Zuzana Kubátová | Seznam Zprávy

Zuzana Kubátová | Seznam Zprávy Cash Only: Politici o Lex ČEZ neříkají pravdu. A nejspíš jim chybí plán.

Při tristním stavu státní kasy těžko stát vydá stovky miliard na ovládnutí celé skupiny.
Seznam Zprávy

02. 06. 2023

SPONZOR CASH ONLY

Vážení čtenáři,


už druhý týden hýbe investorskou komunitou „kauza ČEZ“. Není divu – ve hře je zestátnění velkého majetku i budoucí podoba české energetiky. Jen je tu pořád víc rizik i nejasností pro investory i stát než jasných odpovědí.


Aktuální debatu rozvířil návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, který – pokud bude takto přijat – umožní vytěsnit minoritní akcionáře z firmy za podmínek určených státem. Ten srazil akcie ČEZ z 1200 za kus téměř k tisícovce, a tak je z toho mela. Podstatnější než pohyby kurzu jsou ale jiné otázky:


Za prvé, jakou část ČEZu chce stát vlastně ovládnout? Celý minoritní podíl má hodnotu přes 200 miliard korun. Při tristním stavu státní kasy těžko stát vydá stovky miliard na ovládnutí celé skupiny. Za druhé, proč chce vláda převzít nad energetikou plnou kontrolu? Za třetí, jakou cestou k tomu chce dojít? A za čtvrté, jak rychle k tomu dojde.


Pojďme na to postupně. Premiér i ministr financí opakovaně řekli, že vláda chce převzít kontrolu nad výrobou ČEZu. Tedy nad elektrárnami. Na trhu se spekuluje i o tom, že by do zestátňované části měla spadnout tu distribuce (spravuje část rozvodné sítě), tu obchod. Spousta lidí je přesvědčena, že by tím stát mohl zlevňovat elektřinu. Což je iluze.


Distribuce je regulovaná, na trhu kromě ČEZu působí i dva další hráči PRE a EG.D. Obchodníků jsou u nás stovky. I kdyby největšího z nich, ČEZ Prodej, ovládl stát, nemůže mu diktovat nízké ceny, jež by válcovaly konkurenty.


Jediné, co dává smysl, je zestátnění výrobní části ČEZu s domácími uhelnými, jadernými a vodními elektrárnami, případně s dosud vybudovanými solárními parky.


Otázka druhá: Proč to vůbec dělat? O zestátnění ČEZu se vládní politici začali zmiňovat loni v souvislosti s řešením energetické krize. Právě tím vzbudili dojem, že jim jde o kontrolu nad cenami. Dnes důvod k transformaci ČEZu vysvětluje šéfka kabinetu ministra financí Michaela Lagronová zajištěním „energetické bezpečnosti a suverenity Česka do budoucna“ a dále tím, že „stát má proto do budoucna více investovat do výroby elektřiny z jádra, tedy do kapacity nových zdrojů“.


Zapomeňte na státní zásahy do ceny elektřiny, jediným motivem chystané změny je prostě snaha získat pod státní kontrolu investice do nových elektráren. Nejen jaderných, jejichž výstavbu dnes všude v Evropě chystají přímo vlády a státem řízené entity, ale také plynových, které je třeba budovat jako náhradu za odstavované uhlí. Zodpovědnost za domácí zdrojovou základnu v energetice prostě nese stát.


Pravda, ČEZ má uzavřenou smlouvu, podle níž může stát odkoupit dceřinou firmu Dukovany II, která chystá projekt nového reaktoru na Moravě. Dnes se ale vládní politici i stratégové shodují, že bude třeba postavit ne jednu, ale minimálně čtyři nové jaderky. Stát k tomu potřebuje aktiva, která v Dukovanech II nejsou. Proto má zestátnění elektráren logiku.


Otázka třetí, jak na to. Po zveřejnění návrhu zákona o přeměnách zavládla panika, přiživovaná na sociálních sítích a v médiích velkými investory. Není divu. Stát dal najevo, že chce uzákonit cestu, jak je o jejich akcie připravit za vynaložení co nejmenších nákladů. A argumentuje při tom neférově.


Politici třeba tvrdí, že zákon o přeměnách povinně implementuje evropskou legislativu (což je sice pravda, ale paragrafy usnadňující rozdělení ČEZu jsou čistě domácího původu). Nebo že hranice 75 procent akcionářů, přítomných na valné hromadě, pro přijetí takové změny je v Evropě běžná.


Ani to není pravda, což podrobně i v dalších médiích analyzuje právník Petr Bezouška, bývalý člen Legislativní rady vlády. Muž, který byl z týmu vládních legislativců na jaře vypoklonkován poté, co kritizoval první, na ČEZ otevřeně a přímo mířenou podobu zákona o přeměnách.


Pikantní je, že se o Bezouškovi okamžitě začalo mluvit jako o dvorním právníkovi investora Michala Šnobra, který je hlavní tváří protestujících akcionářů ČEZu a vede s vládou skutečnou mediální válku. Sám Bezouška se tomu směje: „Slyšel jsem, že pracuji pro i Tykače. Jsou to hlouposti, pro nikoho z energetiky jsem nikdy nepracoval. A myslím, že pan Šnobr je trochu magor. Analýzu evropské legislativy jsem dělal prostě proto, že mě celá situace osobně nakrkla,“ řekl mi.


Podstatné je, že jeho argumentaci nikdo nevyvrátil a potvrzují ji další právníci. Politici prostě ohledně zákona o přeměnách neříkají pravdu. Ale to je nakonec vedlejší.


I kdyby sporný zákon prošel, není jisté, že by stát s jeho pomocí minoritáře ČEZu okradl. „Přeměně“ skupiny by muselo předcházet detailní ocenění jejích částí. Kdyby stát z pozice síly vytlačil minoritáře z firmy za neférově nízkou cenu, následovaly by soudní tahanice s obrovským rizikem pro státní kasu. Zestátnění může nakonec proběhnout jiným způsobem.


Stát nebo sám ČEZ může nabídnout dobrovolný odkup akcií skupiny. Pokud bude cena alespoň trochu zajímavá, může se relativně rychle zvýšit státem kontrolovaný podíl. Pak bude snazší i levnější nabídnout minoritářům schůdné řešení: ČEZ se může rozdělit na výrobní a nevýrobní část a minoritáři budou za odchod z té výrobní kompenzováni patřičným zvýšením podílů v té nevýrobní, která se dál může obchodovat na burze.


Ostatně ČEZ se ani nemusí zcela rozřezat, státem kontrolovaná i na burze obchodovaná část mohou být i v budoucnu součástí jednoho holdingu.


Debata kolem brutálně vyhlížejícího zákona o přeměnách může být z vládního pohledu docela dobrým nástrojem na vystrašení minoritářů a cestou ke snadnějšímu získání co největšího podílu ve firmě při dobrovolném odkupu. A konečná podoba obávaného zákona může ještě doznat nejrůznějších změn.


Tím jsme u otázky čtvrté, tedy časového horizontu celé operace. Vlivní minoritáři, s nimiž jsem mluvila, jsou přesvědčeni, že vláda chce ovládnout elektrárny ČEZu do konce tohoto roku. Už proto, aby je pevně třímala v rukou, až se vyhodnotí nabídky na výstavbu dukovanského reaktoru a poražení hráči začnou hrozit arbitrážemi, což se u tak velké zakázky dá čekat.


Potíž je v tom, že podle všech dostupných informací zatím Ministerstvo financí nemá jasný plán, co přesně z ČEZu chce získat pod státní kontrolu a jak přesně to chce provést.


To je nejspíš i hlavní důvod, proč politici dodnes neřekli, jaké mají s ČEZem plány. Proč už celé měsíce odrážejí všechny dotazy argumentem, že by šlo o kurzotvorné informace, které mohou dál hýbat s akciovým trhem. Ono je úplně normální, když majoritní vlastník jakékoliv korporace oznámí, jaké s ní má plány – jen by to neměl dělat na tiskovce v době, kdy jsou otevřené burzy.


Ale zpátky k časovému horizontu. Podle analytika Petra Dědečka z Patria Corporate Finance není reálné dotáhnout transformaci ČEZu do konce během šesti měsíců, jež zbývají do konce roku. „Rozdělení skupin E.ON nebo RWE v Německu trvalo skoro dva roky, a to jde u sousedů všechno rychleji než u nás,“ říká. „ČEZ má přes 200 dceřiných společností, musí se ocenit obrovské množství aktiv, posoudit různé varianty. A management nemůže na transformaci začít pracovat, dokud mu to neuloží akcionáři.“ Na programu výroční valné hromady 26. června ale dělení ČEZu není a projednávat se nemá.


