Hamé kečup je považován za jeden z nejlepších kečupů v Česku a získal si
širokou oblibu mezi zákazníky, a to zejména proto, že klade důraz na kvalitní
suroviny
a používá zralá rajčata, což se odráží v jeho chuti.
Kečup u nás patří,
spolu s tatarkou či hořčicí,
k ochucovadlům, díky kterým máme jídla ještě
raději. Jedná se o velmi hustou rajčatovou omáčku, která má svůj původ ve
východní Asii, kde se používal jako omáčka při přípravě ryb.
V domácím prostředí se
kečup, na rozdíl od jeho průmyslové výroby, podstatně liší – zejména pak ve
využívaných surovinách. Za jeho "rozvoz" do ostatních částí světa
vděčíme Angličanům, kterým původní asijská varianta zachutnala natolik,
že se ji rozhodli v
17. století dovézt i zbytku světa.
Zajímavé však je, že rajčata jako taková byla
v kečupu
poprvé využívána až v 19. století – do té doby se mělo za to, že jsou jedovatá.
To však bylo naštěstí vyvráceno, od té doby se kečup používá jako základní
přísada v mnoha světových jídlech
a kuchyních.