Jiří Nádoba | Seznam Zprávy

Jiří Nádoba | Seznam Zprávy Cash Only: Vláda neuhne, nálada se brzy otočí, doufá Stanjura v údolí smrti.

Nálada veřejnosti padá na úroveň éry Petra Nečase a vládní marketéři si s tím zjevně nevědí rady.
Seznam Zprávy

10. 11. 2023

Vážení čtenáři,


pokud jste u posledních voleb podpořili strany současné koalice a zápasíte s pochybnostmi, zda šlo o správné rozhodnutí, nejste v tom sami. Ekonomický výhled se zhoršuje, gólů v síti Fialova kabinetu přibývá, preference vládních partají klesají. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury je ale hlavní neuhnout a držet se toho, co pětikoalice začala. Ekonomická čísla se prý časem otočí a voličská přízeň s nimi.


Odbory chystají výstražnou stávku, firmy bombardují vládu stížnostmi kvůli růstu cen energií, vývoz slábne, spotřebitelské výdaje také. Nálada veřejnosti padá na úroveň éry Petra Nečase a vládní marketéři si s tím zjevně nevědí rady. Experimenty, jako byl nákupní výlet premiéra do Německa, nevycházejí a slouží jen jako další střelivo pro Andreje Babiše, toho času druhého nejpopulárnějšího politika v zemi hned po hlavě státu.


Ke špatným zprávám se přidávají revidované prognózy ekonomického vývoje. Ministerstvo financí dnes znovu zhoršilo odhad letošního poklesu, a to na minus půl procenta. Obrat vzhůru má přijít v příštím roce, ale ne tak velký, jak se dosud čekalo – nově ministerstvo doufá pro rok 2024 v růst hrubého domácího produktu o 1,9 procenta, v srpnu tento odhad činil 2,3 procenta. Podobně – směrem dolů – své predikce upravila minulý týden i centrální banka.


„Ten důvod je jasný, vlivem vysoké inflace domácnosti přibrzdily svoji spotřebu,“ shrnul závěry svých prognostiků Stanjura, když nová čísla prezentoval statistikům. „Máme jeden z největších poklesů reálné mzdy,“ dodal na vysvětlenou hlavní autor ministerské predikce David Prušvic.


Nabízí se otázka, zda vláda hodlá nepříznivý vývoj jen takto suše komentovat, anebo něco podnikne. Podle Stanjury ale žádná nová odpověď neexistuje. Za nejlepší recept z hlediska politické strategie ministr považuje vytrvat na vytyčené cestě, nerozhazovat, snižovat rozpočtové schodky a doufat, že časem se toto úsilí vrátí. Konkrétně v tom, že ekonomická realita se výhledově obrátí k lepšímu a že veřejnost si to spojí s počínáním vládního týmu.


„Když jsme se vydali na cestu fiskální konsolidace, a já to považuji za náš klíčový úkol, tak i když máme preference v této době nízké, tak si myslím, že to udělat musíme a že je to správně,“ prohlásil před novináři Stanjura a zopakoval tak o něco krkolomněji totéž, co pár dnů předtím řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg a co jinými slovy opakuje po celou dobu – tedy že kroky jako konsolidační balíček „stojí za to“. Protože neplnit tento volební slib by znamenalo z hlediska reputace u voličů ještě větší problém než nedělat nic.


Na protesty odborů Stanjura říká, že jde o zbytečnou dramatizaci, aby se zapomnělo na neúspěšnou prezidentskou kandidaturu Josefa Středuly. Průmyslníkům v reakci na kritiku drahých energií připomíná, že ziskovost podnikového sektoru v době inflace prokazatelně vzrostla a že obhájit přerozdělování ve prospěch výdělečných firem se principiálně těžko zdůvodňuje.


Slabší export dává do souvislosti s obdobnými problémy Německa, v jehož vleku je Česko už tradičně, ať v dobrém, či zlém. Z inflace viní vysokou míru zadlužování, nastartovanou v době covidu, s níž se současná vláda snaží zápasit. I proto se nechystá dál dotovat drahou elektřinu, což by šlo opět dělat leda na dluh, tedy za cenu popření zvoleného postupu.


Přes všechny vládní přehmaty se Stanjurovi musí nechat, že drží kurz a že v údolí smrti neobrací výpravu zpět, ale snaží se dojít k cíli, který dává smysl. Uvidíme, jestli to dopadne lépe než před deseti lety za Nečasovy éry. 

Hráč týdne: Vítězslav Skopal

Průkopník obnovitelné energetiky Vítězslav Skopal nedávno spustil první průmyslový elektrolyzér na zelený vodík v Česku. Zatím novou technologii hlavně testuje, v plánu však už má dvě čtyřnásobně větší výrobny vodíku.

Best of byznys

Spory o Fair Credit. V úvěrové společnosti Fair Credit Czech se za poslední rok změnil třikrát majitel, z toho dvakrát za poslední měsíc. Do boje o úvěráře zapojila jedna ze stran i exekutory. Zároveň firma přechodně čelila insolvenčnímu řízení. Ostrý konflikt byznysových skupin představuje nepříjemnost také pro CFH investiční fond, který nalil do firmy Fair Credit Czech z peněz investorů 485 milionů korun.


Peníze ze Sberbank před Vánoci. Insolvenční správkyně padlé Sberbank požádala soud o schválení výplaty věřitelů. Pokud jí vyhoví, mohou zablokované peníze začít proudit ještě před Vánoci. Obce plánují, že je použijí v rozpočtu již v příštím roce.