Operaci může kromě nepřipravenosti vládního plánu zdržet i stav státní kasy. V situaci, kdy všem resortům hrozí škrty, omezují se investice a státní zaměstnance čeká propad platů, se peníze na vykoupení minoritářů ČEZu budou hledat těžko. Takže transformace ČEZu – jakkoliv je žádoucí – není dnes vůbec jistá. Ale nechme se překvapit.

Hráč týdne: Wienerberger

Největší český výrobce cihel má za sebou rekordní rok, jeho zisk loni překonal 1,6 miliardy korun. Je za tím nejen inflační růst cen, ale také boom zelených investic, štědře dotovaných státem.

Best of byznys

Xixoio našlo investora. Společnost Xixoio se dohodla na kapitálové injekci od nového investora a obě strany nyní ladí detaily transakce. Jméno investora firma zatím neodkryla. Akvizice má být dokončena do září. Zda ale ve firmě zůstává její zakladatel Richard Watzke, není jasné. Xixoio je již půl roku ochromené po zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu.


Oligopoly v Česku. Většinu českého trhu s potravinami ovládla pětice velkých firem. Třeba 35 až 45 procent vajec v českých obchodech je od čtyř firem se stejným majitelem. Oligopoly brání budování konkurenčního trhu a lokální produkci. Situace se zhoršila za vlády Andreje Babiše, kdy se dotační tituly začaly psát na míru velkým podnikům. Detaily přináší analýza Filipa Horáčka.


Lapčík navýšil podíl v Trinity Bank. Zlínský rodák Radomír Lapčík postupně navyšuje svůj podíl v Trinity Bank. Jeho cílem je získat kontrolu nad bankou, kterou v 90. letech zakládal jako Moravský peněžní ústav. V rozhovoru pro SZ Byznys popisoval nejen plány s Trinity Bank, ale také situaci na trhu s dluhopisy, kterou podle něj významně zhoršilo navyšování úrokových sazeb.


SDĚLENÍ SPONZORA NEWSLETTERU

Toužíte po luxusní dovolené, za kterou nebudete muset letět přes půlku zeměkoule a nebude vás stát příliš mnoho? Objevte Bulharsko! Nabízí různorodá letoviska, dlouhé písčité pláže, rozmanitou přírodu a také bohatou historii. Možná zde budete mít možnost objevit víc než mýty opředený zlatý poklad. Zážitky na vás totiž nečekají u vás doma, ale za branami hotelových komplexů.

Energetika

Malina dostala krizového manažera. Padlý Energetický Holding Malina nově řídí Marian Klásek, někdejší šéf představenstva státního podniku Prisko. Firma slibuje dokončit rozdělané zakázky v rámci insolvenční reorganizace, ale nebude to jednoduché – potíže může dělat například pohledávka ve výši 108 milionů korun, kterou má mít vůči Malině neznámá čínská firma


Solární nejistota. V září dostane dotační program Nová zelená úsporám, který podporuje energeticky úsporná řešení pro domácnosti, novou podobu. A dosáhnou na něj i ti, kteří dosud nemohli. Potíže však může způsobit vládou zvažované zdanění sdílení energií v komunitní energetice, a také diskutované zrušení dotací pro fotovoltaiku, které by solárníkům zkomplikovalo splácení úvěrů. Pro zájemce o fotovoltaiku jsme také připravili rady, jak se vyhnout nepoctivým instalačním firmám. 


Budoucnost větrníků. Z větru se u nás podle Komory OZE loni vyrobilo zhruba jedno procento z celkové produkce elektřiny a nový větrník u nás nevyrostl ani jeden. Výstavbu zpomaluje hlavně zdlouhavé povolování výstavby nových zdrojů, které je však problémem v celé Evropě. „Povolovací systém potřebuje zjednodušit, což pomůže rozvoji. Změny se musí dít a už jsou na cestě,“ popisuje v rozhovoru pro SZ Byznys šéf evropské větrné asociace Giles Dickson.

Podnikání a finance

Zaměstnanec je na koni. Český trh práce dostává novou dynamiku. Kandidát na pracovní místo nebo zaměstnanec tahá za delší konec provazu. „On je tím, kdo se ptá firmy, co mi nabízíte. A firmy na to musí reagovat, aby lidi udržely,“ popisuje šéfka jedné z největších personálních agentur v zemi Jaroslava Rezlerová. Podle výhledu ManpowerGroup se ve třetím čtvrtletí chystá 35 procent zaměstnavatelů nabírat nové lidi.


Neférové odvody. Kabinet premiéra Petra Fialy hodlá navýšit odvody živnostníkům, kteří do sociálního systému odvádějí ve srovnání se zaměstnanci mizivé množství peněz, a naopak z něj dostávají nejvíc peněz na každou odvedenou korunu. Studie IDEA a PAQ Research ovšem varuje, že plánovaná změna zatíží zejména malé živnostníky namísto velkých a dojde tak k posilování degresivity systému. 


Obří spojení elektroobchodů. Na trhu s elektronikou se chystá obří obchod. Společnost HP Tronic – majitel značek Datart či ETA – vyjednává o nákupu svého konkurenta Electro World, případně významného podílu v něm. Informaci Seznam Zprávám potvrdilo několik zdrojů seznámených s průběhem jednání. Jisté je, že důležité slovo bude mít také antimonopolní úřad. 


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Reality

Stavební parcely zlevňují. Ještě začátkem tohoto roku se mohlo zdát, že stavební parcely v Česku, na rozdíl od bytů a rodinných domů, odolají tlakům v podobě drahých hypoték a náročných podmínek pro získání úvěru. Nyní se situace otáčí. Po ročním konstantním růstu cen začínají pozemky zlevňovat.


Uvolnění hypoték. Prodeje nemovitostí se za poslední rok propadly o desítky procent. Trh zamrzl kvůli vysokým cenám nemovitostí v kombinaci s drahými a nedostupnými hypotékami. Centrální bankéři proto začnou jednat o zmírnění nároků na žadatele o hypotéku. Spočítali jsme, jak zásadní roli by změna hrála v požadavcích na měsíční příjem.


Špatná zpráva od developera. Šéf realitní divize Penty Petr Palička pro nás rozkryl výpočty a kalkulace developerů. Stavět za cenu 100 tisíc korun za metr čtvereční je podle něj dnes v Praze prakticky nemožné.

Tech

Češi myslí na Neom. Na megalomanském projektu výstavby města Neom, který oznámil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, se mohou podílet i Češi. Jednou z firem, jejíž technologie by se v plánovaném městě budoucnosti mohla uplatnit, je Spaceti. V chytrých budovách by se mohly uplatnit její mobilní aplikace, které uživatelům umožňují například vstup do budov nebo ovládání výtahů, aniž by potřebovali dodatečné magnetické karty.


Úspěšné čipy. Americká společnost Nvidia se stala prvním výrobcem čipů s tržní hodnotou jednoho bilionu dolarů, tedy více než 22 bilionů korun. Zařadila se tím mezi technologické velikány, jako jsou Apple, Microsoft či Alphabet. Zisky táhnou mimo jiné i čipy používané k provozu ChatGPT a mnoha podobných AI služeb.


Vesmírné solární Temelíny. Evropa sní o energetické soběstačnosti i uhlíkové neutralitě. Pomoci jí s tím mají obnovitelné zdroje, a to ne jen tak ledajaké. Solární elektrárna o výkonu desítek jaderných má být na oběžné dráze. Podílet se na ní chtějí i Češi.


Rozhovor týdne: Petr Novák

Výroba aut se vrátila k růstu, ziskovost automobilek jde ale dolů a auta dnes nakupují prakticky jen firmy. Domácnosti na nové vozy v čím dál větší míře nemají. 

Končí týden, který přinesl víc špatných než dobrých zpráv. Nenechte se otrávit. A dělejte něco pro to, aby se to otočilo.


Hezký víkend přeje


Zuzana Kubátová

České automobilové premiéry


Na letošní automobilové výstavě Legendy v pražských Holešovicích bylo k vidění přes tisíc strojů. Nechyběl pavilon supersportů, ale své expozice dostaly také stále oblíbenější obytňáky nebo motorky. Podívejte se na ty nejzajímavější novinky



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky