Cottage je čerstvý sýr s jemnou, mírně kyselou chutí. Je součástí rodiny čerstvých sýrů, které jsou bez kůry a nejsou určeny ke zrání za účelem rozvinutí chuti.
Cottage je považován za první sýr vyrobený v Americe. Po staletí vyráběli farmáři v Evropě čerstvé selské sýry s přirozeně zkysaným mlékem. Imigranti do Ameriky přinesli tradici výroby čerstvého sýra a v polovině 19. století vstoupil do amerického slovníku termín "cottage". Prodává se jak čistý, tak s dalšími příchutěmi (bylinky, ale třeba i ovoce). Vyrábí se přidáním kyseliny do pasterizovaného mléka, která způsobí oddělení mléčné sušiny od syrovátky. To lze provést přidáním bakteriální kultury, která produkuje kyselinu mléčnou nebo potravinářskou kyselinu, jakou je např. ocet. Poté, co se sýřenina vytvoří, je jemně nakrájena na kousky, které umožňují stékání další syrovátky ze sýřeniny. Sýřenina se dále vaří a jemně lisuje, aby se vytlačilo více syrovátky, následně se propláchne a přidá se sůl. Sýr by měl být skladován v chladničce, má vysoký obsah bílkovin a je dobrým zdrojem riboflavinu. Přestože obsahuje vápník, velká část se ztrácí při separaci syrovátky. Pro svůj lehký a svěží charakter se často konzumuje v salátech s čerstvým ovocem a zeleninou a jako zdravá, pohodlná svačina s vysokým obsahem bílkovin. |