Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí jarní jídelníček.
Pokud při přípravě salátu (třeba řeckého) rozpálíte gril, rozhodně neuděláte chybu, naopak, salát povýšíte. Na gril můžete hodit rajčátka, papriku, ale klidně i sýr, stačí feta sýr vyměnit třeba za halloumi. Hned tak se nerozteče a můžete počítat se zlatavou krustou. Opéct na grilu můžete samozřejmě i pečivo, které k salátu budete podávat.