Hašlerky nejsou jen tak obyčejné bonbóny na cumlání. Věděli jste, že slouží hlavně ke zmírnění kašle a chraptění?
Původně se Hašlerky jmenovaly Caruso po italském operním pěvci a v Česku jste si je mohli poprvé dát v roce 1918, za jejich výrobou stál František Lhotský. Italský zpěvák jim propůjčil jméno jako vděk za to, že mu zachránily hlasivky před vystoupením. K přejmenování na "Hašlerky" dochází v roce 1920, kdy takto rovněž pomohly českému písničkáři Karlovi Hašlerovi. Lhotský si uvědomoval, že je třeba bonbóny podpořit dostatečně intenzivní reklamou, rozvážely je proto auta mající karoserii ve tvaru válce, který připomíná ruličku Hašlerek. Pro děti byly také vyrýběny tematické omalovánky. V tomto počátečním období vzniklo mnoho sloganů, které Hašlerky ještě více přibližují lidem, a to i na venkově. Dodnes jsou přitom vyráběny podle tradiční receptury – obsahují zejména anýz, jitrocel, meduňku a mátu. |