Květák se původně pěstoval v Asii kolem Středozemního moře, v Evropě se pěstuje a konzumuje od 16. století, ve Spojených státech začal růst dokonce až v 19. století.
Květák svým vzhledem velmi připomíná brokolici, největší rozdíl je v jeho bílé barvě. Ta je zapříčiněna díky ochranným listům rostoucím kolem "hlavy". Listy ji chrání před sluncem, zabraňují tvorbě chlorofylu a brání tomu, aby zezelenala. Je dobrým zdrojem vitamínu C, jeho "příbuznými" jsou brokolice, zelí, kapusta, tuřín a růžičková kapusta. Květák řadíme do brukvovité zeleniny, a to proto, že květy mají čtyři okvětní lístky a připomínají řecký kříž. Brukvovitá zelenina je plná živin, které mohou pomoci předcházet rakovině. I listy květáku jsou jedlé. Aktuálně je jedním z největších světových producentů této zdravé zeleniny Čína. |