Zuzana Kubátová | Seznam Zprávy

Zuzana Kubátová | Seznam Zprávy Cash Only: Osekávání a rozdělení pošty je bolestivá nutnost.

V měnícím se světě klesá poptávka po klasických poštovních službách.
Seznam Zprávy

24. 03. 2023

Vážení čtenáři,


ministr vnitra Vít Rakušan tento týden oznámil, že chystá zeštíhlení České pošty. Vyhlídka na zrušení 2269 pracovních míst a 300 poboček spustila veřejné pobouření.


Není to ale nic překvapivého, nekoná se apokalypsa. V poštovním molochu se stejně bude muset řezat dál. Pro Rakušana i další ministry, na něž řezání připadne, to vždycky bude reputační pohroma.

Česká pošta je největší zaměstnavatel ve státním sektoru, její pobočky jsou součástí občanské vybavenosti na venkově i ve městech. Ke svému pošťákovi mají lidé někdy osobnější vztah než ke svému „privátnímu“ bankéři nebo rodinnému doktorovi. Hýbat poštovní infrastrukturou je lidsky i politicky citlivé.


Ale jinak to nepůjde, byť by si to mnozí přáli. Před týdnem šéfka poštovních odborů Jindřiška Budweiserová v rozhovoru pro MF Dnes jedním dechem prohlásila, že „ekonomická situace České pošty je příšerná“, že je potřeba lépe normovat (rozuměj ubrat lidem část práce) a posílit personální kapacity (rozuměj nabrat víc zaměstnanců).

To by znamenalo jediné: pořádně zdražit. Tam, kde má pošta komerční konkurenci, by přišla o část trhu. A tam, kde jí za povinnou veřejnou službu platí stát, by to dopadlo na občany, kteří se bez poštovních služeb neobejdou, tedy hlavně seniory.


Škrtání v České poště je také vždy úžasnou příležitostí pro opozici. Třeba exministra Karla Havlíčka z ANO inspirovalo k tweetu, podle nějž Rakušan „přivedl Českou poštu téměř před krach“. Půvabné, když vezmeme v potaz, že pošta brutálně prodělává od roku 2018. Za dobu, kdy Havlíček šéfoval Ministerstvu průmyslu (pod něj patří Český telekomunikační úřad, který poště uděluje licence na dotovanou veřejnou službu), prodělala miliardy.


Česká pošta samozřejmě prodělává i za Rakušana, loňská ztráta je znovu kolem 1,5 miliardy. Naděje na obrat, pokud se radikálně nezmění model fungování pošty, není. Pokud by stát jako majitel nezatáhl za záchrannou brzdu, prostě by zkrachovala.

Není možné do beznadějně hospodařícího podniku nalít nějakou záchrannou dotaci, i kdyby na to státní kasa měla. Pošta kromě veřejné služby působí i na komerčním trhu, státní pomoc by ji zvýhodnila proti konkurenci, a to je nezákonné. Byť máme poštu rádi a při jejím ořezávání cítíme nostalgický smutek.


Zrušení desetiny poboček a propuštění více než dvou tisíc zaměstnanců ale k obratu v hospodaření natrvalo nepomůže, je to léčba příznaků, nikoliv příčin vleklé choroby.


Podstata je v tom, že v měnícím se světě klesá poptávka po klasických poštovních službách. V doručování balíků má Česká pošta řadu konkurentů. Doručování dopisů a pohlednic vymírá kvůli internetu, peníze se posílají bezhotovostně.

Podle ředitele pošty Miroslava Štěpána klesl od roku 2019 zájem o poštovní a listovní služby o 40 procent. Jen letošní povinné zřízení dvou milionů datových schránek pro živnostníky poštu připraví o další dvě miliardy tržeb ročně. S postupující digitalizací bude tento trend dál nezadržitelně pokračovat.


Česká pošta musí jako držitel poštovní licence zajišťovat pevně vymezený objem služeb. Dostává za to kompenzace ve výši 1,5 miliardy korun ročně, ovšem se zpožděním. Výplaty procházejí schvalovacím procesem v Evropské komisi, která kontroluje, zda nejde o nedovolenou podporu. Úhrada za roky 2018 až 2021 tak třeba přišla poště až loni. I proto jí náklady na úroky z půjček vyskočily během jediného roku z někdejších 70 milionů na 256 milionů korun ročně.


A teď to podstatné. Co si počít s černou dírou v České poště? Jak ji zalepit definitivně, ale zároveň tak, aby to pro občany bylo přijatelné?


Řešení se připravuje už skoro tři roky. Návrh na transformaci státního podniku nastartoval ministr vnitra v Babišově vládě Jan Hamáček. Pošta se má rozdělit na dvě samostatné firmy. Komerční „logistickou“ část, která bude operovat na běžném trhu s doručovatelskými službami, a na část zajišťující státní službu, jejíž rozsah nadále budou určovat politici a zadávat ji bude ČTÚ v podobě pětileté poštovní licence.


Reforma je připravená. Pošta je fakticky rozdělená, její dvě budoucí samostatné části už nějakou dobu účtují samostatně. V létě by měla vláda projednat transformační plán, celá operace má proběhnout do poloviny příštího roku. Tak, aby se do soutěže na novou poštovní licenci platnou od ledna 2025 už mohla hlásit Česká pošta v nové podobě.


Záchranná operace přijde na víc než osm miliard korun. Je správné, že jí předcházejí nákladové škrty a rozprodej zbytného majetku, hlavně v podobě budov, v nichž sídlí zavírané pobočky. Prodávat se jich budou stovky, výnos by měl zmírnit transformační náklady pro státní kasu. Bude to bolet, ale je to nezbytné. A bude-li to vláda odkládat, jen se to prodraží.


Co s rozdělenou poštou dál? Komerční část může zůstat v rukou státu a dividendy z ní mohou vylepšovat státní rozpočet. Případně se může privatizovat. Výnos může být slušný, zájemců by jistě bylo dost. Včetně domácích „velkých kluků“, třeba Daniela Křetínského, který už v oboru pár let působí (drží podíl v britské Royal Mail).


Připravte se na to, že objem státem garantovaných poštovních služeb se bude dál snižovat, protože poptávka bude dál klesat. Nevyhnutelně by tak dál mělo pokračovat rušení poboček, jež se dají na venkově zčásti nahrazovat „hybridními“ úřadovnami v trafikách či venkovských obchodech v rámci programu Pošta Partner. Pomůže automatizace, digitalizace, technologie – jako třeba bezobslužné doručovací boxy.


Vždycky kolem toho bude poprask. Už proto, že pro část občanů – hlavně starších – to bude znamenat ztrátu komfortu. Ale svět se prostě mění. S nostalgií se stát řídit nemá a nenajdou-li politici odvahu i k nepopulárním krokům, přivedou stát na buben.

Hráč týdne: Petr Otava 

Energetická krize obchodníkovi s komoditami MTX Group evidentně svědčí. Majitel Petr Otava za loňský rok hlásí rekordní pětimiliardový zisk.

Best of byznys

Česká stopa v Rusku. Tři významné obchodní řetězce stále působí v Rusku. Kromě francouzského Auchan vede ke zbývajícím dvěma významná česká linka. Globus řídí svoji ruskou filiálku z Prahy. U německé skupiny Metro vlastnící velkoobchody Makro by do setrvání na ruském trhu mohli promluvit Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, jejichž firma EP Global Commerce má v Metro AG už téměř 46 procent akcií.

Konec sporů o identitu. Firma Bankovní identita poskytující digitální ověření identity patří devíti českým bankám, které se až dosud přely o to, jak se budou rozdělovat poplatky za ověření identity a kdo uhradí ztráty, které měla firma při rozjezdu. Malé banky v čele s Monetou měly pocit, že dostávají z poplatků za ověření malou část a že musí hradit ztráty firmy větší měrou. To se nyní změnilo.

Kauza WCA. Zhruba pěti tisícům věřitelů zkrachovalé firmy WCA International běží do 27. dubna dvouměsíční lhůta, po kterou můžou přihlašovat své pohledávky. Spolu s tím vrcholí snaha advokátních kanceláří zformovat co nejsilnější věřitelské skupiny. Angažmá některých právníků však vyvolává otázky ohledně možného střetu zájmů. Podrobnosti vysvětluje Daniel Novák.

Energetika

Tajemní hráči s ruskou ropou. Kvůli sankcím je obchodování s ruskou ropou stále více netransparentní. Na konci loňského roku se na trhu objevilo šest společností z Hongkongu a Dubaje, které nejsou dohledatelné nebo vůbec nekomunikují. Není jasné, jak mohlo těchto šest obchodníků financovat takové množství vývozu ruské ropy, jejíž hodnota za prosinec přesáhla dvě miliardy dolarů.

Jaderné plány. Vláda Petra Fialy a zejména ministr financí Stanjura rozpohybovali plán na stavbu nikoliv jednoho, ale rovnou čtyř bloků jaderných elektráren. Kritici upozorňují na nepředstavitelnou nákladnost projektu i další úskalí. Vládní plány v rozhovoru pro Seznam Zprávy kritizuje i bývalý vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl, podle něhož by záruky za financování obří stavby rekordně zadlužily český stát.

