Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Hledá se levná elektřina. Energetický trh, zasypávaný veřejnými penězi, halí mlha.

Kdo všechno vydělává na vysokých cenách elektřiny, které evropské vlády hasí mimořádnými daněmi a gigantickými podporami z veřejných rozpočtů?
Seznam Zprávy

30. 09. 2022

Vážení čtenáři,

na energetickém trhu vyvstala záhada: Kdo všechno vydělává na vysokých cenách elektřiny, které evropské vlády hasí mimořádnými daněmi a gigantickými podporami z veřejných rozpočtů?


Jistě, ke známým vítězům patří výrobci disponující levně vyrábějícími neplynovými elektrárnami. Například český ČEZ, těžící z výrazného podílu jádra. 

Nízké výrobní náklady a stále vyšší tržní prodejní ceny zajistily české energetické jedničce jen za první půli letošního roku čistý zisk 33,6 miliardy korun, za celý rok má ČEZ vydělat mezi 60 až 65 miliardami. O část profitu zřejmě přijde kvůli mimořádným daním. Ale to je teď vedlejší. Kromě ČEZu tu totiž budou další vítězní hráči. A ty neznáme.

Podle zprávy k pololetním výsledkům měl ČEZ k 31. červnu smluvně prodáno na letošní rok 95 procent své elektřiny za průměrnou cenu 91,4 eura na megawatthodinu. Zato prodejní ceny na trzích se letos téměř nepodívaly pod 120 eur za MWh, v dubnu vystřelily nad 200 eur a v létě nad 400 eur. 

Na příští rok měl ČEZ v pololetí vyprodáno 70 procent produkce v průměru za 90,5 eura na MWh,  elektřina na toto období se nakupuje kolem 460 eur. Na rok 2024 měl ČEZ prodáno 36 procent v průměru za 88,7 eura, nákupní ceny na burzách se pohybují kolem 260 eur. 

Když česká vláda nedávno schválila zastropování cen silové elektřiny pro zákazníky, slíbila obchodníkům, že jim vynahradí ztráty, jež mají z toho, že na burze nakupují draho, ale klientům teď budou muset prodávat za regulovanou nižší cenu. Podle odhadů ministra financí Zbyňka Stanjury přijde tato kompenzace státní kasu na 130 miliard. Částka počítá s průměrnou nákupní cenou obchodníků 200 eur za megawatthodinu. 

Pokud ČEZ prodává v průměru za 90 eur a obchodníci nakupují v průměru za 200 eur, nabízí se otázka: Kdo vydělává na tomto rozdílu? Kdo je skutečným beneficientem oněch 130 miliard eur z českého státního rozpočtu?

Možná vás to překvapí: Nevíme. A skoro nikomu to nevadí. Z rostoucích cen elektřiny kromě výrobců nejvíc profitují ti, kdo letošní elektřinu nakoupili s velkým předstihem, často za nízké covidové ceny. 

ČEZ, podobně jako jiní velcí producenti, prodává energii na rok, dva i tři roky dopředu. Zhruba dvě třetiny letošní produkce ČEZu tak někdo nakupoval už předloni a loni za ceny kolem 40, 50 či 60 eur za megawatthodinu. Část této levně s předstihem prodané elektřiny nepochybně získali prozíraví spotřebitelé z řad firem, kteří si tak zajistili na čas levnou energii. Část mohla skončit u velkých podobně prozíravých domácích dodavatelů. Nezanedbatelná část levné elekřiny ale skončila u kupců, kteří ji letos uvolňují na velkoobchodní trhy za vysoké burzovní ceny. 

Někteří čeští dodavatelé tvrdí, že vlastně nevědí, od koho teď proud za 300, 350 eur na MWh nakupují. „Elektřinu na letošek jsme nakoupili převážně na burze, ale neumím říct přesně od koho. Tušíme, že se elektřina stala předmětem spekulací, že mezi výrobci a koncovými prodejci je další článek. Je to ale jen domněnka,“ tvrdí například manažer Centropolu Jiří Matoušek. 