Toxické bokovky finančních poradců. Finanční poradci z renomovaných společností si soukromě přilepšovali distribucí neregulovaných investičních produktů. Vysoce rizikové investice však pro klienty často nedopadly dobře. Kontroverzní praktiky poradců rozkrývá Daniel Novák.


Čínské elektromobily zaplavují Evropu. Druhá největší světová ekonomika usiluje o dominanci v přechodu od tradičních spalovacích motorů k elektromobilům. Čínské automobilky prodaly v Evropě za prvních sedm měsíců letošního roku téměř stejný počet elektromobilů jako za celý rok 2022 a vytváří tak tlak na evropské výrobce

Energetika

Zdražování elektřiny. Návrh ERÚ na zvýšení regulovaných poplatků za energie vyvolal poprask mezi průmyslníky. Zdražení elektřiny dopadá hlavně na velké spotřebitele. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak by problém řešily jednotlivé politické strany, a připravili jsme pro vás také rozbor cen jednotlivých složek elektřiny.


Klesající zisky z ropy. Po loňském rekordním roce nyní zisky petrochemických i energetických společností opět klesají. Propad se oproti minulému roku pohybuje v desítkách procent, čísla nezachraňuje ani rostoucí spotřeba pohonných hmot. Cena ropy celosvětově klesá především kvůli zpomalování růstu globální ekonomiky a statistiky za loňský rok ovlivnila i válka na Ukrajině, která tehdy ropným firmám přinesla vysoké zisky.


Budoucnost ČEZ. Prodej elektřiny a dalších komodit vylepšil Skupině ČEZ provozní zisk. Rekordních výsledků z loňska ale nedosáhla. Už za tři roky by navíc bilanci mohlo táhnout ke dnu uhlí, které zatím skupině peníze vydělává.

Podnikání a finance

Reforma švarcsystému. V evropských institucích se rodí plán, který by měl přinést odpověď na otázku, v jakém vztahu k firmám jsou pracovníci takzvaných digitálních platforem. Podle Evropské komise je totiž odhadem 5,5 milionu z 28 milionů lidí pracujících v takzvané zakázkové ekonomice za hranou toho, co by si k nim firmy coby ke svobodným živnostníkům měly dovolit. Jejich postavení chce EU narovnat směrnicí o digitálních platformách.


Křetínského miliardy. Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a Patrika Tkáče se po dlouhé pauze vydal pro financování mimo Českou republiku. V pondělí se firmě v Londýně podařilo upsat emisi pětiletých seniorních nezajištěných dluhopisů se splatností v roce 2028 ve výši 500 milionů eur, tedy zhruba 12 miliard korun. Naposledy vydávala v zahraničí eurové dluhopisy před 11 lety.


Dvojnásobná mzda jako experiment. „Nejsou lidé“ a firmy hledají, jak je získat i motivovat k efektivitě. Několik firem se pustilo do experimentu, kdy skokově navýšily mzdy svým šéfům. Podle jejich zkušeností to funguje, někteří odborníci před tím ale varují.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.

Reality

Nedostavěný mrakodrap. Mrakodrap Elbtower má být novou dominantou přístavního města Hamburk. S plánovanými 233 metry výšky prý bude ukazovat jeho rozmach a prosperitu. Pokud se jej ovšem podaří dokončit. Že to není jisté, se ukázalo v uplynulých dnech, když se práce zastavily poté, co stavitelská firma Signa přestala platit dodavatelům. Hamburská radnice nyní řeší, jak se k věci postavit


Zdražování nájemného. Čechy, kteří namísto vlastního bydlení zamířili do nájmu, trápí rostoucí ceny činží. Co dříve stačilo na 3+1, nyní zaplatí o pokoj menší byt. Nárůst je patrný zejména v Brně a podle odborníků se výraznější obrat trendu nečeká.

Tech

Přibývá kyberpodvodů. Kybernetické útoky letos stály klienty bank téměř miliardu korun a nejspíš budou sílit před Vánoci. Na internetu přibývá i podvodných investičních nabídek a objevuje se i nový trik, kdy podvodníci paradoxně využívají strachu lidí z podvodu a pod palbou emocí je donutí dojít si k bankomatu pro aktivační kód k internetovému bankovnictví.


Umělá inteligence v Airbnb. Populární portál pro ubytování v soukromí Airbnb se snaží potlačit zakázané večírky v pronajatých bytech. Hodně si firma slibuje od nasazení automatického nástroje s umělou inteligencí, na kterém pracovala několik let. Rezervace analyzuje od letošního května a rizikové poptávky může sám zamítnout, což se stalo už 320 tisícům hostů.


Potíže streamovacích služeb. Streamovací společnosti do svých produktů začínají vkládat reklamy. Amazon oznámil, že v roce 2024 začlení reklamy do své služby Prime Video na nejméně 10 světových trzích, a připojil se tak k mnoha dalším společnostem, které již tento krok učinily. Motivace k této změně spočívá ve značném dluhovém zatížení mnoha streamovacích platforem.


Rozhovor týdne: Václav Bartuška

Výstavba nových jaderných zdrojů je riziková a může se prodražit, budování bezemisní energetiky nás ale přijde draho tak jako tak. Politici by to měli přiznat, říká zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Příští pátek se vám zase přihlásíme s těmi nejdůležitějšími novinkami od SZ Byznys.


Přeji klidný víkend,


Jiří Nádoba

Veverky v peněžence


Královská mincovna Velké Británie začala oficiálně razit nové peníze, na jejichž návrhy dohlížel samotný Karel III. Rub všech mincí samozřejmě zdobí podobizna letos korunovaného panovníka, ale novinkou je lícová strana, která oslavuje britskou flóru i faunu. Podívejte se na nové libry s včelami i veverkami.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky