Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Rizika budoucí inflace aneb Když je z měnové politiky jen politika.

Ekonomika stále není ochlazena tak, aby to vedlo k jasnější změně inflačních tlaků.
Seznam Zprávy

23. 09. 2022

Vážení čtenáři,


příští týden bude bankovní rada ČNB opět rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Už nyní lze předpovědět, že svou základní sazbu nechá na současných sedmi procentech.


Jakkoliv to mohou lidé s hypotékou či firmy zatížené úvěry vnímat pozitivně, je to pro budoucí vývoj tuzemské ekonomiky značně rizikový přístup.


Situaci lze dobře ilustrovat na odlišném přístupu k boji s inflací u americké centrální banky a naší ČNB.


Americká centrální banka FED tento týden opět zvýšila úrokové sazby, přestože ekonomika v uplynulých dvou čtvrtletích klesla. Ve zvyšování úrokových sazeb nehodlá FED ustat až do doby, kdy budou úrokové sazby pozitivní podél celé výnosové křivky. Tedy sazby budou vyšší než inflace.

Americká centrální banka tak jednoznačně sleduje svůj hlavní cíl, kterým je cenová stabilita a inflace u dvouprocentního cíle již v příštím roce, přestože to bude bolet.


Současná většina v bankovní radě ČNB se zcela zjevně odklonila od naplňování primárního cíle, kterým je cenová stabilita, a upřednostňuje sekundární cíl podpory růstu ekonomiky. Podle zákona je to sice špatně, ale to většinu v bankovní radě netrápí.


Člen bankovní rady ČNB Jan Frait tento měsíc uvedl, že urychlit snižování inflace by mohlo ekonomice způsobit „nadměrné náklady“, včetně značného nárůstu nezaměstnanosti.


Není ovšem lepší snažit se rekordně vysokou inflaci, která ochuzuje celou společnost, dostat pod kontrolu v době, kdy máme stále nejnižší nezaměstnanost v EU? Centrální banka si nebezpečně zahrává a může se dostat do situace, kdy bude muset měnovou politiku přitvrdit v době, kdy už bude nezaměstnanost tak jako tak vyšší.


Nyní má přitom pro zvýšení úrokových sazeb stále příznivé podmínky. Jak uvedl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub, ekonomický růst, útraty domácností i mzdy rostou rychleji, než se očekávalo.


I přes určité zpomalení některých ekonomických ukazatelů je tak zřejmé, že ekonomika stále není ochlazena tak, aby to vedlo k jasnější změně inflačních tlaků.


Právě Holub je jedním ze dvou členů rady, kteří podporují tvrdší přístup ke snižování inflace. „Nechci zadupat ekonomiku do země, ale raději bych obětoval zhruba 0,2 procenta z hrubého domácího produktu, abych se vyhnul scénáři ze 70. let a ještě drastičtějším opatřením,“ dodal.


Holub se také vymezil proti členům bankovní rady, kteří zdůrazňují negativní dopady vyšších sazeb na ekonomiku. „Nežádoucí efekty pro ekonomiku můžeme brát v potaz pouze tehdy, když je zajištěna cenová stabilita, což si myslím, že v případě 17% inflace zjevně není,“ řekl.


Odpůrci dalšího zvyšování sazeb se opírají o to, že poslední míra inflace poprvé po třinácti měsících klesla. Stále je meziročně nad 17 procenty, takže rozhodně není proč jásat.


Stejně tak poukazují na pokles maloobchodních tržeb. Ovšem i za méně zboží a služeb zaplatili zákazníci v meziročním srovnání téměř o deset procent navíc. Tedy výrazně více, než rostou průměrné mzdy, takže těžko hovořit o tom, že by domácnosti nějak razantněji šlapaly na brzdu.


Nutno si také uvědomit, že inflaci uměle zabrzdí opatření vlády o zastropování cen energií. Krátkodobě to inflaci bude tlumit, ale dlouhodobě půjde o proinflační krok, protože vzrostou vládní výdaje.

Navíc až domácnostem a firmám doběhnou fixované ceny, dojde k dalšímu inflačnímu nárazu. Stejně tak jednou bude muset ČNB přestat intervenovat na podporu kurzu koruny a dojde k jeho oslabení, což opět posílí inflační tlaky.


Pro charakteristiku současné měnové politiky ČNB bych si vypůjčil reakci bývalého člena bankovní rady Miroslava Lízala na otázku, proč se centrální banka tak obává růstu nezaměstnanosti: „To je proto, když se z měnové politiky stane jenom politika.“


Když prezident Miloš Zeman jmenoval letos nové členy bankovní rady, čímž došlo k odklonu od restriktivní měnové politiky, zdůraznil nutnost plurality názorů v bankovní rady. Začátkem příštího roku bude prezident jmenovat další dva členy bankovní rady. Bylo by dobré, kdyby v této inflační době posílil i jestřábí křídlo, ale dost o tom pochybuji.


Spíše bych si tipnul, že měnový jestřáb Tomáš Holub zůstane v bankovní radě zcela osamocen. A v dalších letech uvidíme, jak drahá bude pro Česko měnová politika ČNB, když se z ní vytrácí slovo měnová.

Hráč týdne:  Colt CZ

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první letošní pololetí výnosy 7,05 miliardy korun. Šlo o meziroční nárůst o 49,1 procenta, zejména díky zvýšení prodejů zbraní a konsolidaci výnosů Coltu. Téměř 58 procenty se na celkových výnosech Coltu CZ podílely výnosy v USA.

Best of byznys

Fair Credit v krizi. Poskytovatel nebankovních půjček Fair Credit a jeho mateřská společnost Concord Financial Holding se potácejí na okraji insolvence. Firma jedná s věřiteli a s potenciálními investory o záchranném plánu. Masový nápor klientů na vybírání peněz z CFH investičního fondu vedl k tomu, že správce fondu rozhodl o pozastavení odkupů investičních akcií.

Doprava z Číny zlevňuje. Globální poptávka po dováženém zboží z Číny klesá už několik měsíců v řadě. Tím padají také cenové podmínky námořních přeprav. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci přístavů a následné infrastruktury, a to v důsledku vyčištění vzniklých kontejnerových zácp, které sektor v poslední době zatěžovaly. Pohyby na globálních logistických trasách analyzuje Karolína Štuková.

Výročí legendární spekulace. Udržet fixní kurz měny bývá někdy náročné. Přesně před 30 lety se o tom přesvědčila britská centrální banka, když neubránila svoji měnu před spekulativním útokem vedeným finančníkem Georgem Sorosem. Přečtěte si historii slavné finanční operace, kterou Soros za měsíc vydělal přibližně miliardu dolarů.

Energetická krize

Vládní opatření. Řada firem si oddechla po ohlášení, že vládní energetická pomoc pro firmy se bude v případě holdingů počítat pro každou společnost zvlášť. Sněmovna již schválila novelu energetického zákona, která umožní stanovit cenový strop u elektřiny a plynu pro maloodběratele, ale zároveň obsahuje i zadní vrátka - vláda může určit výši spotřeby, do které bude omezení cen platit. Pokračují také jednání o dodávkách plynu z Kataru.

Názory a kritika. Vládní opatření vyvolala i řadu kritických reakcí. Exradní ČNB Lubomír Lízal varuje, že se cenové stropy pro spotřebitele mohou stát prostředkem, který přihraje výrobcům a zahraničním firmám peníze na úkor českého státního rozpočtu. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý vládu chválí za kompenzace pro firmy, ale vytýká jí pomalý postup a absenci cenového stropu pro velké firmy.

Potíže s vytápěním. Evropští zelináři mohou mít v zimě velké problémy s vytápěním skleníků, a otevírá se tak prostor pro jejich africkou konkurenci. Kvůli vysokým cenám uhlí se pro něj řada Poláků vydává do Česka, kde již kvůli tomu docházejí zásoby a někteří obchodníci museli pozastavit prodej. Pokud se také obáváte nákladů na topení, nenechte si ujít další díl naší Energoporadny, kde nabízíme odpovědi na otázky týkající se zateplení domu, střechy či výměny oken.

Podnikání a finance

Když druhá práce nestačí. Vysoké ceny energií, potravin a bydlení nutí řadu Čechů radikálně měnit dosavadní životní styl. Někteří lidé si hledají druhé i třetí výdělky, jiní se stěhují do míst, kde se žije levněji. Větší počet zájemců o přivýdělek přijde podle odborníků s příchodem podzimu a Vánoc.

Proměny samoobsluh. Vietnamským podnikatelům se daří i tam, kde Češi zavřou krám. V rámci sítě BALA otevírají každý rok většinu z desítek nových prodejen, říká šéf řetězce Petr Morava. Upozorňuje také na sílící šetření potravinami v důsledku drahoty.

Investiční tipy. Trhy jsou jako horská dráha. Investor tak často podlehne emocím a prodá či koupí zbrkle. „Největším nepřítelem investora je on sám,“ připomíná v podcastu Ve vatě Daniel Gladiš. Mezi českými investory roste zájem o mince a další sběratelské předměty, a Lukáš Voženílek ve své analýze upozorňuje, že je možná vhodný čas na nákup klesajících akcií tuzemských bank.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Notičky: Luděk Mádl reportuje ze zákulisí fotbalu.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.

Reality

Zlatokopecká éra je pryč. V případě nových rodinných domů už neplatí, že zájemci si nemovitost koupí ještě týž den, kdy našli zajímavou nabídku. Na trh se vrátilo vyčkávání, říká David Mencl, majitel developerské firmy Ekonomické stavby. Čekat na zlevnění staveb by však podle něj mohla být kvůli vysoké ceně materiálů nejistá taktika.

Temné vyhlídky makléřů. Realitní makléři letos přijdou až o polovinu jejich byznysu. Počet realizovaných prodejů nemovitostí se totiž s ohledem na ekonomickou nejistotu dramaticky propadá. Někteří makléři kvůli tomu mohou přijít o práci.

Škodovka míří do Vysočan. Největší tuzemská automobilka bude mít v Praze nové kancelářské centrum. Podnik podepsal nájemní smlouvu s developerem AFI Europe na pronájem prostor u stanice metra Kolbenova. Kromě kanceláří bude mít Škoda ve vznikající čtvrti AFI City také školu pro programátory nazvanou 42 Prague.

Rozhovor týdne: Tomáš Kolář

Česko padá do recese, která bude v Evropě trvat dva roky. Takový vývoj očekává šéf Linetu Tomáš Kolář. I když firma kvůli nižším veřejným rozpočtům a odloženým nákupům předpokládá i dopady na svůj byznys, v krizi vidí příležitost.

Užijte si víkend a sledujte volební zpravodajství Seznam Zpráv!

Martin Jašminský

Festival kreativity


Minulý víkend v Praze proběhl další ročník Festivalu kreativity Maker Faire. Podívejte se, co všechno předvedli nadšenci do 3D tisku, robotiky a dalších kreativních technologických koníčků.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky