Kysané zelí je jemně nakrájené zelí, které bylo fermentováno různými bakteriemi mléčného kvašení. Při správném skladování má dlouhou trvanlivost a výraznou kyselou chuť, obojí je důsledkem kyseliny mléčné, která se tvoří, když bakterie fermentují cukry v zelí.
V Koreji je jejich známým národním jídlem podobným kysanému zelí kimchi, které se připravuje ze zelí Napa, ředkviček a zelené cibule smíchané s pikantní pastou z česneku, zázvoru, rybí omáčky, rýžové mouky a prášku z korejské červené papriky. Kysané zelí obsahuje živá a aktivní probiotika, která fungují jako vaše první "obranná linie" proti různým škodlivým bakteriím nebo toxinům, které se mohou dostat do těla. Kysané zelí navíc obsahuje vitamín K2, jednu z nejdůležitějších živin pro dlouhodobé zdraví kostí, a to díky své schopnosti pomáhat vápníku a dalším minerálům vázat se do kostní hmoty a posilovat kosti. |