Seznam Zprávy

Seznam Zprávy Cash Only: Boom obnovitelných zdrojů není na cenách elektřiny vidět. Nezbývá než šetřit

30 miliard korun, které vláda zatím na podporu domácností vyčlenila, nestačí.
Seznam Zprávy

29. 07. 2022

Vážení čtenáři,


je léto, solární elektrárny jedou naplno a větrníky se uspokojivě točí, přesto se ceny energií v tomto týdnu opět dotkly rekordů. Ve středu stoupla cena elektřiny na pražské burze PXE na historické maximum 376 eur za megawatthodinu a nijak nejeví ochotu k cestě dolů. 


Burzy dál panikaří kvůli plynu, který ženou vzhůru obavy z dalšího snížení dodávek ruského plynu. Stačí, aby Vladimir Putin přiškrcením dovozu i jen pohrozil, trhy s plynem šílí a zdražují i elektřinu. Boom obnovitelných zdrojů není na trhu vidět. 


Pokračuje nicméně i v konzervativním Česku. Podle Solární asociace bylo u nás letos v prvním pololetí instalováno 9354 solárních elektráren. Solární instalovaný výkon se zvedl o 74,8 megawattu, meziročně na dvojnásobek. 


V českém energetickém mixu se to zatím ovšem projevuje zanedbatelně. Instalace jsou malé a slouží hlavně pro vlastní spotřebu investorů. „Obnovitelných zdrojů pořád nepřibývá tolik, aby to změnilo cenovou hru. Ta se změní až ve chvíli, kdy k výrobě elektřiny už vůbec nebude potřeba plyn,“ shrnuje zakladatel skupiny Amper a start-upu CO2IN Jan Palaščák. 


Cíl je v nedohlednu. Češi se sice bez svých plynových elektráren obejdou, Němci ale ne. A tak cenu na pro nás relevantních burzách i ve dvoustranných kontraktech pořád určuje plyn.


Výhledy pro spotřebitele se tak dál zhoršují. Šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský ve Forbesu tento týden varoval, že zákazníci, jimž letos končí fixace, mohou čekat až sedminásobné zvýšení záloh na plyn. 


Marketingový šéf Centropolu Jiří Matoušek, který průběžně přepočítává očekávané dopady rostoucích velkoobchodních cen na spotřebitele, mi v pátek poslal svou nejnovější analýzu. Silová elektřina podle něj (v optimistické variantě) bez DPH stoupne v prvním kvartále letošního roku na 7 tisíc korun za megawatthodinu (proti loňským 1600 korunám). Modelové čtyřčlenné rodině v domku, která elektřinou ohřívá vodu, stoupnou podle něj roční náklady na proud skoro o 36 tisíc. Průměrné čtyřčlenné domácnosti, která elektřinou navíc také topí, ovšem už o téměř 82 tisíc. Měsíční zálohy se jí zvednou proti loňsku o 6806 korun. 


Ještě apokalyptičtěji vychází plyn. U domácností v kategoriích s nejvyšší spotřebou do 45 MWh ročně a do 63 MWh ročně stoupnou podle Matouškových výpočtů měsíční platby za plyn proti loňsku o 8117, potažmo 10 436 korun. 


Centropol analyzuje také dopady úsporného tarifu tak, jak s ním nyní počítá od 1. října Ministerstvo průmyslu a obchodu. V dosud zvažované variantě úsporného tarifu a při plánovaném odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje se sníží celoroční náklady pro domácnost s elektrickým ohřevem vody a vytápěním o 15 737 korun. Odběratelům plynu ve dvou zmiňovaných nejvyšších spotřebitelských kategoriích srazí úsporný tarif celoroční výdaj o necelých 13 tisíc korun. Pokud odběratel zkombinuje poskytované slevy na elektřinu i plyn, může na jednom odběrném místě podle navrhovaných parametrů ušetřit nejvýš 30 tisíc korun. 


Vláda slibuje poskytnout úsporný tarif od 1. října, dodavatelé slevu začnou klientům odečítat od měsíčních záloh. „Prakticky tak dojde k tomu, že úsporný tarif bude domácnostmi vyčerpán ještě před tím, než podle našich predikcí udeří nejvyšší ceny. Od ledna tak bude stát domácnostem pomáhat už jen odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje,“ upozorňuje Matoušek v komentáři ke svým výpočtům. A radí, aby klienti vládní slevu neprojedli v době, kdy ji ještě nemusí akutně potřebovat, ale vytvořili si z ní polštář na horší časy, rýsující se po Novém roce. Nezbývá než šetřit. Jak peníze, tak energie. 


Mimochodem právě v tom je dnes hlavní přínos obnovitelných zdrojů, které Češi horečnatě budují na svých domcích, fabrikách, halách i hospodářských objektech. Soláry ani větrníky zatím (a nejspíš samy o sobě nikdy) tržní cenu elektřiny nesrazí, byť v sezoně vyrábějí s velmi nízkými provozními náklady. Pomohou ale majitelům. Ušetří s nimi energii, kterou by za drahé peníze museli nakupovat. Čím víc vyrobené energie využijete na místě, tím lépe pro vaši peněženku. 


Jistě, není to obecně platná rada, nemohou ji využít všichni. Dnes už ani ti, kdo by si mohli fotovoltaiku na svou střechu nechat se státní dotací namontovat – nejsou komponenty, nejsou montážní kapacity, dodavatelé vám slíbí instalaci při troše štěstí na příští léto.  


Většině lidí tak nezbývá než šetřit na spotřebě. Stovky domácností to ostatně dělají: V zemi do konce roku přibude na 50 tisíc tepelných čerpadel, v rodinných domcích se houfně přechází na topení dřevem a peletami, zatepluje se, mění se okna. 


V bytech spotřebitelům nezbývá většinou nic jiného než měnit zaběhané zvyky, vytápět na nižší teplotu a jen v místnostech, kde právě jste. A vytvářet si finanční rezervu. „Nejezděte na drahou dovolenou,“ varuje Jiří Matoušek. 


I tak se ale vláda musí připravit, že 30 miliard korun, které zatím na podporu domácností vyčlenila, nestačí. Akci s úsporným tarifem bude třeba téměř jistě v příštím roce opakovat. Zákon, který jej zavádí, s tím ostatně počítá. 

Hráč týdne: Jitka Komárková Cechlová

Strojírenská skupina Bonatrans druhé nejbohatší Češky Jitky Komárkové Cechlové dosáhla loni hrubého provozního zisku jedné miliardy korun. Nezlomily ji ani dozvuky pandemie. Výrobce železničních dvojkolí v Bohumíně zatím zvládal prudký růst cen oceli i energií. Uvidíme, jak se s tím vypořádá ve stupňující se krizi.

Best of byznys

Solární zádrhely. Domácí fotovoltaika stojí desetitisíce až stotisíce korun a kvůli šetření si ji nyní pořizuje čím dál více lidí. Panely však mohou začít hořet. Nemělo by se proto zapomínat elektrárnu pojistit. Potíže také způsobují legislativní zábrany proti sdílení solárů na bytových domech – to by se však mohlo změnit.

Jak poznat investiční podvod. Vycítí, že vám nic jiného nezbývá. Platí si lidi, aby z vás vytáhli co nejvíc peněz. A jakmile jednou uspějí, zkusí to znovu, říká o investičních podvodnících ekonom Dominik Stroukal. Investičních podvodů právě teď přibývá.

Zánik tradičních firem. Drahé energie a nárůst nákladů kosí české firmy – a to i ty s tradicí desítek let. Mizí pekárny, jatka a v ohrožení jsou i mlékárny. „Od mnoha kolegů slyším, že to neutáhnou a budou muset skončit. Už teď jsou jednotky provozoven nabízeny na prodej,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.


První foto nejbohatší Češky. Ve výroční zprávě za rok 2021 publikovala finanční skupina PPF poprvé oficiální portrét Renáty Kellnerové,  která spolu s rodinou vlastní podíl na hlasovacích právech 98,93 procenta. „PPF nikdy nebyla jen výhradně o byznysu. Vždy jsme si s manželem uvědomovali, jak velkou společenskou odpovědnost s sebou nese správa tak velkého majetku,“ píše Kellnerová mimo jiné ve výroční zprávě.

Podnikání a finance

Sílící dolar. Dominance americké měny znehodnocuje ostatní po celém světě, zhoršuje vyhlídky pro globální ekonomiku a dopadá na ziskovost nadnárodních společností. Pokud by se situace v Evropě zhoršila a k tomu americká inflace dále vzrostla, dolar může ještě prudce růst. Nejvíce by tak ztrácely menší měny jako česká koruna, polský zlotý nebo třeba maďarský forint.

Potíže e-shopů. Po zimě začínají obvykle Češi ve větší míře nakupovat zboží z e-shopů až v březnu. Křivka padá dolů, jakmile se rozjedou na letní dovolené. Tento vzorec chování zákazníků fungoval léta. Letos je to jiné, říká Daniel Knaisl, šéf spediční firmy Geis. „Vidíme, že po mnoha letech dvouciferného růstu letos poprvé sektor e-commerce zaznamenává stagnaci, respektive propad,“ ohlíží se.

Energetické úspory. Lidé začínají šetřit a více se zajímají o to, kolik spotřebovávají energie, ukázal průzkum. Začínají také vybírat více peněz z úspor. Pokud se také snažíte šetřit, pomůže vám naše Energoporadna – nejnovější díl je věnován majitelům rodinných domků, kteří by se měli zaměřit na zateplení a výměnu oken či dveří.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Notičky: Luděk Mádl reportuje ze zákulisí fotbalu.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.

Reality

Penta scelila parcely. Skupina miliardáře Marka Dospivy a jeho společníků posílila své državy v okolí Masarykova nádraží v Praze 1. V elektronické aukci koupila od České pošty budovu státního podniku, kterou už pošta nevyužívá. Kupní cena nemovitosti v Hybernské ulici je 220 milionů korun.

Ceny bytů v Praze přestaly růst. Po téměř dvou letech se ceny nových bytů poprvé zastavily. Mohou za to drahé hypotéky, které si řada potenciálních zájemců o koupi bytu nemůže dovolit. Prodeje se v druhém čtvrtletí meziročně propadly o více jak polovinu.

Kupující s hypotékou jsou ohrožený druh. Rostoucí ceny i vysoké úrokové sazby dělají byty stále nedostupnější – místo lidí s hypotékou si je kupují investoři a fondy. „V současné době je těch, kteří si berou byt na hypotéku, pouze 20 procent,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys majitel Ekospolu Evžen Korec, podle něhož je současná situace na realitním trhu zcela nepředvídatelná.

Big Tech

Spadla klec. Ishan Wahi, bývalý manažer kryptoměnové burzy Coinbase, byl společně se svým bratrem a dalším mužem obviněn z nezákonného obchodování s kryptoměnami. Wahi údajně využil své pozice, kdy pomáhal koordinovat uvedení nových kryptoměn na burzu.

Levnější baterie. Koncern Volkswagen si už před rokem vytyčil cíl stát se světovou jedničkou ve výrobě elektromobilů. K tomu ho má dovést otevření první vlastní továrny na bateriové články v Evropě. Od roku 2025 by měla začít dodávat unifikované baterie, jejichž formát a velikost bude pro všechny elektromobily vyrobené firmou jednotná a budou je využívat automobilky napříč koncernem.

Rozhovor týdne: Petr Krogman

Majitel zemědělského podniku Agromino hospodaří na Ukrajině, předsedá také Ukrajinsko-české obchodní komoře. V rozhovoru popisuje sklizeň v době válečného stavu i vztah českých vládních institucí k ukrajinskému byznysu. Žádná chvála to není.


Přeji vám dobré čtení, hezké léto a konečně trochu deště! Zchladit by potřebovaly nejen komoditní trhy.

Zuzana Kubátová

Milionová bunda z Měsíce


Buzz Aldrin se proslavil jako druhý člověk chodící po měsíčním povrchu. A teď jako první astronaut z klíčové mise nabídl v aukci věci, které ho ke slavné misi přivedly i přímo doprovázely. Podívejte se na předměty z aukce včetně bundy, která se prodala za rekordních 2,25 milionu dolarů.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky