Ahoj ma,
v těchto dnech končí jedno kuchařsky významné období roku.
Začalo na Tři krále a vytrácí se s posledním uvařeným a obarveným velikonočním vajíčkem.
Začalo obdobím masopustu, dočasně vyvrcholilo fašankem, přešlo ve čtyřicetidenní půst završený tradičními velikonočními pochoutkami a končí právě teď. Přestože první měsíce roku zrovna dvakrát nehýří surovinami a využívají hlavně zásoby, je to z hlediska jídla nesmírně zajímavé a rozmanité období.
Až do loňského roku jsem považovala nápad přivést na svět velikonoční sestřičku k Vánoční kuchařce pro dceru za méně šťastný. Kdo by kvůli patnácti velikonočním receptům vydával knihu? A kdo by si ji vůbec chtěl koupit?
Avšak teprve loni jsem si připustila myšlenku, že se velikonoční kuchařka přece jenom napsat dá.
Velikonoce v kuchyni ve skutečnosti začínají mnohem dřív – právě na Tři krále obdobím zabíjaček a vepřového masa, načež se po konzumaci plné mísy koblih překlopí do skromného postního vaření a odpočítávání do velikonočních svátků. Bezmasé postní recepty jsou všechno, jen ne nudné, a samy o sobě by vydaly na celou knihu. Až úplně nakonec přijdou na řadu očekávané velikonoční pochoutky a otázky, kam s vařenými barevnými vejci.
Letos jsem od začátku roku na takové knize pracovala a s psaním končím v těchto dnech. Knížka bude oficiálně v prodeji od začátku ledna příštího roku, anebo možná o pár týdnů dřív, aby to ještě stihla pod stromeček jako vánoční dárek.
Jeden z posledních receptů, který se v ní objeví, se zároveň objevil i dnes na blogu:
Mám proto na tebe v souvislosti s velikonoční kuchařkou jednu důležitou kontrolní otázku. Bez kterých jídel si nedovedeš představit masopust, fašank, půst a Velikonoce? Co je pro tebe v kuchyni důležité zažít? Na odpověď se těším na blogu v komentářích pod dnešním receptem.
A teď už pojďme směle jaru vstříc.
Florentýna
PS. Slevový kód na 33 %, který v minulých týdnech platil pro členy E-mailového klubu v mém e-shopu s kuchařkami v rámci jarního výprodeje celého skladu, už pozbyl platnost. Výprodej ještě pokračuje dál, sleva je však menší a tentokrát už platí pro všechny, nejen pro tento klub. Nový slevový kód je JARNIUKLID, sleva dosahuje 22 % a opět platí od objednávky alespoň tvou titulů. Pro objednávky na Slovensko je potřeba použít kód JARNIUKLIDSK. Do mého e-shopu s kuchařkami se jde tudy: E-shop Kuchařky pro dceru.
|