.

Energetika

Odškodnění za odpojení. Správce české elektrizační soustavy, státní firma ČEPS, odškodní majitele solárních elektráren, které o Velikonočním pondělí nuceně odstavil. Účet bude v jednotkách milionů korun, zaplatí ho hlavně obchodníci. Solární sektor v Česku také trápí nekvalitní práce některých instalačních firem – rady pro provozovatele elektráren nám dal Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.


Konec jádra v Německu. Na druhé místo žebříčku největších producentů emisí oxidu uhličitého v rámci EU se Německo vyšvihlo hned poté, co minulý víkend zavřelo poslední jadernou elektrárnu. Do značné míry politicky motivovaný krok pocítí i Češi, tvrdí Petr Holub ve své analýze německé energetické reformy.

Podnikání a finance

Zakládat firmu byl šok. Ukrajinky, které tvoří asi dvě třetiny ze všech 320 tisíc uprchlíků, kteří zůstali po začátku války v Česku, jsou překvapeny z toho, jak složité je u nás začít podnikat. Pomáhá jim mentoringový projekt DoToho!, který už dva roky pomáhá s podnikáním českým mikro–, malým a středním podnikatelům a nyní se rozšiřuje i pro živnostníky z Ukrajiny.


Kontroly řetězců a potravinářů. Státní zemědělská potravinářská inspekce a Česká obchodní inspekce v minulých týdnech provedly 250 společných kontrol u obchodníků. Výsledky jsou tristní, jak oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který stojí v čele mezirezortní komise založené s úmyslem vyřešit problém drahých potravin. Kontrole bylo podrobeno i dovážené obilí a další potravinářské komodity z Ukrajiny, které jsou podle ministerstva v pořádku.


Optimistické trhy a investice s davem. Po bouřlivém roce 2022 přinesl první kvartál letošního roku určité zklidnění. I přes chvilkové napětí v bankovním sektoru a celkovou nejistotu ohledně vývoje globální ekonomiky zaznamenala řada aktiv slušné růsty. Mezi investory také roste obliba pasivních fondů, protože sázka na kopírování indexu často dosahuje lepších výsledků proti aktivnímu investování.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Nájemní výstavba. Stát pošle do konce roku 800 milionů na výstavbu nájemních bytů. Od pondělí se lze hlásit s projekty. „Za to se postaví maximálně stovky bytů, horentní ceny to nesníží,“ říká expert na bydlení Libor Ostatek z Broker Trust. 


Vzpruha na pražském trhu. Nejnovější data z prvního čtvrtletí letošního roku ukazují na oživení trhu s novými byty v Praze. Prodeje mezikvartálně vzrostly o téměř pětinu, uvedl v rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys majitel společnosti Central Group Dušan Kunovský.


Potíže s hypotékami. Zhruba třetinu Čechů s hypotékou čeká v následujících dvou letech refixace. A podle průzkumu agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci se na tuto změnu dívají s obavami.

Tech

On-line reklama. Internet v Česku potvrdil roli nejsilnějšího hráče na poli reklamy. V roce 2022 dosáhly výdaje v on-line prostředí téměř 57 miliard korun. Jedná se o dosud nejvyšší investovanou částku. Ve srovnání s rokem 2021 jde o 18procentní nárůst, přičemž se na této částce nejvíce podílela takzvaná display reklama.


Konec pandemického boomu. Výsledková sezona ve Spojených státech je v plném proudu. V úterý zveřejnila data o svém hospodaření streamovací služba Netflix. Firmě se v prvních třech měsících roku nepovedlo získat tolik nových předplatitelů, kolik se očekávalo. Službu si nově objednalo 1,75 milionu lidí, zatímco odhady počítaly s více než dvěma miliony.


Musk a AI. Nová společnost X.AI miliardáře Elona Muska láká specialisty na umělou inteligenci od konkurence. Prvním cílem je vytvořit službu TruthGPT, která by konkurovala populárnímu ChatGPT. Muskova automobilka Tesla rovněž investuje velké prostředky do výzkumu umělé inteligence, konkrétně pro systém autonomního řízení auta.


Rozhovor týdne: Michal Jurka

Krize do stavebnictví přijde ve chvíli, až investoři nebudou mít peníze na projekty a ceny začnou prudce klesat. Zatím vidíme pouze náznaky, říká šéf společnosti Skanska Michal Jurka v pořadu Agenda SZ Byznys.

Hezký jarní víkend ve společnosti knihy či novin vám přeje



Jiří Zatloukal

Dražba dinosaura


Ve švýcarské aukci se prodala v přepočtu za stamiliony korun fosilie slavného T-rexe, složená z kostí dokonce tří jedinců. Proti byli paleontologové, kteří tak ztrácí DNA ke zkoumání. Kostry nyní kupují i celebrity pro své děti.



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky