Brambory patří mezi jednu z nejčastějších a zároveň nejoblíbenějších příloh k našim pokrmům. Věděli jste však, odkud se vlastně vzaly nebo komu vděčíme za jejich rozšíření?
Dnes jsou brambory pátou nejdůležitější plodinou na světě, po pšenici, kukuřici, rýži a cukrové třtině. Byly důležité hlavně pro vesničany, kteří obdělávali půdu. Zejména v Irsku si nájemníci pronajímali půdu, kterou obdělávali, takže když páni zvyšovali poplatky, byli nuceni produkovat co nejvíce potravin na co nejmenší ploše. Brambory obsahují téměř všechny důležité vitamíny a živiny (kromě vitamínů A a D). Na počátku 19. století se staly běžnou plodinou, která se používala v celé Evropě, ale tato popularita byla těžce zkoušena v letech 1845 až 1849, kdy choroba zničila téměř celou irskou produkci. Během tohoto "velkého hladovění" zemřelo kolem jednoho milionu lidí a donutilo velké množství lidí emigrovat (zejména do Severní Ameriky a Austrálie). Ve 20. století se brambory staly uznávanými po celém světě jako jeden z nejoblíbenějších a nejprodukovanějších potravinových zdrojů a staly se prakticky nejzákladnější plodinou Evropy. Jejich vysoká kalorická hodnota a široká škála druhů jim umožnily objevit se v každé kuchyni na světě. |