Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy

Jiří Zatloukal | Seznam Zprávy Cash Only: Konfiskace úspor inflací bude pokračovat.

Trh práce je přehřátý, což bude dál tlačit na vyšší mzdy a náklady firem.
Seznam Zprávy

26. 05. 2023

Vážení čtenáři,


inflace se nevrátí ke dvouprocentnímu cíli na začátku příštího roku, jak o tom mluví někteří centrální bankéři. Ceny porostou rychle i v příštím roce.


Už druhým rokem se inflace drží velmi vysoko. Ceny letos podle prognóz České národní banky i Ministerstva financí vzrostou o 11 procent.


Aktuálně klesají ceny energií a potravin, ale jádrová inflace, tedy očištěná o volatilní ceny potravin a energií, zůstává vysoko na 10 procentech zejména díky drahým službám. Základní sazba České národní banky nastavená na 7 procent je tak stále výrazně záporná.


Peníze ztrácejí hodnotu a tento trend bude pokračovat. V Česku se totiž ekonomika výrazněji nezastavila, hlavně trh práce je přehřátý, což bude dál tlačit na vyšší mzdy a náklady firem.


Česko má to štěstí, že je stále velmi atraktivní zemí pro cizince, nicméně vůle pouštět na pracovní trh imigranty je mizivá. A to i přesto, že cizí pracovní síla té domácí konkuruje velmi málo. Vždy bude mít při hledání práce výhodu domácí pracovník, který zná dobře jazyk a kulturně je tu doma.


Strach z imigrace


Cizinci většinou obsazují hůře placená místa například v pečovatelských službách či restauracích a pomocné práce, které Češi dělat nechtějí. Co se týče IT pracovníků, konkurence s Čechy tam není žádná, protože na trhu dost kvalifikovaných lidí není. Populace v Česku navíc stárne a zmenšuje se, takže ani do budoucna nebude českých pracovníků víc.


Dalším důvodem, proč ceny dolů nepůjdou tak rychle, je tendence firem mít dodavatele blíž svému sídlu, takže německé firmy radši investují v sousedním Česku než v Asii. Výrobní náklady jsou přitom v Evropě pořád vyšší než v Asii, a od toho se odvíjí i výsledná cena produkce.


Premiér Fiala v minulých dnech ohlásil, že se státní firma Mero dohodla na rozšíření ropovodu TAL, takže se zbavíme závislosti na Rusku a nově bude ropa proudit z Terstu. Nabídka energií je sice dostatečná, ale nelze čekat, že tato ropa bude levnější než ta ruská. Totéž platí o výrobě elektrické energie, která se v důsledku německé energetické politiky produkuje dráže.


Pořád ještě neskončila válka na Ukrajině, v západních ekonomikách jsme viděli runy na banky a nestabilitu ve finančním systému. Všechny šoky vnášejí do ekonomiky nejistotu, která doléhá hlavně na státy na okraji světového finančního systému jako je Česko. Na periferii vždy fouká víc.


Zdražení zemního plynu před letošní zimou a v jejím průběhu se může lehce zopakovat a vyšší energie se promítají do cen většiny dalšího zboží. Nehledě na oligopol českých potravinářských řetězců, který se vysokých zisků nebude určitě chtít vzdát.


Peněžní fenomén


Dobrou zprávou je konsolidační balíček, díky němuž se v budoucnu bude snižovat zadlužení Česka, takže i inflace bude nižší. Inflace je vždy měnový fenomén, jak prohlašoval Milton Friedman, a výrazné omezení tvorby peněz má velký vliv na růst cen. Už několik měsíců vidíme napříč ekonomikou prudký propad hypotečních a spotřebních úvěrů. Vysokým úrokovým sazbám se snažily uniknout jen větší firmy, které si vydatně půjčovaly v eurech.


Tvorba peněz zpomaluje, ale kvůli výše zmíněným faktorům se inflace bude držet výš i v příštím roce. Klesat tak bude reálná kupní síla úspor českých občanů. Inflace je formou zdanění obyvatelstva. Tajně a nepozorovaně konfiskuje významnou část majetku občanů.

Hráč týdne: Leon Jakimič

České sklářství se opět nadechlo. Lasvit hlásí velký zájem zákazníků a čeká nejlepší rok ve své historii. Firma před pár dny dokončila nejprestižnější zakázku ve své historii. Pro vlajkový obchod známého klenotnictví Tiffany v New Yorku, kde se natáčel oscarový snímek Snídaně u Tiffanyho, dodala umělecké dílo na strop.

Best of byznys

Hra o směřování insolvence. V Česku naplno propukla nová dluhopisová kauza velkého vydavatele firemních obligací. Týká se skupiny Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka. V případu, jemuž se redakce SZ Byznys věnuje již od ledna, začaly padat ze strany naštvaných věřitelů první insolvenční návrhy. Do dluhopisů firem ze skupiny vložilo své peníze kolem 3300 lidí.


Pokus o ovládnutí ČEZu. Akcie ČEZu včera korigovaly hluboké ztráty z předchozích dnů, kdy investory vyděsil návrh nového zákona, jenž by měl vládě uhladit cestu k ovládnutí energetického podniku. Za pozitivním vývojem stojí pravděpodobně úleva investorů, že podnik nezařadil na program valné hromady bod s restrukturalizací společnosti. Otázky okolo možného zestátnění ČEZu v podcastu 5:59 rozebíral Martin Jašminský.


