Sklizeno

Sklizeno Grilovací speciál SKLIZENO

Prohlédnout e-mail ve webovém prohlížeči

Grilovací sezóna se s přicházejícím létem roztáčí na plné obrátky. Proto vám přinášíme grilovací speciál, ve kterém si oprášíme základy toho nejdůležitějšího a přineseme i pár tipů, jak být doma i mezi přáteli za opravdového mistra grilu.

 

Grilování máme v genech

Příprava masa nad ohněm je nejstarší tepelnou úpravou jídla vůbec a datuje se do doby, kdy pračlověk poprvé zkrotil oheň. Jak jsme už psali v minulosti na náš blog, My všichni patříme k druhu Homo grilliens. Narozdíl od našich biologických předchůdců máme tu nezandbatelnou výhodu, že když dostaneme chuť na grilovanou pečínku, nemusíme přesouvat cca 10 kubíků zeminy. Stačí zajít třeba do některé z našich prodejen, ve kterých najdete všechno, co pro vaše grilování potřebujete.

Přestože se jedná veskrze o jednoduchou úpravu, k dokonalému výsledku je potřeba jistá míra zkušeností a praxe.

 

Na čem grilovat

Dřevěné uhlí nebo plyn? Plynové grily jsou samozřejmě pohodlnější na ovládání. Ale namodralý plamen nedá vašim pokrmům tu správnou vůni… a hlavně chuť! Kouř z řádně rozpáleného dřevěného uhlí totiž vedle grilování váš pokrm i částečně vyudí. I proto roste obliba grilů na dřevo nebo dřevěné uhlí v gastroprovozech. A slyšeli jste, že by v Texasu připravovali jejich tradiční BBQ na plynu? No, my taky ne :-)

 

Nepodceňujte přípravu

Aby měla vaše grilovací párty úspěch, připravujte se na ni předem. Nejlépe den předem. Používáte-li marinády k naložení masa, nechejte je „pracovat“ ideálně přes noc před grilováním. Chuť se tak dostane hezky do celého kousku masa a nezůstane jen na povrchu. Marinování také zabraňuje vysušování masa, především u libových kousků (například kuřecích prsíček). V Jižní Americe používají zase jinou metodu. Hovězí steaky tam grilují zcela bez dochucení a až na finále po stažení z grilu je potírají mašlovačkou namočenou v oleji se solí, pepřem a česnekem. Maso si tak lépe zachová svoji chuť.

Taky nezapomeňte maso včas vytáhnout z ledničky, aby mělo v okamžik, kdy ho dáváte na mřížku grilu, pokojovou teplotu.

 

Pracujte s tepelnými zónami

Pamatujte na to, že zvláště u rozměrnějších grilů mají různá místa grilovací plochy různé teploty. S tím se dá výborně pracovat v případě, že grilujete více druhů pokrmů. Steakům dopřejte nejdřív mírnější klima a až na závěr jim udělejte kůrčičku. Zelenině dejte rychlou a žhavou kúru – tak neztratí křupavost.

A zatímco se steaky či větší kusy masa grilují, vy už můžete natěšeným strávníkům podávat předkrmy ve formě klobásek, grilovaného sýra, krevetek a podobných drobných laskomin.

 

Nezapomeňte na zavlažování

U grilu bývá vedro. A s vedrem přichází žízeň. Při grilování je tedy důležité nezapomínat na pitný režim. Pozor – nejen na ten pivní, vinný, koktejlový apod. Když je horko a třeba k tomu ještě praží sluníčko, alkohol stoupá do hlavy rychleji. Takže nezapomínejte na doplňování i nealko tekutin.
 

Přidejte chuť a říz. Třeba omáčkou

Chuti masa, zeleniny, sýra a dalších dobrot z grilu můžete dodat nový rozměr použitím omáčky. Ať už jde o klasické BBQ, ajvar, majonézu, nebo některou ze specialit. Navštivte naše omáčkové centrum a vyberete si podle své chuti.
 

V našem e-shopu jsme pro vás připravili speciální regál věnovaný grilování. Tam najdete všechno pro vydařenou grilovačku.
 
GRILOVACÍ NABÍDKA SKLIZENO
Vydařené pozdně jarní chvíle u grilu a spoustu spokojených strávníků přeje
Tým SKLIZENO

tel: +420 733 141 277
e-mail: info@sklizeno.cz

Copyright © 2022 MYFOODMARKET, s.r.o

Změnit preference nebo se odhlásit.
kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky