Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Tokenizace digitálních peněz přinese prudký ekonomický růst.

Shin situaci přirovnává k využití smartphonu, kolem něhož vzniklo během posledních dvaceti let obrovské množství aplikací.
Seznam Zprávy

21. 07. 2023

Vážení čtenáři,


nové metody využití digitálních peněz prostřednictvím tokenizace přinesou dramatický ekonomický růst. Podle Banky pro mezinárodní platby stojíme na začátku nové éry.


Když před patnácti lety začínal můj bratr podnikat, musel se rozhodnout k velmi riskantnímu kroku: objednat velké množství zboží z Číny za značnou sumu bez předchozích zkušeností s čínskou firmou. Zboží vycházelo sice výrazně levněji, takže se na jeho prodeji v Česku dalo vydělat, ale nejistota kolem dodání zboží byla obrovská.


Peníze putovaly do Číny tradičně přes převody korun na euro a dolar, tedy s výraznými poplatky a přes několik bankovních zprostředkovatelů. Když pak dodavatelská firma částku přijala, musela zboží odeslat lodí do Hamburku, kde ho převzala speditérská firma a dopravila do Česka. Mnoho rizik tohoto složitého řetězce by se v blízké budoucnosti mohlo výrazně zredukovat.


Basilejská Banka pro mezinárodní platby, což je banka zastřešující aktivity většiny centrálních bank po světě, ve své aktuální výroční zprávě popisuje plán budoucího měnového a finančního systému, který by mohl přinést výrazné a zásadní změny toho, co je možné v mnoha oblastech ekonomického života. Je to skvělé čtení.


Trocha kontextu


V dějinách se inovace ve způsobu placení často překrývaly s výrazným oživením obchodu, který měl za následek dramatický ekonomický růst.


Převratnou inovací byl nástup peněz v podobě účetních záznamů zhruba před pěti sty lety, na které dohlíželi důvěryhodní zprostředkovatelé (tedy první banky). Vznikla první bankovní depozita a hlavně směnky, jimiž bylo možné platit nejen přímo na tržišti se zbožím, ale vypořádávat transakce v cizích městech ex post.


Stovky let byly tyto účetní knihy papírové. V minulém století je vytlačily elektronické účetní záznamy, které byly daleko efektivnější. „Jsme přesvědčeni, že stojíme na prahu srovnatelného vývojového skoku měnového a finančního systému, jako byly tyto dřívější zásadní pokroky,“ uvedl šéf ekonomického výzkumu Banky pro mezinárodní vypořádání Hyun Song Shin po zveřejnění zprávy.


Podle něho tento prudký rozvoj umožní proces tokenizace peněz, což je v zásadě digitální reprezentace peněz a aktiv (například nemovitostí) na programovatelné platformě.

Náš současný finanční systém funguje v podstatě jako soubor separátních účetních databází, které spravují banky a další zprostředkovatelé. V těchto databázích se nacházejí údaje o tom, kdo co vlastní a kdo komu jaké peníze, majetek či finanční instrumenty převádí.


Tyto databáze jsou sice digitální, ale aby správně fungovaly, musí být propojeny prostřednictvím systémů pro zasílání zpráv třetích stran (známým příkladem je mezibankovní SWIFT) a zprostředkovatelé jako správci účtů jsou zodpovědní za vedení přesné evidence vlastnictví a převodů.


„Tokenizace přináší tu revoluční novinku, že tokeny nejsou jen digitální reprezentací peněz, bankovních vkladů a dalšího finančního majetku, ale současně obsahují pravidla a logiku, jimiž se převody řídí,“ dodává Shin.


Tato charakteristika otevírá dveře pro zcela nové typy ekonomických struktur, které jsou výrazně efektivnější, levnější a bezpečnější.


Na začátku jsem uváděl příklad objednávky zboží z Číny, kde vystupuje řada prostředníků a hlavním problémem je nedůvěra mezi kupujícím a prodávajícím. V programovatelném kontraktu je možné, že odeslání zboží je přímo navázáno na platbu, která proběhne až v okamžiku, kdy přijetí zboží potvrdí speditérská firma. Můj bratr by tak sice zaplatil předem, ale částka by se připsala na účet čínské firmy až v okamžiku, kdy by zboží vyrazilo do Evropy.


Praktické využití


Případ objednávky zboží z Číny je přitom velmi jednoduchý. V běžných dodavatelských řetězcích často vstupují do výroby finálního zboží desítky dodavatelů z různých kontinentů. Už dnes existují firmy, které se snaží tyto složité procesy zjednodušit.


