Ačkoli se má za to, že je croissant francouzskou lahůdkou, kterou byste v této krásné zemi našli v téměř každé pekárně, není tomu tak.
Ještě v 19. století byl ve Francii croissant považován za žhavou zahraniční novinku, která se tehdy prodávala jen ve vyhlášených vídeňských pekárnách v luxusnějších částech Paříže. O tom, jak se však croissanty do Francie vůbec dostaly, se vede mnoho legend. Odborníci se však shodují, že croissant tak, jak jej známe dnes, byl inspirován rakouským kipfelem, tedy pečivem ve tvaru půlměsíce a s velkým množstvím másla či sádla a někdy také cukru a mandlí. Podle lidové tradice vznikl tento kipfel jako "poživatelná oslava" rakouského vítězství nad Osmany při obléhání Vídně v roce 1683. Jako "francouzský" se začal označovat ve chvíli, kdy se poprvé vyráběl z listového těsta, což byla tehdy velká francouzská inovace. Kipfel byl naopak spíše takovou sušenkou ve tvaru půlměsíce. |