Florentýna - Kuchařka pro dceru

Florentýna - Kuchařka pro dceru Čím hřeje listopad

Čtvrtek č. 477: Kaldoun
Nejde ti e-mail přečíst?
Kaldoun
Ahoj ma,

minulý týden jsem slíbila, že prozradím, o čem bude moje nová kuchařka, která vyjde začátkem prosince.

Má se to s ní takto.

V našich životech i v našich kuchyních se objevuje spousta tradic a tradičních receptů. Nejvíc se jich bezesporu hromadí kolem Vánoc. Období mezi Martinem a Novým rokem je plné jídel, která se připravují na určité dny a pro určité příležitosti. O nich je ostatně Vánoční kuchařka pro dceru.

Druhé tradiční období připadá na Velikonoce. To máme mazance, beránky, jidáše, zelenou polévku, nádivku, mladé maso, boží milosti, barvení vajec před pomlázkou a vaječná jídla po ní. Snad deset let jsem však myšlenky a dotazy na velikonoční kuchařku zaháněla, protože Velikonoce samotné na kuchařku s recepty nestačí. Vždyť taková knížka by měla sotva patnáct až dvacet receptů.

Teprve loni mi došlo – a neptej se mě, proč mi to trvalo tak dlouho – že Velikonoce v kuchyni začínají mnohem dřív. Že jim předchází skromný jarní čtyřicetidenní půst, který umožní restart těla, ducha i všech zásob v kuchyni. Který sám o sobě je taky plný zajímavých tradic. A půstu navíc ještě předchází bujarý masopust, který se v kuchyni rozhodně přehlédnout nedá. Láká na oslavy v ulicích, vepřové maso ze zabíjaček a čerstvě usmažené koblihy.

Tato tři období, která na sebe úchvatně navazují jako kroky valčíku, najednou dávají skvělý záměr pro knihu o tom, jak se v kuchyni zima rodí do jara. V takové knize mohou být recepty od Tří králů do Velikonoc. Taková kniha může plynule pokračovat odtud, kde vánoční kuchařka skončila.

V kuchyni se v předjaří střídají období s masem a bez masa, staré zásoby s mladičkou novou sklizní, hlasité oslavy s tichými dny. Příběh odcházející zimy není ani vybledlý, ani nudný, ale hýří pestrou nadílkou zimních surovin, jednoduchých receptů i zajímavých tradic.

Přesně taková bude moje nová knížka.

Dnes na blogu na tebe čeká taky jedna velmi tradiční záležitost. Hodí se do období končícího roku, kdy se v kuchyni častěji objevuje drůbež včetně hus a kachen:
 
>>  Kaldoun  <<
 
Co to je, jak ho uvařit a proč se ho nebát, to všechno se dozvíš v textu.

Přestože dnešní doba nám umožňuje celoroční zážitky nepřetržitou dodávkou všech myslitelných surovin, největší dobrodružství a překvapení často čekají u úplně obyčejných, avšak trochu pozapomenutých jídel.
 
   Florentýna

PS. Příští týden prozradím název kuchařky. Zatím se můžeš bavit tím, že se ho pokusíš odhadnout :-)
Moje další recepty na Facebooku...
Moje další recepty na Facebooku...
...a na Instagramu
...a na Instagramu
Copyright © 2023 Kuchařka pro dceru a Jana Florentýna Pišová
Tento e-mail ti byl zaslán proto, že jsi členem E-mailového klubu Kuchařky pro dceru.

Korespondenční adresa:
Mrs. Wolf s.r.o.
Klimentská 1746/52
Praha 1 110 00
Czech Republic

Pokud používáš adresář, zde je moje vizitka:


odhlásit z E-mailového klubu    změnit osobní údaje 

09/11 Florentýna - Kuchařka pro dceru

A je to.

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky