Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Fotbalový šampionát prozradí spoustu věcí o světové ekonomice.

FIFA jde tam, kde jsou peníze, což byl i případ pořadatelství Kataru.
Seznam Zprávy

25. 11. 2022

Vážení čtenáři,


rychlejší růst ekonomik v rozvíjejících se zemích se shoduje s obdobím, kdy FIFA začala vybírat pořadatele mimo tradiční fotbalové bašty.

Bývalý britský ministr financí a šéf správy majetku jedné z největších světových bank Goldman Sachs Jim O'Neill v roce 2001 vymyslel akronym BRICS, aby popsal rychle rostoucí ekonomiky: Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, k nimž se později přidala Jihoafrická republika.

Ve státech BRICS žije přes čtyřicet procent světové populace a pokouší se vytvořit konkurenční blok ke skupině vyspělých zemí G7. Založily svou rozvojovou banku, ve finančních krizích sdílejí své devizové rezervy a pokoušejí se i o vlastní platební systém. Poslední summit měly letos v červenci v Číně.

Není pak náhodou, že fotbalový šampionát, tedy nejsledovanější sportovní událost na světě, která se koná jednou za čtyři roky, postupně hostila Jihoafrická republika (2010), Brazílie (2014) a Rusko (2018). Současné mistrovství v Kataru se koná v další rychle bohatnoucí ekonomice, maličkém Kataru.

Kvůli pandemii a také ruské invazi na Ukrajině se však geopolitická situace výrazně změnila. I ty největší a nejmocnější země na světě jako Spojené státy se zaměřily na vlastní problémy, Evropu nevyjímaje, takže je otázka, jestli bude pokračovat fotbalová „globalizace“, kdy se hostitelskými státy stávají nové aspirující státy.

„Můžeme si dokonce položit obecnější otázku: Je FIFA předstihový nebo opožděný indikátor světové ekonomiky a stupně globalizace? Domnívám se, že průběh soutěže v následujících čtyřech týdnech a především to, kolik z nás bude zápasy sledovat, může být nejjasnějším prvotním indikátorem širšího významu letošního mistrovství světa.

„Soutěž je základem příjmů FIFA,“ napsal před pár dny pro Project Syndicate zmíněný O'Neill, který je celoživotním fanouškem Manchesteru United a v minulosti se pokoušel dát dohromady konsorcium na odkup klubu od rodiny Glazerových.


Příští šampionát v roce 2026 budou společně pořádat Kanada, Mexiko a Spojené státy. Bude tento návrat do tradičně hospodářsky silných států pokračovat?

V osmdesátých a devadesátých letech, a dále v první a druhé dekádě nového tisíciletí, činil průměrný reálný růst světového HDP 3,3 procenta, respektive 3,3 procenta, 3,9 procenta a 3,7 procenta.

„Zrychlení ekonomiky v posledních dvou desetiletích bylo jednoznačně důsledkem silnějšího růstu v rozvíjejících se zemích a shodovalo se s obdobím, kdy FIFA začala vybírat pořadatele mimo tradiční fotbalové mocnosti. V současné době to však vypadá, že by se tento trend mohl v naší dekádě zvrátit, i když do konce zbývá ještě osm let,“ tipuje O'Neill, který pro Goldman Sachs vydával rozsáhlé reporty o každém šampionátu.

FIFA jde tam, kde jsou peníze, což byl i případ pořadatelství Kataru. V příštích letech je riziko, že zpomalí především ekonomika hlavního tahouna rozvíjejících se trhů, Číny, která má obrovský vliv na asijský region i světovou ekonomiku. FIFA nebude vybírat státy, které nebudou mít dobré ekonomické vyhlídky. Pro směřování dalšího vývoje se tedy vyplatí pozorně sledovat i další rozhodnutí FIFA. O tom, kde se bude v budoucnu dařit, mohou leccos napovědět.

Hráč týdne: Colt

Zbrojařská skupina Colt (bývalá Česká zbrojovka) rapidně zvýšila čistý zisk. Za letošní tři kvartály vyrostla o 47 procent na 1,3 miliardy korun. Colt prodal o desetinu víc zbraní, celkem 511 424, přičemž šlo hlavně o krátké a dlouhé palné zbraně. Coltu se podařilo úspěšně integrovat akvizici amerického ikonického výrobce Colt, jehož jméno česká firma převzala.

Best of byznys

Úspěšná arbitráž. Skupina někdejších majitelů poradenské společnosti Fincentrum v čele s byznysmenem Petrem Stuchlíkem vyhrála ve Vídni mezinárodní arbitráž se švýcarskou společností Swiss Life. Švýcaři, kteří před čtyřmi lety Fincentrum koupili, žalovali někdejší akcionáře o pět milionů eur. Důvodem byl exodus stovek poradců z Fincentra, který po akvizici nastal, k nově založenému konkurentovi. Arbitráží však spory nekončí.

Boj o záchranu NWT. Padlá společnost NWT byznysmenů Martiny a Davida Vítkových se snaží udržet při životě. Do firem ve skupině proto vstoupil investor Servis-24, který má pomoci s jejich financováním. Pozice okolo NWT upevňuje také fond Ifis, který s firmou Servis-24 spolupracuje. Ifis získal část pohledávek od Raiffeisenbank.

Měnová krize. Česku, Maďarsku a Rumunsku hrozí v příštím roce měnová krize, a to kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším problémům. Podle agentury Bloomberg to předpovídají analytici japonské finanční skupiny Nomura Holdings. Katalyzátorem měnové krize může být geopolitický otřes, jímž byla například válka na Ukrajině, potenciální konflikt Číny a USA o Tchaj-wan či vypuknutí další pandemie. Obavy stále vyvolává i měnová politika ČNB.

Energetická krize

Potíže s komoditami. Před rokem se miliardáři Petru Otavovi podařilo získat licenci obchodníka s cennými papíry. Měl plán stát se postupně členem komoditních burz v Londýně a Chicagu, které jsou centry světového obchodu s průmyslovými kovy. Letos však firmu MTX Capital Services poslal do likvidace a licence zanikla. Důvodem jsou obrovské požadavky na zajištění obchodů s komoditami na burze, které jsou následkem energetické krize.

Došly elektrocentrály. Poptávka po generátorech vzrostla několikanásobně už po začátku války na Ukrajině letos na jaře. S nástupem zimy je o ně znovu zájem. Některé obchody hlásí vyprodáno. Zařízení, které dokáže vyrobit elektrický proud, lidé ve velkém posílají na Ukrajinu.

Úspory a plyn. Dlouhodobé kontrakty na LNG, které začínají platit před rokem 2026, jsou již vyprodány. Přitom právě tyto kontrakty jsou pro kupující zásadní, protože nabízejí stabilní ceny a spolehlivé dodávky na mnoho let. Téměř desetina tuzemských domácností tvrdí, že doma nemá dostatečně teplo. A jako jedna z alternativ k plynu se nabízí i reaktor na spalování odpadu od české firmy Millenium Technologies.

Podnikání a finance

Oligarcha prodal továrnu za Prahou. Další významný český podnik ovládaný ruským oligarchou mění majitele. Jde o firmu NVision Czech Republic, která ve Voticích vyrábí elektrosoučástky. Od roku 2002 patřila pod konglomerát AFK Sistema předního ruského miliardáře napojeného na Kreml Vladimira Jevtušenkova. Teď podnik přebírají tři dlouholetí místní manažeři s balkánskými a ukrajinskými kořeny.

Asijský výprodej Home Creditu. Poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit z české finanční skupiny PPF prodává svá aktiva na Filipínách a v Indonésii za přibližně 615 milionů eur. Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group.

Investiční tipy. Pro většinu lidí je moudřejší nechat peníze pracovat v pasivních indexových fondech. Ty mají totiž za posledních 15 let lepší výsledky než aktivní správci fondů. Podle investora Daniela Gladiše se ale teď, když trh klesá, situace otáčí. A změna strategie je potřeba i v oblasti penzijních fondů.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Notičky: Luděk Mádl reportuje ze zákulisí fotbalu.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Švédská krize. Ceny nemovitostí ve Švédsku rapidně klesají. Největší pokles zaznamenávají rodinné domy kvůli drahým energiím. Rostoucí nejistota v jedné z nejrozvinutějších evropských ekonomik ale může být varováním pro celý svět.

Zpátky do kanceláří. Firmy přecházejí z on-line světa zpět do kanceláří. A aby tam nalákaly i zaměstnance, výrazně je modernizují a přeměňují. Tento trend v podcastu Agenda potvrzují i výrobci kancelářského nábytku.

Spory o výstavbu. Zrušte Pražské stavební předpisy. K takovému plánu se zřejmě zavázali všichni politici a úředníci, kteří připravují nový stavební zákon. Praha ale o normu nechce přijít. „Nejde o prestiž, ale máme zásadní věcné důvody,“ vysvětluje v rozhovoru pro SZ Byznys Ondřej Boháč, ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje.

Big Tech

Zachycování emisí. I když snad už každá automobilka slíbila nadobro skončit s auty na fosilní paliva a mohutně investuje do elektrifikace, na boj s klimatickou krizí to nestačí a svět hledá další řešení. Vedle lapačů CO2 to nově mohou být i řasy.

FTX dluží miliardy dolarů. Kolaps druhé největší kryptoburzy FTX otřásl celým odvětvím kryptoměn. Z dokumentů, které firma poskytla při vyhlášení úpadku, vyplývá, že může finanční prostředky dlužit až milionu lidí a firem. Deseti největším věřitelům, které nejmenovala, by měla splatit 1,45 miliardy dolarů. Padesáti největším věřitelům pak dluží téměř 3,1 miliardy dolarů.

Elon Musk zchudl. Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu Kč). Na vině je především pokles ceny akcií Tesly. Musk nicméně zůstává nejbohatším člověkem na světě.

Rozhovor týdne: Jiřina Lužová

Česká spořitelna za úvěrové portfolio padlé Sberbank nezaplatí, pokud budou transakci napadat jakékoliv žaloby či právní spory. V rozhovoru pro SZ Byznys to řekla insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.

Napínavé zážitky při sledování fotbalového mistrovství světa vám přeje

Jiří Zatloukal

Nový český supersport


Česká značka aut Praga, která je původem starší než Škoda, je známá spíš motokárami a závodními vozy. Nyní však odhalila svůj nový automobil. Od pohledu má všechny rysy supersportu, ale i tak je určený pro silnice.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky