Romadur je sýr výrazné chuti i barvy. Pochází z Belgie a zraje tzv. "pod mazem". Díky své výrazné chuti se hodí například k pivu, ale i na jiné způsoby.
Romadur je u nás jedním z nejoblíbenějších aromatických sýrů. Odkud se jeho název vlastně vzal, nikdo přesně neví. Má se však za to, že udává, že se pro jeho přípravu používalo čerstvě nadojené plnotučné mléko (remoudre). To, v jaké fázi zrání se sýr aktuálně nachází, zjistíte snadno. Pokud sýr při zmáčknutí "pruží", je tak akorát. Pokud je však trochu tužší, dejte mu ještě chvíli času. Abyste si jej užili opravdu na maximum, nechte jej po vytažení z lednice tzv. "prodýchat", postačí vám zhruba 10–15 minut. Sýr tak uvolní své aroma a zážitek z jeho konzumace bude o to lepší. Kvůli tomu, že se jedná o poměrně tučný sýr, byste si jej rozhodně neměli dopřávat, pokud se snažíte držet dietu. Sýr však obsahuje značné množství vápníku, fosforu, draslíku a dalších významných látek. |