Na trh s energetickými kontrakty dnes mohou kromě obchodníků-dodavatelů vstupovat i zprostředkovatelé či spekulanti, podobně jako do obchodů s emisními povolenkami. „Nedá se to vyloučit, ale nemáme pro to důkazy, nevidíme do toho a nikdy se to nedozvíme,“ říká investor a znalec energetického trhu Michal Šnobr.

Slepé jsou přitom i úřady, které na trh dohlížejí. „Musíme se dívat na celý řetězec účastníků trhu, ale u obchodních vztahů nemá regulátor nikde v Evropě žádné možnosti dohledu. Jde o volný trh a politici při nastavování zákonů nechtěli, aby do něj někdo viděl. Do nákupních strategií obchodníků nikdo nemůže zasahovat, ani my po několika novelách energetického zákona,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys člen Rady Energetického regulačního úřadu Petr Kusý. 

„Fascinuje mne, že toto nikoho netrápí,“ komentuje mlhu nad energetickým trhem bývalý vládní zmocněnec a exšéf ČEZ Jaroslav Míl.

ERÚ teď přitom dostal za úkol kontrolovat, zda si obchodníci kompenzace za stropování cen přiklepnuté českou vládou budou nárokovat oprávněně. Popravdě nevím, jak to chce při přiznané slepotě zvládat. Situace začíná být absurdní. 

Volný trh má mezi politiky i energetiky pořád mnoho zastánců, kteří doufají, že po krizi se vrátí do zaběhaných kolejí. Zákazníkům v Česku i v zahraničí po celá léta liberalizace vyhovovala, zajišťovala jim nízké ceny. Důvěrnost obchodních strategií jednotlivých hráčů byla logická a oprávněná. 

Krize, při níž státy sypou do energetických obchodů obrovské peníze z veřejných rozpočtů a kdy se chystají výrobce zatížit mimořádnými daněmi, ale situaci mění. Mlha nad energetickým trhem zasypávaným miliardami eur daňových poplatníků není obhajitelná. Buď trh máme, nebo není. Hra na něj je nebezpečná a měla by rychle skončit. 

Hráč týdne:  Mondi Group

Boom e-shopů s jejich nároky na krabice a obaly. A k tomu sílící boj proti plastům. Papírenskému byznysu se daří a skupina Mondi startuje ve Štětí devítilimiliardovou investici do rozšíření výroby. 

Best of byznys

Kellnerová je oficiálně nejbohatší. Skupina PPF oznámila schválení dohody o rozdělení pozůstalosti po Petru Kellnerovi. Dědicové – manželka Renáta a jeho čtyři děti – nabyli majoritní podíl 98,93 procenta na společnosti PPF Group N.V., která je hlavní holdingovou společností skupiny PPF. Na aktuální organizační struktuře skupiny PPF ani na způsobu jejího řízení se nic nemění.

Úroková sazba se nezvýšila. Česká národní banka na svém druhém měnověpolitickém jednání v novém složení ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba zůstává sedm procent, tedy nejvýše od roku 1999. Pro finanční trh nejde o překvapení, jakákoliv změna v aktuálním nastavení sazeb byla vysoce nepravděpodobná.

Škoda mění taktiku. Výroba a zásobování největší automobilky v zemi stále nejdou plynule, chybějí zejména čipy. Za první pololetí Škoda Auto zákazníkům dodala 360 600 aut, což je o třicet procent méně než před rokem. Proto mění taktiku, vozy určené na export vyváží nehotové a dokončuje je až v cílové destinaci. Podrobnosti nám popsal člen dozorčí rady a šéf odborářů Škoda Auto Jaroslav Povšík.

Energetická krize

Opatření a regulace. Energetický regulační úřad (ERÚ) s vládou vyjednává o tom, jak nastavit cenu služeb spojených s dodávkou elektřiny i plynu. Pokud se nepodaří uhradit náklady distributorů a firmy ČEPS ze státní dotace, bude dopad na zákazníky bolestný. ERÚ chystá i rozsáhlé změny v systému zákaznických tarifů. Řada firem už se připravuje na vládou nařízené snížení minimální předepsané teploty na pracovišti, které kritizují odbory.

Potíže s plynem. V Polsku byl uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, který je důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích. Radost ovšem rychle pokazily sabotáže plynovodů Nord Stream 1 a 2, které jsou nejspíš na celou zimu vyřazeny z provozu.

Jednodušší cesta k solárům. Vláda schválila novelu, která zvyšuje limit výkonu pro obnovitelné zdroje. Jednodušeji si tak bude možné postavit třeba fotovoltaiku o výkonu až 50 kilowattů. Užitečnost solárů ukazují i zkušenosti firmy GLS, která jejich prostřednictvím pohání svou centrálu v Jihlavě.

Podnikání a finance

Zásoby na zimu. Češi se snaží využít vše, co mohou získat ve svém okolí zadarmo či levněji než v obchodech. Kdo má zahradu, začal už na jaře předělávat trávníky na záhony se zeleninou nebo sbírat plodiny v lese. Podle předsedy Českého zahrádkářského svazu roste počet lidí, kteří se snaží předělat okrasné zahrady na užitkové plochy, a přibývá i zájemců o samosběr na polích.

Jak se zbavit plynu. Výrobce zdravotnických lůžek Linet se zbavil závislosti na plynu. V lakovně ho nahradil lehkými topnými oleji a o teplo a vodu ve sprchách se nově stará rekuperace. Firma navíc přešla na technologie, díky kterým může teplo uchovávat a mít tak zásoby na několik týdnů.

Měny a kurzy. Centrální banka USA opět zpřísnila svou měnovou politiku a jasně tak vzkázala, že inflaci zkrotí i za cenu recese – s propadem už trhy počítají. Velkou pozornost přitahuje i dění v Británii. Nestabilní politická situace společně se zhoršujícími se ekonomickými podmínkami posílají britskou libru do hluboké propasti.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Notičky: Luděk Mádl reportuje ze zákulisí fotbalu.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.

Reality

Zájem o nájmy nepolevuje. Enormní zájem o pronájem bydlení ani po několika měsících nepolevuje. Realitní služba Bezrealitky v minulých letech ročně zprostředkovala téměř 50 tisíc pronájmů, letos čeká dvojciferný růst. Na některé inzeráty reagují i stovky uchazečů.

Proměna smíchovského brownfieldu. Z nevzhledného pozemku v Praze na Smíchově využívaného nyní převážně jako parkoviště bude nový developerský projekt. Parcelu do svého portfolia získala česká odnož rakouské developerské skupiny UBM. S investicí v řádu několika miliard korun tam postaví 150 bytů.

Druhý sklad pro Amazon je hotový. Americký internetový gigant si převzal dokončené logistické centrum v Kojetíně na Přerovsku. Po Dobrovízi u Prahy je to druhý sklad Amazonu v Česku. Stavbu zajišťoval developer Panattoni, investorem byla společnost Accolade. Hodnota skladu je pět miliard korun.

Big Tech

Videohrám pomohla covidová samota. Tuzemští vývojáři her loni zvýšili zisk o 14 procent na 2,08 miliardy korun. Obrat odvětví se meziročně zvýšil o 33 procent na 7,1 miliardy korun. Počet herních studií v Česku se v minulém roce zvýšil o 14 na 135 subjektů. V oboru pracovalo 2329 lidí, ale stále je nedostatek kvalifikovaných odborníků.

Start-up pomáhá start-upům. Na světě je každý den založeno tisíce firem a orientovat se v tom, s čím novým přicházejí, je stále těžší. Toho využil český start-up Leadspicker, který tyto nováčky třídí s pomocí umělé inteligence a výsledky nabízí velkým společnostem

Rozhovor týdne: Jannis Samaras

Pokud vláda nevyřeší drahé energie nejen pro domácnosti, ale i pro firmy, hrozí Česku krize nebývalých rozměrů, varuje byznysový matador a majitel Kofoly v rozhovoru se Zuzana Hodkovou.

Hezký víkend a alespoň nějaké dobré zprávy z byznysu přeje

Zuzana Kubátová

Autosalon Detroit


Po pandemické pauze se znovu konala výstava Autosalon Detroit. Představila nový Mustang i jednu z prvních létajících motorek na světě, prezident Biden na ní vyzdvihl bilionové investice do elektroaut. I tak šlo o možná poslední ročník dříve slavné akce. Podívejte se, co vše bylo v Detroitu k vidění.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky