|
|
ma,
všude se píše, že maso se má krájet na plátky přes vlákno.
Ale proč? A jak? Proč ne po vlákně? Jaký je v tom rozdíl?
Můj dnešní recept se věnuje krůtím plátkům. A co myslíš? Taky jsou krájené přes vlákno.
Pojďme si to nejdřív ujasnit. Co vůbec je krájení přes vlákno a co je krájení po vlákně?
Když si položíš na prkýnko kus masa, můžeš se podívat, kterým směrem v něm vedou jednotlivá svalová vlákna. Plátky se pak dají krájet buď napříč přes ta vlákna, čili kolmo k nim, takzvaně přes vlákno, anebo taky můžeš řezat ve stejném směru, kterým vlákna vedou, tedy takzvaně po vlákně.
Během vaření se způsob krájení téměř neprojeví. Plátky se budou chovat zhruba stejně, ty krájené po vlákně se možná trochu víc svraští. Ale když potom budeš hotové jídlo jíst, plátky krájené po vlákně se příborovým nožem zpracovávají hůř. Oproti tomu u plátků krájených přes vlákno stačí nožem zajet mezi vlákna a úplně snadno oddělit sousto od zbytku masa.
Dalo by se říct, že plátky krájené po vlákně jsou vlastně určené pro silnější povahy. Ať se ukážou.
Vyzkoušet si to můžeš na mém novém snadném receptu:
Protože jsou podzimní prázdniny, vaření nezabere víc než pět minut. Tu půl hodinu čekání na marinování masa nepočítám, během ní se dá stihnout spousta jiných dobrodružství.
Hezký konec října,
Florentýna
|
|
|
|
|
|
|