Dneska si můžeme dát pikantní marinovaná kuřecí křidélka v mnoha různých restauracích, víte však, odkud se vlastně vzala a jaký za nimi stojí příběh?
Marinovaná kuřecí křidélka jsou hlavně doménou americké "jižanské" kuchyně. Jejich úplně první variace se však zrodila v roce 1964 v Buffalu. Tehdejší spolumajitelka jedné restaurace Teressa Bellissimo uvařila zbytky křídel v pálivé omáčce jako "pozdní noční svačinu" pro svého syna a jeho přátele. Těm chutnaly natolik, že je jen o den později restaurace zařadila do stálého jídelníčku. "Buffalo Wings", jak se jmenovaly, byly podávány s plátky celeru a sýrovou omáčkou, okamžitě se přitom staly hitem. S úspěchem však přichází také konkurence. V roce 1990 přišla s podobným pokrmem restaurační síť McDonald's, o rok později také KFC. Možná však i kvůli náporu konkurence McDonald's koncept křídel v roce 2014 opustil. Restaurace, které se ho držely, na tom začaly v 80. letech velmi vydělávat. S pikantní/slanou omáčkou, která se ke křídlům podávala, rostla chuť na pivo. To bylo v době fotbalového zápasu něčím, čeho nešlo nevyužít. Protože pokud je nějaký sport, který lidé v hospodách rádi v Americe u jídla sledují, tak je to právě fotbal. |