Párky můžete v obchodech najít prakticky z kteréhokoli druhu masa, i proto jsou (nejen mezi dětmi) tak oblíbeným pokrmem, ať už si je vychutnáváme jakkoli.
Párky jsou vlastně kombinací masa, tuku, konzervačních látek, ale třeba i zajímavých druhů koření a bylinek. Vždy je před jejich konzumací třeba, aby byly uvařeny. A i když si možná říkáte, že budou v různých koutek světa párky na podobný princip, nemusí tomu tak být vždy. Každá kultura, ať už se vydáte kamkoli, si je může připravit na svůj vlastní jedinečný způsob. Dříve byly párky považovány za "levné jídlo", dnes je však můžete najít v takových variantách, na kterých si pochutnají i opravdoví gurmáni. Rozhodně se tedy nejedná o "podřadné jídlo". Dříve v historii byly párky vyráběny jako vedlejší produkt z odřezků masa, které řezník odmítal. Tyto odřezky pak lidé, místo toho, aby je vyhodili, smíchali s tukem a solí, čímž byly "uchráněny" na pozdější využití. S tím, jak dále rostla obliba tohoto pokrmu, se na jeho přípravu začaly postupně využívat i lepší kusy masa. |