Uzení masa je prastará a velmi oblíbená metoda přípravy masa a ryb. Tato technika přípravy pomáhá uchovat potraviny, které by se jinak zkazily.
Díky uzení můžete maso skladovat i při pokojové teplotě, neboť kouř obsahuje chemické sloučeniny, které zastavují růst škodlivých bakterií. Historici se domnívají, že samotný akt uzení masa vznikl již před staletími u starověkého člověka; prvním uzeným masem byla ryba. Kouř byl možná také tehdejší způsob, jak během procesu sušení masa udržet "otravné mouchy" co možná nejdál. Lidé si však brzy uvědomili, že slouží i jako konzervační látka. Uzené maso se stalo oblíbeným pokrmem na farmách na počátku 19. století. Farmáři na podzim poráželi prasata a udili maso, aby jim vydrželo přes zimní měsíce. Ve středověké Evropě se také začaly objevovat první udírny; existovaly tedy specializované domy na uzení masa. Udírna však byla vyhrazena pro bohaté, chudší lidé se museli "spokojit" s věšením masa v rohu svých pokojů nad ohněm. |