Cukr je velmi dobře stravitelná potravina
s vysokým obsahem
energie
a díky dokonalému rafinování a čištění téměř či zcela bez
dalších živin, vitaminů a minerálů.
Ty se naopak nacházejí v odpadu a melase.
Požívání bílého cukru vyžaduje zvýšený
příjem minerálů a vitamínů z jiných
zdrojů.
Jinak řečeno, trávení bílého cukru vyčerpává tělesné zásoby nezbytných
minerálů a vitamínů,
zejména vápníku, hořčíku a vitamínu B1.
Cukr se až do konce 19. století dodával nejčastěji v
odlévaných homolích, které se v domácnosti
sekaly na drobnější kousky.
Roku
1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštov Rad v Dačicích první
kostkový cukr, který homole postupně nahradil. Kromě toho se cukr běžně dodává
jako kostky, hrubší a jemnější krystal, drcená krupice a jemně mletá moučka.