Odškodnění za Kolibříka. Padlý dodavatel Kolibřík Energie by mohl svým klientům zaplatit náhradu škod. Soud nyní vyhověl žalobě a přiznal nárok organizaci Junák – český skaut na smluvní pokutu 100 milionů Kč. Skauti se s klienty o peníze podělí.

Podnikání a finance

Transformace automobilek. Česká vláda a automobilky mají výhrady k emisní normě Euro 7. Automobilky varují před náklady, které jim regulace způsobí, Evropská komise upozorňuje na vysoké emise z dopravy a nutnost inovací. Argumenty obou stran v podcastu 5:59 podrobně rozebírá ekonom Lubor Lacina. Za pozornost stojí i nová analýza společnosti Deloitte, která ukazuje na rostoucí zájem o elektromobilitu.

Ceny potravin. Osm velkých slovenských řetězců zastropovalo na tři měsíce ceny vybraných produktů. Jedná se nejen o základní potraviny, jako je mouka, vejce, pečivo nebo olej, ale i o tofu, rostlinná mléka, tatarku nebo víno. Je tedy nyní na Slovensku levněji? Porovnali jsme ceny těch nejzákladnějších potravin.

Optiky v úpadku. Prodejny brýlí Eiffel Optic jsou v úpadku, rozhodl soud po insolvenčním návrhu podaném v únoru. Mezitím zkrachoval další z menších hráčů na trhu s brýlemi. Větší konkurenti včetně e-shopů naopak plánují růst. 

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Boj o stavební zákon. Do Poslanecké sněmovny opět míří neustále odkládaná novela stavebního zákona. Ještě ale zbývá projednat několik návrhů na změny. Lze už ale říci, že tolik kritizovaný Nejvyšší stavební úřad v Česku nebude.

Miliardový obchod v Liberci. Rozestavěný průmyslový areál v libereckém Doubí má nového domácího. Většinový podíl v projektu koupil investiční fond CB Property Investors ze skupiny Crowdberry. Cena transakce převýšila jednu miliardu korun. V areálu bude sídlit americká firma UCT Fluid Delivery Solutions, přední výrobce plastových modulů pro výrobu čipů, mikročipů a SIM karet.

Kupující mají navrch. Dobám, kdy se na trhu s nemovitostmi přetahovalo takové množství zájemců o koupi bytu nebo rodinného domu, že nabídkovou cenu mezi sebou o desítky i stovky tisíc korun přepláceli, odzvonilo. Kupující se dnes dostane k nemovitosti v průměru o desetinu laciněji, než za jakou ji prodávající původně nabídl.

Tech

TikTok v jámě lvové. Slyšení generálního ředitele TikToku Shou Zi Chewa v americkém Kongresu bylo grilováním ve velkém stylu. TikTok kritizovali republikáni i demokraté a míra nedůvěry ze všech stran byla ostrá. Podle BBC jde o neobvyklou situaci, kdy obrovské množství politiků, kteří se běžně neshodnou, jednohlasně souhlasí s tím, že TikTok je bezpečnostní hrozba.

Potíže vesmírného byznysu. Britský podnikatel Richard Branson chtěl vyhrát závod o první turisty v kosmu i vynášet satelity na oběžnou dráhu. Jeho vesmírné firmy se však pohybují blízko krachu a společnost Virgin Orbit pozastavila svou činnost.

Podvodná aplikace. Tisíce lidí pravděpodobně přišly o své úspory poté, co investovaly do aplikace iEarn Bot na obchodování s kryptoměnami. Podle odborníků, kteří případ vyšetřují, by se mohlo jednat o jeden z největších podvodů s kryptoměnou.

Rozhovor týdne: Jan Vondráš

Šéf Invicta Bohemica řekl nahlas, co se často říká potají: Vláda by měla zapomenout na konec uhlí do roku 2033 a spíš přemýšlet, jak ho v minimálním rozsahu udržet při životě ještě dvě dekády. Může to být bezpečnější, levnější a pro planetu i šetrnější než dovážený plyn.

Dobré čtení a hezký jarní víkend přeje 

Zuzana Kubátová

Rekordní hodinky


Světový aukční dům Christie's si tento týden připsal rekord. V Hongkongu prodal na internetové dražbě raritní exemplář hodinek Patek Philippe za 5,8 milionu dolarů, v přepočtu až 125 milionů korun. Podívejte se na luxusní stroj s technicky mimořádně náročnými prvky.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky