Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Konfiskace úspor je pro Česko nejpřijatelnějším řešením.

Někteří ekonomové přirovnávají současnou vysokou inflaci k měnové reformě v 50. letech.
Seznam Zprávy

16. 12. 2022

Vážení čtenáři,


v Česku začíná ekonomická krize, která výrazně zasáhne život nižší a střední třídy. Záležet bude jako vždy hlavně na vývoji v zahraničí.

Když byl před půl rokem jmenován guvernérem Aleš Michl a koruna prudce oslabila, volala mi známá, která se penězi jinak vůbec nezabývá, jestli si má nakoupit eura. Předevčírem jsem zaslechl rozhovor v tramvaji, kde se o výměně korun za dolary bavili lidi, kteří evidentně nepracovali v bance. Když se o koruně baví i „lidé na ulici“, je něco špatně. Koruna má být „nudná“.

Lidé jsou evidentně znejistění prudkým tempem růstu cen. Majitelé bytů přidávají automaticky „inflační doložky“ do nájemních smluv. Restauratéři na periferii Prahy i Česka prudce zvyšují ceny.

Někteří ekonomové přirovnávají současnou vysokou inflaci k měnové reformě v 50. letech, kdy lidé ze dne na den přišli o většinu úspor. Současná inflace není zdaleka tak drastická, ale přesto koruna za letošní a příští rok ztratí přes desetinu reálné kupní síly.

V odborné veřejnosti probíhá debata mezi jestřáby a holubicemi. Jestřábi argumentují pro vyšší sazby kolem 10 či 15 procent. Způsobilo by to sice ekonomice velký šok, tvrdí, zamrzly by úvěry, firmy i lidé by měli problém splácet. Ekonomika by se zadrhla, říkají jestřábi, ale zastavila by se i inflace kvůli propadu spotřeby, investic, šetření energiemi, takže by se třeba už za rok mohly sazby vrátit zpátky na úroveň tří procent.

Holubice naopak věří, že inflace odezní sama na základě současných podmínek, tedy sedmiprocentní základní sazby ČNB, zafixovaného kurzu koruny, který nezdražuje dovozy. Věří, že inflační vlna se přelije ekonomikou a zmizí tak, jak přišla. Výrazně za přispění americké centrální banky Fed, která musí zpřísněním měnové politiky zchladit světovou ekonomiku.

Historická zkušenost však ukazuje, že vysoká inflace trvá obvykle déle, než se předpokládá. V sedmdesátých letech ve Spojených státech se růst cen zastavil skoro až po dekádě. Inflace tehdy také zničila podstatnou část úspor.

Inflace spolehlivě převrací distribuci majetku ve společnosti od těch, co spoří, k těm, co dluží. Hlavním dlužníkem je v Česku stát, jemuž se díky růstu cen příjmy zvyšují a dluhy snižují. Inflace je formou zdanění obyvatelstva. Tajně a nepozorovaně se konfiskuje významná část majetku občanů.

„Když se však struktura bohatých lidí svévolně mění, nahlodává to nejen pocit bezpečí, ale i důvěru v to, zda je stávající dělení majetku spravedlivé. Vztahy mezi dlužníky a věřiteli, které formují samotnou podstatu kapitalismu; a z procesu nabývání majetku se stává hazard a loterie,“ říká ekonomický klasik John Maynard Keynes.

Mezi ty, kdo v současnosti vydělávají nejvíc, patří energetické společnosti jako ČEZ či EPH, těžařské a zbrojařské firmy, výrobci čipů.

Ve společnosti vzniká velký tlak, protože lidem, kteří nedostali přidáno, nestačí mzdy na stávající výdaje a musí se uskromnit. Vláda proto musí poskytovat pomoc širokým vrstvám obyvatel, aby se neopakovaly masivní protesty na Václavském náměstí. Zadlužení státu tím roste, a roste také inflace, protože peněz v ekonomice novými půjčkami státu přibývá.

Ceny rostou rychleji než v ostatních státech Evropy i proto, že Česká národní banka vytvořila v letech 2013 až 2017 víc než dva biliony nových korun, a cenová hladina se postupně přizpůsobuje eurozóně.

Jak z toho ven? Snílkové si přáli zastavit inflační konfiskaci majetku prostřednictvím bitcoinu a kryptoměn, jichž je většinou neměnné množství, předem stanovené, avšak tuto myšlenku pohřbila obří spekulace na růst samotné hodnoty kryptoměn a vidina rychlého zbohatnutí.

Řešením je určitě i přijetí společné evropské měny. Nevyřešilo by se tím ale všechno, protože místo hrozby nájezdů spekulantů na korunu by při stávajícím tempu zadlužování státu hrozil útok spekulantů na české státní dluhopisy, jako se to dělo v případě Řecka a Itálie.

Nejpravděpodobnějším scénářem tak je, že Češi v příštích letech přijdou o značnou část své kupní síly. Ceny se přiblíží západním státům, ale mzdy to budou teprve dohánět. Společensky nejpřijatelnější cena za inflaci je konfiskace úspor velké části populace.

Hráč týdne: Bernard Arnault

Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě. Z první příčky jej sesadil francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník módního domu LVMH. Poprvé tak v čele žebříčku nejbohatších lidí stanul Evropan.

Best of byznys

Noví radní ČNB. Prezident Zeman jmenoval dva nové členy bankovní rady ČNB. Radním se stane Jan Procházka, který působil jako předseda představenstva státní pojišťovny EGAP a rovněž jako člen Národní ekonomické rady vlády. Do rady míří také Jan Kubíček, šéf Úřadu Národní rozpočtové rady. A Martin Čaban ve svém komentáři dodává, že česká hlava státu je příliš suverénním vládcem nad měnovou politikou země.

Windfall tax. Debaty kolem mimořádné daně zvané windfall tax neutichají ani poté, co zákon o ní prošel Parlamentem a podepsal jej prezident. Může z ní být velký triumf, ale také pohroma Fialovy vlády. Experti hovoří o pravděpodobných žalobách, které se na stát sesypou. Nelze vyloučit, že stát bude muset část vybraných peněz vracet i s úroky a odškodným. 

Následky Bidenova plánu. Od ledna vejde v platnost americký zákon o snižování inflace. Znatelně však upřednostňuje americký průmysl, a ten evropský, který je na cestě k větší udržitelnosti, by na něj v budoucnu mohl tvrdě doplatit. Na Česko zákon žádné okamžité dopady nemá, potenciálně problematické jsou ale dopady budoucí, které se mimo jiné mohou týkat rozvoje zeleného průmyslu v zemi. Více v analýze Terezy Ulrychové.

Energetická krize

Boj o větrnou farmu. Zanedlouho se rozhodne o osudu jedné z největších plánovaných větrných farem v Česku. Radnice ve Frýdlantském výběžku projekt podporují, část místních ne. Do hry zasáhl i konkurenční developer zastoupený bývalým politikem ze STAN.

Strop pro velké firmy. Vláda schválila zastropování cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Ty budou v příštím roce platit stejné ceny, jaké už vláda dříve nastavila pro ostatní odběratele. Stejně jako v případě malých firem bude zastropování platit do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z posledních pěti let.

Jednání o minireaktorech. Vývoj malých reaktorů se stal tématem, na které se čeští politici podle zjištění Seznam Zpráv zaměřili ve finále předsednictví EU. Obrátili se na USA, které by měly být klíčovým partnerem při tomto řešení energetické budoucnosti. Čeští vyjednavači už mimo jiné navázali kontakt s americkými výrobci reaktorů.

Podnikání a finance

Odejde Škoda z Číny? Škoda Auto přehodnocuje své podnikání v Číně a zvažuje stažení výroby z tohoto asijského trhu. V rozhovoru pro německý server Automobilwoche to řekl šéf Škody Auto Klaus Zellmer. Mimo jiné uvedl, že Volkswagen nyní potřebuje sjednotit síly a koncentrace automobilové výroby leží v současné chvíli jinde.

