Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Krach Sberbank směřuje ke šťastnému konci i díky 90. letům.

Pád Sberbank by mohl být finančně nejúspěšnější insolvencí banky v novodobé historii.
Seznam Zprávy

14. 10. 2022

Vážení čtenáři,


Nobelovu cenu za ekonomii dostala tento týden trojice Američanů za „výzkum bank a finančních krizí“. Jeden z nich, Ben Bernanke, ve své práci z roku 1983 dokázal, že hromadné vybíraní peněz vede ke krachům bank.


S tímto modelem má Česko bohatou zkušenost zejména z druhé poloviny 90. let minulého století, kdy se v zemi utvářel nový bankovní sektor. Jeho pročištění od bank, které skončily kvůli neschopnosti svých manažerů nebo úmyslnému tunelování, stálo z veřejných peněz kolem 500 miliard korun.


Hromadné vybíraní peněz v důsledku paniky klientů nemůže ustát žádná banka, ani ta, která je finančně zdravá. To se letos v březnu stalo tuzemské Sberbank. Po invazi Ruska na Ukrajinu vzali klienti útokem i české pobočky Sberbank a ta byla krátce poté nucena pobočky uzavřít. Velmi rychle pak Česká národní banka odebrala Sberbank licenci a do banky dorazila insolvenční správkyně Jiřina Lužová.


Jak regulátor ČNB, tak insolvenční správci se mohou opírat právě o zkušenosti s krachy bank z 90. let. Prvním správným krokem bylo urychlené uzavření banky, odebrání licence a následně vyplacení pojištěných vkladů banky, což představovalo přes 25 miliard korun. Většina ze 120 tisíc klientů se tak poměrně rychle dostala zpět ke svým penězům, ale řadě firem, měst a obcí a klientům s částkami přesahující pojištění peníze v uzavřené bance uvázly.


Insolvenční správkyně od počátku správně prosazovala, aby se úvěrové portfolio banky prodalo jako balík a aby se celý proces provedl co nejrychleji. Bankovní obchody jsou do určité míry rychle se kazící zboží, protože platební morálka dlužníků klesá úměrně tomu, jak dlouho zůstávají aktiva banky pod provizorní správou.


Tento týden Lužová oznámila, že na základě rozhodnutí věřitelského výboru a předložených nabídek se bude o prodeji úvěrového portfolia exkluzivně jednat s Českou spořitelnou. Nominální hodnota úvěrů je bezmála 48 miliard korun.


Podle mých informací nabídla Česká spořitelna za úvěrové portfolio částku mezi 35 a 40 miliardami korun, což by byla s ohledem na nominální hodnotu portfolia nabídka vskutku velkorysá.


Insolvenční správkyně nabídku nezveřejnila, ale konstatovala, že nabídnutá cena společně s dostupnou hotovostí, která po uzavření banky představovala zhruba 5 miliard korun, a předpokládaným výtěžkem z prodeje ostatních aktiv tuzemské Sberbank by měla dostačovat ke stoprocentnímu uspokojení fondu pojištění vkladů, fyzických osob a malých a středních podniků. S velkou pravděpodobností by i více než 90 procent uvázlých peněz mohly dostat zpět i města a obce, kraje a velké firmy.


Pokud by skutečně pád Sberbank dopadl s touto bilancí, šlo by jednoznačně o finančně nejúspěšnější insolvenci banky v novodobé historii. Finální smlouva ještě není uzavřena a exkluzivní postavení České spořitelny pro další vyjednávání banka určitě využije k tomu, aby cenu stlačila, co to půjde.


Banky totiž čeká obtížnější období. Jednak budou muset státu platit speciální daň kvůli energetické krizi, očekává se výrazný útlum až recese ekonomiky a finanční situace řady domácností i firem se bude zhoršovat. Tlak na koupi úvěrového portfolia Sberbank je zcela pochopitelný.


Na pozitivním hodnocení insolvence Sberbank by ovšem nic nezměnil ani fakt, kdyby uspokojení věřitelů bylo ve finále nižší, než jak aktuálně insolvenční správkyně odhaduje.

Hráč týdne:  Flowbox

Cenu pro nejlepší evropský startup roku 2022 získala česká firma Flowbox, která se věnuje optimalizaci spotřeby energie ve velkých budovách. Porota posuzovala nejen produkty, ale i byznysové plány, ambice a schopnosti prezentace. Flowbox dostane nabídku investice půl milionu dolarů a postupuje do celosvětového kola, kde je ve hře milion dolarů.

Best of byznys

Rok od pádu Bohemia Energy. Před rokem konec dodavatele Bohemia Energy uvrhl do problémů přes 900 tisíc odběratelů. Stát sliboval, že zabrání tomu, aby se podobná situace opakovala. Většina opatření však stále čeká ve frontě. Dopady krachu Bohemia Energy analyzovala Sofie Krýžová a Daniel Novák se zaměřil na osud firmy Amper Market, která jako jediná součást skupiny funguje dosud.

Děravé sankce. Evropská unie schválila už osmý balíček protiruských sankcí. Analytici ale upozorňují, že sankční pravidla jsou často děravá. Může se tak stát, že unijní podporu nadále pobírá i česká firma, jejíž ruský spolumajitel seděl v den vypuknutí války u Putina v Kremlu.

Nobelova cena za ekonomii. Letos cenu získala trojice amerických vědců Ben Bernanke, mimo jiné také bývalý šéf americké centrální banky, Douglas Diamond a Philip Dybvig. Přínos jejich výzkumu bank a finančních krizí komentuje ekonom Petr Bartoň, který mimo jiné dodává, že jde o návrat k „tradičním“ makroekonomickým teoriím.

Energetická krize

NWT je v insolvenci. Společnost rodiny Vítkových, která podniká v řadě oborů včetně dodávek energií, zemědělství a stavebnictví, nakumulovala dluhy 460 milionů korun a podala na sebe insolvenční návrh. NWT také obdržela předžalobní výzvu od městské teplárny Teplo Břeclav, které coby dodavatel energií údajně dluží vyúčtování přeplatků za plyn za srpen ve výši 750 000 korun.

Šetření plynem. Francie se rozhodla pomoci Německu s nedostatkem plynu, Německo bude na oplátku posílat opačným směrem elektřinu. EU se dál odstřihuje od ruských energií, a nabídla proto Alžírsku dlouhodobé strategické partnerství v oblasti plynu, obnovitelných energií a vodíku. Data ukazují, že Češi vzali energetickou krizi vážně a snižují spotřebu plynu i elektřiny.

Potíže firem. České firmy šetří, kde se dá. Nejvíc zasažené obory přecházejí na noční nebo víkendový provoz, kdy je energie levnější, haly téměř nevytápějí a urychleně mění osvětlení na levnější LED zářivky. Majitel nejstarší fungující sklárny v Evropě František Novosad se rozhodl provoz podniku dotovat ze svého, a několik rad k šetření energiemi nám řekl i ředitel výrobce sanitární keramiky Laufen CZ.

Podnikání a finance

Papírování dusí český byznys. Založení vlastního podniku trvá v Česku až 25 dní, což je skoro nejdelší lhůta v EU. Zároveň je třeba udělat více administrativních kroků než v ostatních zemích. V hodnocení kvality podnikatelského prostředí Česko propadlo.

Finanční influenceři. Na YouTube radí, kam s penězi. Čeští finanční influenceři mají statisíce, zahraniční i miliony zhlédnutí a obrovský vliv. Někteří přitom sami investují třeba jen pár let. Některé platí banky, jiné vývojáři pochybných kryptomincí. Podle Dominika Stroukala je nejlepší sledovat ty, co o trzích reálně rozhodují.

Krize veřejných financí. S pomocí takzvané windfall tax, tedy daně z mimořádných zisků, chce vláda získat dodatečné příjmy do rozpočtu, napjatého kvůli kompenzacím vysokých cen energií občanům a firmám. Zuzana Kubátová v podcastu 5:59 upozornila, že nová daň sama o sobě špatný stav veřejných financí nevyřeší, a její obavy v mnohém rozvíjí i komentář Martina Lobotky.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Notičky: Luděk Mádl reportuje ze zákulisí fotbalu.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.

Reality

Co dělat, když skončí fixace. Stoupající úrokové sazby mohou zaskočit majitele hypoték. Zejména ty, kterým letos končí dosavadní fixace. Z problematické situace, kdy klient nemá dostatek financí na splácení, ale podle finančních odborníků existuje několik cest.

Boom minibytů. Malometrážních garsonek, které v jedné místnosti nabízejí kuchyň, ložnici i obývák, na trhu v posledních letech přibývá. Letos se na pražský trh dostává téměř nejvíce malých bytů za posledních několik let. Pro některé představují stísněnou nouzi, pro jiné zase šance na investici, kterou si kvůli nižší pořizovací ceně mohou dovolit.

Stagnace trhu. Ceny nových bytů v Praze už dvě čtvrtletí téměř „stojí“, a to i navzdory vysokým cenám stavebních materiálů. Svůj podíl na stagnaci má i dramatický propad prodejů. Letos se tak prodá sotva polovina toho, co v loňském roce.

Big Tech

Auto lapá emise. Studenti z Nizozemska vyvinuli elektroauto do zásuvky, které pomáhá nabíjet i slunce a je vyrobeno co nejudržitelněji. Ale ani to nešlo bez uhlíku, a tak auto dostalo filtry, které při jízdě čistí vzduch od emisí. Skoro až sci-fi vůz vyrobil tým 35 studentů Technické univerzity Eindhoven a nese příhodné jméno Zem.

Google představil vlastní hodinky. Od telefonu Pixel 7 a Pixel 7 Pro se nečekala velká překvapení, jen vyšší výkon. Tentokrát ale Google ukázal více než jen telefony. Poprvé po dlouhém čekání spatřily světlo světa i hodinky a tablet z dílny Google.

Rozhovor týdne: Tomáš Budník

Investiční skupina Thein bývalého šéfa operátora O2 Tomáše Budníka letos zatím výrazně ubrala plyn v nových nákupech. Důvodem je chování majitelů firem, kteří mají o cenách svých společností stále představy na takové úrovni, jako by se v ekonomice nic nedělo, říká Budník v rozhovoru pro SZ Byznys.

Přeji krásný víkend a příjemné chvíle u čtení Seznam Zpráv.

Martin Jašminský

Největší sbírka Pokémonů


Britská sběratelka Lisa Courtney nashromáždila tisíce předmětů souvisejících s Pokémony. Její sbírka teď jde do aukce a cena se odhaduje na 8,5 milionu korun. Podívejte se na největší sbírku Pokémonů na světě.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky