RODINNÁ PEKÁRNA
Ještě musíme říct něco ke Koláčkově pekárně. Vznikla v roce 2015, kdy ji založil Jiří Koláček společně se svou dcerou Michaelou. Pekárna se specializuje na výrobu 100% žitného chleba z žitného kvasu, který si připravují každý den metodou třístupňového vedení. Do chleba přidávají 7–10 % semínek slunečnice, lnu a dýně. „Díky použití výhradně žitného kvasu a tradiční pekárenské technologie se jedná o pečivo s vynikajícími parametry stravitelnosti. Použití pravého kvasu a dlouhé doby kynutí snižuje obsah antinutričních látek, které jsou jinak pro žitnou mouku charakteristické. Kvas příznivě ovlivňuje organoleptické vlastnosti chleba, takzvaně jej ‚natráví‘ dopředu a chleby jsou pak lépe stravitelné,“ píšou Koláčkovi na svém webu.
Složení žitného chleba z rodinné pekárny v Janově nad Nisou je krásné ve své jednoduchosti: chlebová žitná mouka, kvas z žitné mouky, voda, semínka (dýňová, slunečnicová a lněná v různém poměru) cca 7 %, sůl, koření + ingredience podle druhu 4 %.
|