Mouka je prášek, který se vyrábí mletím obilných zrn, semen či kořenů. Je to nejdůležitější přísada při pečení chleba nebo koláčů.
Mouka může být vyrobena z různých bílých přísad. V Evropě, Severní Americe, na Středním východě, v Indii a severní Africe se vyrábí převážně z pšenice. Ve střední Americe se však často vyrábí také z kukuřice. První důkazy o mouce byly nalezeny asi před 30 000 lety a pochází z oblasti svrchního paleolitu v Evropě. Nejstarší technikou používanou k její výrobě bylo využití kamenného hmoždíře a paličky. Před industrializací byla výroba mouky složitý a pracný proces. Vodní a větrné mlýny však umožnily větší produkci a rovněž prodloužily trvanlivost výsledných pokrmů (dříve bylo potřeba chléb sníst rychle, protože v něm nebyly žádné přísady, které by mu umožnily delší trvanlivost). Bílá mouka bývala také nejdražší a mohla si ji dovolit jen bohatší vrstva obyvatelstva.