Dříve, než jsme luncheon meatu začali říkat luncheon meat, měl historický název / zkratku SPAM (Specially Processed Assorted Meat), což bychom mohli volně přeložit jako "speciálně zpracované rozmanité maso".
SPAM byla konzerva vařeného masa, která byla vyráběna ve 30. letech 20. století v USA. Během období Velké hospodářské krize je tato konzerva srovnatelně levnější než konvenční hovězí nebo vepřové maso, což z ní dělá oblíbenou volbu konzumace masa mezi Newyorčany, kteří si nemohli dovolit čerstvé maso. Obecně si během Velké hospodářské krize Američané nemohli dovolit obědvat – obědy byly drahé a považovány za luxus. Dopřát si je tak mohla pouze střední a vyšší třída. Teprve o mnoho let později se z konzervy SPAM stává luncheon meat. Takto konzervované maso se stalo také oblíbeným pokrmem amerických vojáků během 2. světové války – na rozdíl od čerstvého masa sneslo totiž větší horka. Luncheon meat je vlastně složen převážně z vepřového a kuřecího masa, škrobu, aromat a různých druhů koření. |