Eidam, někdy také edam, má svůj původ v severních oblastech Nizozemska (název pochází z města Edam). Tento holandský sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského nebo kozího mléka. Má světle žlutý vnitřek a kůru z červeného parafínového vosku. Jeho chuť je v rané fázi jemná, slaná a ořechová a stárnutím je ostřejší. Ve srovnání s jinými sýry má také poměrně nízký obsah tuku.
Základ tvoří jemná směs krémových a ořechových tónů s náznaky soli, které se objevují v jemných jiskrách. V mládí vykazuje pružnou texturu, postupem času se blíží sušší, drobivější konzistenci. Eidam se také vyrábí ve Španělsku, Severní a Jižní Americe a je považován za lahůdku. Chutově nejbližší "příbuzný" je gouda. Tento sýr má hutnou a pružnou texturu a vyznačuje se sladkými a krémovými tóny s tóny lískových oříšků a měkkého másla. Sýr eidam se v rané fázi dobře hodí k ovoci, jako jsou broskve, meruňky, třešně a melouny, zatímco stařený sýr eidam se často konzumuje s hruškami či jablky. |