Odchod ruského majitele. Firmu Cerva Group až do letošního března řídila rodina bývalého ruského poslance Vladimira Golovneva. Šéfové největší evropské firmy v oblasti pracovních oděvů a pomůcek nám poprvé vysvětlili, proč je místo rodiny ruského exposlance nyní ovládá kyperský občan Valentin Tikanov.

Penta míří do domácí péče. Penta Hospitals plánuje růst a do pěti let chce firma, která v Česku, Polsku i na Slovensku provozuje 75 nemocnic, poliklinik a zdravotnických zařízení, ztrojnásobit svou velikost. Na tento ambiciózní plán má k dispozici 250 milionů eur. Mimo jiné chystá vstup do nové oblasti takzvané „domácí péče“.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Stavební boom na Kapverdách. Kapverdské ostrovy znali Češi až dosud jako příjemnou dovolenkovou destinaci, v posledním roce ale politicky stabilní africkou zemi dobývají i české investice. Jsou to jednak jednotlivci, kteří si chtějí do apartmánů uložit vydělané peníze, ale i firmy ze stavebnictví či jiných oborů. Významné investice směřují například do vodohospodářského průmyslu

Nájem kanceláří bude růst. Firmy, které mají pronajaté kancelářské prostory, s obavami očekávají, jak se počátkem příštího roku promítne současná inflace do jejich nákladů na pronájem. Smlouvy často obsahují inflační doložky, které mohou nájemné navýšit.

Až třikrát levnější vytápění. Tepelná čerpadla mohou odradit svou cenou, rozhodně ale stojí za zvážení. Pro koho jsou tepelná čerpadla dobrá nebo kolik vám na ně stát přispěje? V energetickém speciálu podcastu Ve vatě odpovídal zakladatel a technologický ředitel firmy Woltair Karel Náprstek.

Big Tech

Muskův výprodej. Americký miliardář Elon Musk tento týden prodal téměř 22 milionů akcií firmy Tesla. Výnos z prodeje akcií činí 3,58 miliardy dolarů. Od dubna již Musk prodal akcie Tesly za téměř 23 miliard dolarů. Většina těchto peněz pravděpodobně směřovala na financování nedávného převzetí společnosti Twitter.

Pád kryptobarona. Sam Bankman-Fried byl vycházející hvězdou kryptoměnového průmyslu, než se jeho impérium FTX v listopadu kompletně zhroutilo. Mladý podnikatel, jehož mnozí označovali za „nového Warrena Buffetta“, byl zatčen na Bahamách a hrozí mu vydání do USA. Vzestup a pád vlivného investora analyzuje Lukáš Voženílek.

Drahé spojení. Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají jedny z nejvyšších v Evropě, aukce kmitočtů k jejich snížení zatím nevedla. V tiskové zprávě to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Vysoké ceny volání a mobilních dat potvrzuje i studie zpracovaná pro Evropskou komisi a rovněž mezinárodní srovnání, které vypracoval NKÚ na základě dat ČTÚ. 

Rozhovor týdne: Tomáš Spurný

Veřejné finance nejsou v dobrém pořádku a to může ohrozit stabilitu české ekonomiky do budoucna. „Jak to dopadne, si netroufám odhadnout. Nicméně pravděpodobnost, že to dopadne špatně, je nyní vyšší než ta, že to budeme schopni racionálně vyřešit,“ říká Tomáš Spurný, který vede Moneta Money Bank.

Přežijte ve zdraví chřipkovou epidemii a ve volném čase nezapomeňte na Seznam Zprávy.

Hezký víkend, 


Jiří Zatloukal

Závod o první firmu na měsíci


Na cestu k Měsíci vyrazil přistávací modul japonské firmy ispace, která může být prvním soukromým podnikem na jeho povrchu. Podívejte se na zážeh rakety i animaci letu a průběhu mise na Měsíci.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky