Ahoj ma,
minulý týden jsem slíbila, že prozradím, o čem bude moje nová kuchařka, která vyjde začátkem prosince.
Má se to s ní takto.
V našich životech i v našich kuchyních se objevuje spousta tradic a tradičních receptů. Nejvíc se jich bezesporu hromadí kolem Vánoc. Období mezi Martinem a Novým rokem je plné jídel, která se připravují na určité dny a pro určité příležitosti. O nich je ostatně Vánoční kuchařka pro dceru.
Druhé tradiční období připadá na Velikonoce. To máme mazance, beránky, jidáše, zelenou polévku, nádivku, mladé maso, boží milosti, barvení vajec před pomlázkou a vaječná jídla po ní. Snad deset let jsem však myšlenky a dotazy na velikonoční kuchařku zaháněla, protože Velikonoce samotné na kuchařku s recepty nestačí. Vždyť taková knížka by měla sotva patnáct až dvacet receptů.
Teprve loni mi došlo – a neptej se mě, proč mi to trvalo tak dlouho – že Velikonoce v kuchyni začínají mnohem dřív. Že jim předchází skromný jarní čtyřicetidenní půst, který umožní restart těla, ducha i všech zásob v kuchyni. Který sám o sobě je taky plný zajímavých tradic. A půstu navíc ještě předchází bujarý masopust, který se v kuchyni rozhodně přehlédnout nedá. Láká na oslavy v ulicích, vepřové maso ze zabíjaček a čerstvě usmažené koblihy.
Tato tři období, která na sebe úchvatně navazují jako kroky valčíku, najednou dávají skvělý záměr pro knihu o tom, jak se v kuchyni zima rodí do jara. V takové knize mohou být recepty od Tří králů do Velikonoc. Taková kniha může plynule pokračovat odtud, kde vánoční kuchařka skončila.
V kuchyni se v předjaří střídají období s masem a bez masa, staré zásoby s mladičkou novou sklizní, hlasité oslavy s tichými dny. Příběh odcházející zimy není ani vybledlý, ani nudný, ale hýří pestrou nadílkou zimních surovin, jednoduchých receptů i zajímavých tradic.
Přesně taková bude moje nová knížka.
Dnes na blogu na tebe čeká taky jedna velmi tradiční záležitost. Hodí se do období končícího roku, kdy se v kuchyni častěji objevuje drůbež včetně hus a kachen:
Co to je, jak ho uvařit a proč se ho nebát, to všechno se dozvíš v textu.
Přestože dnešní doba nám umožňuje celoroční zážitky nepřetržitou dodávkou všech myslitelných surovin, největší dobrodružství a překvapení často čekají u úplně obyčejných, avšak trochu pozapomenutých jídel.
Florentýna
PS. Příští týden prozradím název kuchařky. Zatím se můžeš bavit tím, že se ho pokusíš odhadnout :-)
|