Například australská technologická platforma Pexa získala na základě veřejné zakázky od vlády ve Velké Británii data o celém bytovém fondu a shromáždila je v jedné databázi, k níž připojila všechny hypoteční banky. Ve spolupráci s londýnskou Clear Bank, v níž je velkým akcionářem tuzemská skupina PPF, pak nabízí vypořádání nákupu domu na hypotéku v reálném čase.


Přeskočí se tak drahé služby advokáta a úschovy prostředků před tím, než se věc zapíše do katastru nemovitostí, a zákazník dostane v reálném čase klíče hned po nákupu domu.


Ve finančním světě existuje množství dalších složitějších příkladů tohoto druhu. Podle Shina zatím možnosti ekonomických kontraktů, které zahrnují hodně zainteresovaných stran s odlišnými zájmy a s různými informacemi, zůstávají nevyužity, a tokenizace by mohla prolomit překážky k produktivnějšímu využívání zdrojů.


„Navrhujeme proto nový typ infrastruktury finančního trhu, takzvanou jednotnou účetní knihu, která by kombinovala tokenizované formy digitální měny centrální banky neboli CBDC s tokenizovanými bankovními vklady a různými formami tokenizovaných aktiv, kterými by mohly být cenné papíry, nebo dokonce reálná aktiva, jako jsou nemovitosti či komodity,“ říká Shin.


Klíčem je, aby peníze centrální banky sídlily na stejném místě, jako ostatní tokenizované pohledávky. Peníze centrální banky jsou – na rozdíl od kryptoaktiv, která také pracují s tokenizací – důvěryhodným prostředkem vypořádání, jenž může propojit všechny prvky měnového a finančního systému. Proces by se tak značně urychlil a zjednodušil.


Potenciál takového systému se však neomezuje jen na rychlost a efektivitu toho, co děláme v současnosti. Naopak otevírá celé řady nových ekonomických struktur, které v současnosti neexistují, nebo probíhají s velkými náklady prostřednictvím zprostředkovatelů.


Shin situaci přirovnává k využití smartphonu, kolem něhož vzniklo během posledních dvaceti let obrovské množství aplikací, které se dostaly do každodenního života lidí. Na začátku si přitom potenciál smartphonu dokázal představit jen málokterý vývojář nebo uživatel.

Hráč týdne: Jitka Komárková Cechlová

Strojírenská skupina Bonatrans patří mezi nejmodernější průmyslové podniky v Česku. Díky masivním investicím do modernizace zažila loni i přes turbulentní podmínky na energetickém trhu rekordní rok a vydělala přes 700 milionů korun. Firma vyváží železniční dvojkolí hlavně na západní trhy.

Best of byznys

Nervozita ve Škodovce. Továrna v Mladé Boleslavi bude první, která plně přejde na výrobu elektromobilů, Enyaq zůstane v Česku. Vedení Škody Auto takto reaguje na obavy tamních odborů, že hrozí propouštění i přesun výroby lukrativního modelu do Německa. Nejistota podle odborových předáků visí i nad celou továrnou ve Vrchlabí, která se věnuje výrobě převodovek.


Nové Švýcarsko? Kazachstán je příkladem postsovětské země, která je stále na Rusku nesmírně závislá. Po vypuknutí války na Ukrajině se stal překladištěm západního zboží mířícího do Ruska, což vedlo k přílivu peněz a zájmu byznysmenů. Londýnský finančník původem z Kazachstánu Yerlan Syzdykov ale v rozhovoru pro SZ Byznys varuje, že růst země je dočasný a investovat je lepší v Indii.


Digitální obcházení sankcí. Nové možnosti digitálních měn objevuje i Rusko, které je o krok blíž k zavedení digitálního rublu. Ten by mohl být testován již příští měsíc a podle představ ruské centrální banky by měl pomoci obejít blokádu ekonomických sankcí a usnadnit mezinárodní platby.


Témata pro Fialův nový výbor. Doposud pracovala ministerstva na svých klíčových tématech v oblasti investic sama. Nově by měl připravovat zásadní investice vládní výbor pro strategické investice, který v úterý odpoledne poprvé zasedal ve Strakově akademii. Řešily se hlavně investice do dostavby dopravní infrastruktury a možnosti, jak na tuzemský trh dostat kvalifikované pracovní síly ze zahraničí. 

