Lidé "vítají" zdravotní přínosy zeleného čaje po staletí. Studie naznačují, že konzumace zeleného čaje může kromě jiných výhod pozitivně ovlivnit zdraví pokožky, pomoci při hubnutí a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Podle zprávy Mezinárodního institutu pro udržitelný rozvoj je čaj po vodě druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě. Všechny druhy čajů, kromě bylinných, se vaří ze sušených listů keře Camellia sinensis. Úroveň oxidace listů určuje druh čaje. Zelený čaj se vyrábí z neoxidovaných listů a je jedním z nejméně zpracovávaných druhů čaje. Z tohoto důvodu obsahuje nejvíce antioxidantů a prospěšných polyfenolů. Mezi jeho přínosy patří mj. to, že může podpořit funkci mozku a úbytek tělesného tuku, pomáhá snižovat pravděpodobnost rozvoje srdečních onemocnění a nabízí určitou ochranu proti rakovině. Protože obsahuje kofein, je nejlepší pít zelený čaj během dne. Je příjemný před jídlem, během jídla nebo i po něm a může dokonce pomoci s trávením. |