Brambory |
Dnes jsou brambory pátou nejdůležitější plodinou na světě, po pšenici, kukuřici, rýži a cukrové třtině. Byly důležité hlavně pro vesničany, kteří obdělávali půdu. Zejména v Irsku si nájemníci pronajímali půdu, kterou obdělávali, takže když páni zvyšovali poplatky, byli nuceni produkovat co nejvíce potravin na co nejmenší ploše. Na počátku 19. století se staly běžnou plodinou, která se používala v celé Evropě, ale tato popularita byla těžce zkoušena v letech 1845 až 1849, kdy choroba zničila téměř celou irskou produkci. Během tohoto "velkého hladovění" zemřelo kolem jednoho milionu lidí a donutilo velké množství lidí emigrovat (zejména do Severní Ameriky a Austrálie). Ve 20. století se brambory staly uznávanými po celém světě jako jeden z nejoblíbenějších a nejprodukovanějších potravinových zdrojů a staly se prakticky nejzákladnější plodinou Evropy.
|
|
|
|