Spory o štěpku. Podnikatel Petr Paukner má se státními lesy exkluzivní desetiletý kontrakt na dřevní zbytky, který napadla konkurence a prověřuje ho antimonopolní úřad. Paukner však tvrdí, že nebyl zvýhodněn a že zájem o klest už opadl.

Energetika

EPH nakupoval v Nizozemsku. Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského získal plynovou elektrárnu MaasStroom v Rotterdamu. Koupil také poloviční podíl ve společnosti Enecogen, která provozuje další plynovou elektrárnu rovněž v Rotterdamu.


Družba s východem končí. Státní společnost Mero uzavřela dohodu s konsorciem firmy TAL na rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Skončí tím závislost Česka na ruské ropě. Experti ale varují, že dokud nebude projekt v příštím roce dokončen, stále hrozí růst cen paliva v důsledku možného přerušení dodávek z Ruska. 


Katar varuje Evropu. Na ekonomickém fóru v katarském Dauhá upozornil katarský ministr energetiky Saad al-Kaabi na údajnou hrozbu nedostatku zemního plynu pro Evropu. Zdůvodňuje to tím, že transformace na obnovitelnou energetiku bude odrazovat od investic do fosilních paliv.

Podnikání a finance

Útěk do daňových rájů. Vláda chce zrušit osvobození od daně při prodeji cenných papírů a podílů nad 40 milionů korun. Podle vlády je nyní možné skrze tento nástroj účinně optimalizovat daňovou zátěž fyzických osob. Změna, která má platit od ledna příštího roku, by mohla vést k přesunu firem do jiných zemí s výhodnějšími daňovými podmínkami.


Odborářský návrh úspor. Českomoravská konfederace odborových svazů navrhuje k ozdravení státních financí zrušit navýšení paušálu pro živnostníky, stravenkového paušálu, zavést změny u darovací daně či snížení odvodů u kratších úvazků. Podle odborářů by se měla znovu spustit také EET. Díky celkem 12 opatřením z dílny odborového svazu by stát prý mohl ušetřit 151,5 až 163,5 miliardy korun.


Podvodník v čele sultánovy skupiny. Skupinu IC Group vystupující s příběhem o investicích malajského sultána řídí Jan Dvořáček, který byl v roce 2016 pravomocně odsouzen na sedm let vězení kvůli pokusu podvést státní podnik Lesy České republiky. Ve skupině, která má problémy se splácením dluhů, jsou i další kontroverzní osoby.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Reality

Pozemky za stamiliony. Loňský rok znamenal pro fond Unimex Group, který ovládají Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal, zmrazení byznysu. Kvůli krizi, kterou způsobila ruská invaze na Ukrajinu a prudké zvýšení cen energií, fond neučinil žádnou akvizici. Disponuje tak 787 miliony korun v hotovosti a aktuálně jedná o nákupu pozemků v Jindřichově Hradci a ve Zlíně celkem za 110 milionů korun. 


PPF prodává ruské nemovitosti. Skupina PPF prodala jednu ze svých posledních nemovitostí v Rusku. Její realitní divize PPF Real Estate uzavřela dohodu o prodeji obchodního centra Něvské centrum v Petrohradě, které v roce 2018 koupila za více než čtyři miliardy korun. V Rusku jí tak z nemovitostí zůstává už jen kancelářské centrum v Moskvě.


Vláda oseká stavebko. Součástí záchrany státního rozpočtu má být také změna nastavení u Čechy oblíbeného stavebního spoření. Dojít má k významnému omezení státní podpory, na kterou byli spořitelé dosud zvyklí. Od roku 2025 by podpora ze strany státu měla klesnout na polovinu, tedy na tisíc korun za rok.

Tech

Rekordní zájem o čipy. Výrobce grafických karet a dalších komponentů Nvidia vykázal překvapivě dobré výsledky. Obchodníci očekávají, že akcie Nvidie porostou až o 219 miliard dolarů, tedy téměř pět bilionů korun. Důvodem je nový výhled, který počítá s velkou poptávkou po jejích čipech a který řadu analytiků překvapil.


„Všehorůst“ skončil. Tržní kapitalizace mladých technologických firem se propadla a jejich akcie se obchodují pod úrovní, na které byly při vstupu na burzu. Podle analýz je to důsledek přemrštěných ocenění firem i levných peněz z doby před pandemií.


Nahrazení rodných čísel. Stát se chce zbavit rodných čísel. Místo nich by se lidé prokazovali takzvanými bezvýznamovými směrovými identifikátory a klientskými identifikátory fyzických osob. O tento boj za desítky miliard korun však takřka nikdo nestojí – lidé ani firmy. Před nákladnou a náročnou likvidací rodných čísel v rámci lepší ochrany dat občanů varují i ekonomové.


Rozhovor týdne: Václav Smil

Celosvětový objem uhlíkových emisí stoupá, táhnou ho rozvojové země. Hrozba klimatické změny je globální problém, který nemá lokální řešení, tvrdí emeritní profesor University of Manitoba Václav Smil. Přečtěte si první i druhou část rozhovoru, který se známým vědcem vedla Zuzana Kubátová.

V záplavě zpráv je třeba vybírat ty pozitivní, jako například úspěch českého Lasvitu v New Yorku.


Hezký víkend přeje


Jiří Zatloukal

Nová loď pro návrat na Měsíc


NASA vybrala druhou společnost, která vyvine, postaví a poskytne loď, v níž budou její astronauti po víc než půlstoletí opět přistávat na Měsíci. Podívejte se na projekt lunárního přistávacího modulu (HLS), který má spolu s partnery vyrobit firma Jeffa Bezose Blue Origin. 



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky