|
|
Hezký čtvrtek, ma.
Vždycky mě bavilo a zajímalo, jak se vaří v dobrých restauracích. Jsem přesvědčená, že spoustu triků, fíglů i postupů zkušených šéfkuchařů lze vzít a přenést do domácích podmínek, kde posunou laťku nápaditosti i skvělé chuti zase o kousek výš. Myslím si, že má smysl dívat se znalým lidem pod ruce a když to jde, tak se jich i ptát, co dělají, proč to dělají a jak na to vůbec přišli.
Občas se dají dobré nápady zahlídnout v televizi, například teď v pořadu Souboj restaurací, kde proti sobě stojí kuchařští borci. Je to krásná ukázka, co teď v dobrých restauracích vzniká za jídla.
Ale stejně není nad to občas si do restaurace se zkušeným šéfkuchařem zajít, protože obvykle to stojí za to. Cena za jídlo není jen součet surovin a práce. Je to jako hodnotit dovolenou podle ceny ubytování a dopravy. Vždycky jde o mnohovrstevnatý zážitek, do kterého se promítne tisíc dalších vlivů.
A jeden z nich je i to, co si z takového zážitku můžeme odnést domů. Nejen vzpomínky, dobré i špatné. Nejen zážitky, nudné i vzrušující. Nejen fotky, povedené i rozmazané. Ale taky nové poznatky, které mohou změnit, jak budeme nebo nebudeme dělat věci příště.
Tohle všechno se mi sešlo v novém článku na blogu. Mohla by to být docela dobře jenom další podoba zelňačky, ale je to skutečně tak?
Recept obsahuje slaninu, přestože je půst. To proto, že i něco tak prostého jako zelňačka se dá zařadit na neděli. Postní bezmasá verze bez slaniny, pokud máš na zelňačku chuť i ve všední den, tě na blogu čeká samozřejmě taky.
Florentýna
|
|
|
|
|
|
|