Energetika

Potíže solárníků. Zákazníci problémových solárních firem řeší, kdo jim zajistí servis elektrárny, a obracejí se proto na jiné dodavatele. Ti jim však ne vždy mohou pomoci. Potíže v oboru řeší i Ministerstvo průmyslu a obchodu, které se rozhodlo pokrýt většinu, ne-li všechny úspory v rámci konsolidačního balíčku zrušením dotací na podporované zdroje energie.


Češi v zajetí drahých energií. Inflace je v Česku stále na dvouciferných číslech. Tento neveselý fakt lze vysvětlit pomocí cenového modelu, který propojuje tuzemský trh s energiemi se světovými trhy. Dopady zvláštností českého energetického trhu popisuje analýza Petra Holuba.


Málo vody pro jaderky. Francie snižuje kvůli vysokým teplotám řek výrobu ve dvou jaderných elektrárnách. K podobné situaci došlo i v minulém roce. Zástupci ČEZ tvrdí, že české jaderné elektrárny se s podobnými problémy nepotýkají a nehrozí jim ani v budoucnu.

Podnikání a finance

Jak se bránit inflaci. Tuzemské podílové fondy přinášejí českému investorovi obstojný výnos. Češi v nich mají uloženo 780 miliard korun. V pětiletém časovém horizontu, který byl poznamenán propady z přelomu let 2018 a 2019, stejně jako březnovým poklesem v roce 2020 způsobeným covidem, dosáhl český investor průměrného ročního zhodnocení 5,14 procenta.


Další růst loterijního impéria. Šéf loterijní skupiny Allwyn Robert Chvátal v rozhovoru pro SZ Byznys odkryl nejbližší plány. Allwyn teď čeká převzetí Britské národní loterie, nově provozuje americkou loterii ve státě Illinois a chce do Arkansasu a Michiganu.


Křetínský nalákal dravce. Souboj o vysoce zadlužený maloobchodní řetězec Casino Guichard Perrachon vrcholí. Trojice francouzských podnikatelů v čele s telekomunikačním miliardářem Xavierem Nielem už z boje odstoupila. Jediným zájemcem o firmu, která je zatížena dluhem ve výši 6,4 miliardy eur, tak zůstává český investor Daniel Křetínský společně s holdingem Fimalac.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Tech

Ani kartou, ani hotově. Air Bank, která je součástí skupiny PPF, chystá vlastní odpověď na aktuální spor o platby kartou. Na častý argument obchodníků či restauratérů, že je platba kartou drahá, chce odpovědět novým technickým řešením. Aktuálně nový způsob placení testuje a ladí technologické detaily. Má být stejně rychlý jako platba kartou, slibuje ředitel banky. O nových technologiích v této oblasti jsme v podcastu Ve vatě hovořili i s ekonomem Dominikem Stroukalem, který už dva roky platí čipem voperovaným v ruce


Jak pokořit Twitter. Mark Zuckerberg a jeho Meta využili často kritizovaných změn na Twitteru a spustili svou sociální síť Threads. Ta sice rychle nabírá uživatele, ale podle BBC její budoucnost není jistá. Je tu dost místa pro dvě podobné platformy?


Záchod z tiskárny. 3D tisk prorůstá do různých oborů – od běžného modelářství přes autoprůmysl až po zdravotnictví i potravinářství. Vypadá to, že z něj budou nakonec růst i celé domy a šetřit náklady a odpad může i při stavbě bytů.


Rozhovor týdne: Jakub Dusílek

Je česká ekonomika už z nejhoršího venku? „Podle mě ještě nebyla v tom nejhorším. Aktuální situaci bych přirovnal k tomu, že na palubě je ještě veselo a v podpalubí už přituhuje,“ říká šéf UniCredit Bank Jakub Dusílek.

Prázdniny jsou v plném proudu a nejlepší zpravodajství i zábavu přináší tradičně pouze Seznam Zprávy.


Zůstaňte s námi,


Jiří Zatloukal

Rychlejší než zvuk, a na vodík


Nástupce slavných nadzvukových dopravních letadel Concorde nevyvíjí jen Američané. Do práce se před dvěma roky pustili i Švýcaři. Sice jim to potrvá déle, ale slibují rychlejší a levnější stroje na vodíkový pohon. Podívejte se na projekt letounu, který má doletět z Evropy do New Yorku za 1,5 hodiny.



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky