Pečeně je velmi oblíbená a chutná část masa. Tento řez je často označován jako "pečeně" zejména díky jeho velikosti. Zakoupit ji můžete bez kosti nebo s kostí.
Vepřová pečeně je poměrně libové maso s jemnou chutí. Abyste měli jistotu, že si domů odnášíte kvalitní kus masa, použijte vizuální vodítka – maso by mělo mít krásnou růžovočervenou barvu s jemným bílým tukovým mramorováním. Pokud ji plánujete spotřebovat během dvou až tří dnů od nákupu, stačí vám, když ji necháte v lednici – v opačném případě využijte svého mrazáku. Maso by mělo být před jeho dalším zpracováním alespoň 30 minut při pokojové teplotě, tím bude následně docíleno rovnoměrnějšího vaření. Pokud chcete docílit, aby bylo maso jemné, šťavnaté a jen lehce růžové, mělo by mít teplotu zhruba kolem 63 °C. |