Hamé kečup je považován za jeden z nejlepších kečupů v Česku a získal si širokou oblibu mezi zákazníky, a to zejména proto, že klade důraz na kvalitní suroviny a používá zralá rajčata, což se odráží v jeho chuti. Kečup u nás patří, spolu s tatarkou či hořčicí, k ochucovadlům, díky kterým máme jídla ještě raději. Jedná se o velmi hustou rajčatovou omáčku, která má svůj původ ve východní Asii, kde se používal jako omáčka při přípravě ryb. V domácím prostředí se kečup, na rozdíl od jeho průmyslové výroby, podstatně liší – zejména pak ve využívaných surovinách. Za jeho "rozvoz" do ostatních částí světa vděčíme Angličanům, kterým původní asijská varianta zachutnala natolik, že se ji rozhodli v 17. století dovézt i zbytku světa. Zajímavé však je, že rajčata jako taková byla v kečupu poprvé využívána až v 19. století – do té doby se mělo za to, že jsou jedovatá. To však bylo naštěstí vyvráceno, od té doby se kečup používá jako základní přísada v mnoha světových jídlech a kuchyních.
|