Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Prospěje české ekonomice větší imigrace?

Vyprahlý pracovní trh nedokáže pokrýt potřeby výrobních podniků ani služeb.
Seznam Zprávy

22. 09. 2023

Vážení čtenáři,


k dalšímu hospodářskému růstu potřebuje Česko podle mnohých ekonomů, oborových organizací i byznysmenů pracovní sílu z ciziny.


Vyprahlý pracovní trh nedokáže pokrýt potřeby výrobních podniků ani služeb. Češi nemají finanční motivaci pracovat na pokladnách v supermarketech, v restauracích, ani na automatizovaných linkách průmyslových závodů. Volných míst je tolik, že si mohou najít jiné, lépe placené zaměstnání.


Za posledních dvacet let se výrazně zvýšil počet cizinců, kteří v Česku pracují. Dnes jich je zhruba milion. Jejich podíl na pracovní síle je už téměř 20 procent. Nejčastějšími imigranty jsou samozřejmě Slováci (kolem 200 tisíc), které za cizince snad ani nepovažujeme. Pak jsou to čím dál víc Ukrajinci, ale i Poláci, Rumuni, Bulhaři či Maďaři, a také lidé ze zemí jako Kyrgyzstán či Ázerbájdžán.


Je zřejmé, že se podíl cizinců v české ekonomice bude dále zvyšovat. Populace stárne, a pokud chceme, aby ekonomika rostla, potřebujeme víc pracujících. Otázka je jen, jakým tempem počet cizinců v Česku poroste a z jakých budou zemí.


Česká ekonomika potřebuje jednak málo kvalifikované lidi, aby pracovali ve službách jako metaři ulic, doplňovači zboží v supermarketech, na linkách ve výrobě či ošetřovatelé a ošetřovatelky seniorů.


„Je prokázáno, že přistěhovalectví levných pracovníků, zejména těch, kteří jsou ochotni přijmout špatně placenou práci, je pro ekonomiku pozitivní. Zejména mladí lidé jsou čistými přispěvateli do daňového systému,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys nositel Nobelovy ceny za ekonomii Abhijit Banerjee (rozhovor vyjde v příštích dnech).


V zájmu Česka však je, aby přicházeli i vysoce kvalifikovaní lidé například do IT, technických oborů či výzkumu. Cizinci jsou v první generaci v cizí zemi vždy dravější a rychleji se derou nahoru, aby získali místo na společenském žebříčku. Když se podíváme na obsazení amerických univerzit nebo startupů, z nichž se staly obrovské firmy, přistěhovalci jsou v nich výrazně zastoupeni. Společnost jako celek tak na imigrantech vydělá.


Je však důležité, aby stát výrazně podpořil tu část společnosti, která v důsledku změn v ekonomice, například deindustrializace, přichází o práci. „Například ve Francii docházelo k protestům a násilí hnutí žlutých vest především z toho důvodu, že stát nebyl schopen agresivně redistribuovat své příjmy,“ dodává Banerjee.


Státní peníze musí podle nobelisty putovat do postižených regionů, aby lidé nepropadali ztrátě životních vyhlídek a deziluzi, která vede k alkoholismu, sociálním deviacím a předčasné smrti.


Společnost totiž nefunguje ideálně jako v ekonomických modelech, v nichž se lidé automaticky stěhují za prací tam, kde je nejvíce pracovních míst. Lidé naopak zůstávají tam, kde mají své přátele, a především určité postavení ve společnosti. Proto je takový problém získat práci před důchodem v novém oboru, přes všechny snahy o rekvalifikaci. Starší horník nepůjde pracovat jako instalatér, když se ve firmě musí hodně věcí teprve učit a respekt kolegů znovu od začátku budovat.


Kulturní rozdíly však budou pořád způsobovat tenze a své frustrace budou lidé vždy svádět na někoho jiného. Z nespokojenosti se ale nesmí stát fenomén, který mění politickou scénu, vynese do čela státu Donalda Trumpa, německou AfD a další extremisty, již systematicky – nebo možná chaoticky – ničí základy demokratického zřízení.


Liberální kapitalismus, ve kterém žijeme, nám totiž umožnil nesmírně zbohatnout a žít v blahobytu, a současně nebýt perzekuováni za řeči na veřejnosti ani v hospodě.

Hráč týdne: Coop

Maloobchodní řetězec Coop chce do konce příštího roku na venkově otevřít padesát prodejen, kde lidé koupí potraviny i v noci bez obsluhy. Stát pro podobné prodejny připravil nové dotace, aby podpořil život na venkově, odkud obchody mizí, a místním se tak komplikuje běžný život.

Best of byznys

Kauza Mamut. Firma Apple může výrazně pomoci s rozpletením kauzy tuzemského e-shopu Mamut.cz. Z firem napojených na tento obchod totiž zmizely stovky tisíc iPhonů a sluchátek AirPods. Jen americký kolos může určit, kde se zařízení zcizená v neobvykle velkém množství nacházejí. Avšak za dvou předpokladů: Prvním je, že se zařízení připojila do sítě, a druhým je předpoklad, že o spolupráci požádala Apple česká policie, která případ vyšetřuje.


Skončil otec moderního bulváru. Jedna z nejvýznamnějších postav mediálního světa, americký tiskový magnát původem z Austrálie Rupert Murdoch, se vzdal svých funkcí a odchází do důchodu. Murdochovo mediální impérium, společnost News Corp, má pod palcem noviny a televize po celém světě.  Jeho vedení podle informací listu The New York Times převezme syn Lachlan.


Ruská konexe v české továrně. Firma Safina, která se ve Vestci u Prahy zabývá výrobou produktů z drahých a neželezných kovů, přišla o svého dosavadního ruského majitele Alexandra Okatova, který zemřel na začátku letošního léta. Jen několik dnů poté se v ruských firmách ovládajících českou Safinu objevil úplně nový ruský majitel s vazbou na oligarchu Viktora Vekselberga, který figuruje od roku 2018 na americkém sankčním seznamu.

Energetika

Místo motorů jaderný hi-tech. Ve dnech, kdy Westinghouse napíná vládu, zda se zúčastní tendru na výstavbu „velkých“ bloků v Dukovanech, přijeli do Prahy američtí byznysmeni z oboru s velkými plány na výstavbu malých jaderných reaktorů. Viceprezident společnosti Holtec Rick Springman Seznam Zprávám řekl, že jeho mateřská firma chce do Česka nejen malé modulární reaktory dodávat, ale zvažuje sem i přesunout část výroby.


Plynová pojistka. Státní společnost ČEPS stvrdila převzetí firmy RWE Gas Storage a s ní také strategických zásobníků zemního plynu. Kupní cena činila 8,8 miliardy Kč. Podle vlády má převzetí firmy posílit energetickou bezpečnost Česka.


ČEZ slibuje levnější elektřinu. Ceny elektřiny a plynu klesají a s nimi se přepisují i ceníky obchodníků s energiemi. ČEZ letos snížil ceny produktů s fixací čtyřikrát. Podle šéfa ČEZ Prodej Tomáše Kadlece se sníží cena i u smluv na dobu neurčitou.

Podnikání a finance

Kam s penězi? Všechno vsadit na akcie Komerční banky. Nakoupit americká ETF. Dát peníze na termínovaný účet. Rozjet podnikání. Kam v současné době nejlépe investovat sto tisíc korun? V jubilejním 100. díle podcastu Ve vatě se ptáme expertů i redakce SZ.


Zadlužené farmy budoucnosti. Firma Future Farming, promotér akvaponických farem kombinujících chov ryb a pěstování rostlin, nabízí na trhu víc a víc dluhopisů. Řada firem ve skupině je vysoce zadlužená a prodělává. Společnost však sází na další růst byznysu.


Křetínský má zájem o Telegraph. Zdroje webu Financial Times tvrdí, že Daniel Křetínský se připojil k dalším zájemcům o vstup do britského vydavatelství Telegraph Media Group. Těmi jsou zatím Daily Mail a General Trust. Podle serveru podepsal v minulých dnech dohodu o zachování mlčenlivosti a připojil se k aukci o vstup do mateřské společnosti deníků The Daily Telegraph, Sunday Telegraph a The Spectator.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Reality

Novinky v dotacích. Po letní odmlce se opět spouští dotační programy na podporu energetických úspor zateplováním či výměnou kotlů. K dispozici je 55 miliard Kč. Nová zelená úsporám prošla změnami a spustí se i program Oprav dům po babičce. Připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších změn


Přísnější podmínky hypoték. Banky usilují o změnu zákona, aby nešlo tak snadno utéct ke konkurenci za levnější hypotékou. Vládní návrh se sice nelíbí poslancům, včetně těch koaličních, ale v rozpočtovém výboru nakonec s několika podmínkami prošel.


Pražák se vrhá do realit. Investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka po nákupu vydavatelství Mafra posiluje i v realitách. Ve spojení s firmou Syner Group a investorem Karlem Zetkou začne v říjnu s výstavbou bytového domu se 144 byty v pražských Letňanech blízko zóny OC Letňany za více než 1,3 miliardy korun.


Výstavba ve Zlíně. Část areálu Baťových továren ve Zlíně čeká změna a chystá se na velkou investici. Koupila ji skupina Cream Investment podnikatele Petra Tankóa. Ta chce ve městě i nový zimní stadion a byty

Tech

Závislost na Číně. Státy EU mohou být do roku 2030 hospodářsky odkázané na Čínu srovnatelným způsobem, jako byly donedávna na Rusku. Namísto ropy, plynu nebo uhlí jsou v případě Číny žádaným produktem lithium-iontové baterie a palivové články. Před silnou závislostí na čínských zařízeních pro bezemisní výrobu elektřiny varuje odborná analýza španělského předsednictví EU.


Potíže iPhonů ve Francii. Kvůli nadlimitní míře záření Francie pozastavila prodej iPhonu 12. Podle odborníků ve zdravotnictví však ani 40% překročení hranice nepředstavuje pro člověka nebezpečí. České úřady situaci kolem Applu sledují.


Rozhovor týdne: Martin Jahn

„Budeme se přizpůsobovat konkurenci, nicméně cenová válka, která by šla pod naše výrobní náklady, nemá smysl,“ říká v Agendě SZ Byznys člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn. Reagoval tím na zlevňování elektromobilů Tesly.

Příjemně strávené poslední teplé dny a napínavé čtenářské zážitky u Seznam Zpráv vám přeje


Jiří Zatloukal

Veletrh ovládly drony

V hlavním městě Tchaj-wanu Tchaj-Peji proběhl veletrh vojenské techniky Taiwan Aerospace & Defense Technology Expo (TADTE). Letošní ročník přilákal přibližně 280 vystavovatelů. Kvůli sílící hrozbě čínské agrese byl největší zájem o to, co se osvědčilo Ukrajině, tedy především různé typy dronů.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky