Když chce někdo sáhnout po pořádné uzenině, většinou si vybere kabanos. Víte, odkud např. pochází název tohoto točeného salámu?
Žádné dva kabanosy nebudou nikdy stejné, u různých výrobců naleznete mnoho druhů s různými recepturami. Někteří pro jeho výrobu využívají pouze vepřové maso, někdo jej kombinuje s masem hovězím. Pojmenování pochází z Polska, kde se slovem "kaban" označuje mladý vepř, ze kterého se zde tato masová pochoutka vyrábí. V Polsku jsou však slovem "kabanos" označovány trochu jiné typy masa než u nás - jsou sušší a tenčí. Právě proto, že jsou kabanosy sušší, se tolik nekazily a byly v minulosti hojně využívány mezi cestovateli, vojáky a lovci. Říká se, že jej nosili za opaskem. Maso, které je pro jeho výrobu používáno, bývá často dochucováno solí, kmínem, česnekem a dalším kořením. Následně jsou jím plněna ovčí střívka. Vše se nechává pořádně vysušit a nakonec se udí. V Česku se "tradiční" kabanos vyrábí již od 19. století, v minulosti pro něj také platily přísné technické normy.