Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Banky státu nepomohly, ale teď k němu samy natahují ruku.

Loni stoupl celkový čistý zisk bankám a spořitelnám v Česku na 104 miliardy korun.
Seznam Zprávy

12. 04. 2024

Vážení čtenáři,


Česká spořitelna a Moneta Money Bank jsou velcí rivalové na bankovním trhu, ale v uplynulých týdnech se rozhodly táhnout za jeden provaz. Alespoň co se týče jejich názoru, že by stát měl mladým lidem dotovat cenu hypoték a pomoci jim tak k vlastnímu bydlení.


Představa bank je taková, že by stát mladým přispíval na placení úroků a snížil tak i aktuální tržní sazbu zhruba na polovinu. Měsíční úspora na splátce by podle výše hypotéky mohla představovat i několik tisíc korun.


Není zcela jasné, proč úrokovou dotaci vytahují banky právě teď. Tržní sazby pomalu klesají a s ohledem na vývoj inflace lze očekávat, že pokles bude pokračovat i v příštím roce. Sazby by se mohly pohybovat kolem tří procent, což už rozhodně nelze považovat za něco limitujícího pro zájemce o vlastní bydlení.


I při současných sazbách mírně přes pět procent hypoteční trh ožívá. V letošním březnu banky poskytly 18 miliard korun hypoték, meziročně o 50 procent více.


Problémem realitního trhu a dostupnosti bydlení v Česku není cena hypoték, ale cena nemovitostí. Ta je v poměru ke kupní síle obyvatel nejvyšší v Evropské unii, k čemuž velkou měrou pomohly právě rekordně levné hypotéky v minulých letech, kdy lidé kupovali obrazně řečeno vše, co se na realitním trhu koupit dalo.


Při nedostatečné nabídce vlastnických i nájemních bytů na trhu nastartuje podle odborníků v letošním roce další růst cen a loňský mírný pokles bude jen epizodou v dlouhodobém růstovém trendu.


Z úst bankéřů zaznívají argumenty, že by dotací stát pomohl k vlastnímu bydlení i těm, kteří by na něj jinak nedosáhli. No, pokud si s ohledem na své rodinné příjmy někdo nemůže dovolit hypotéku za tržních podmínek, tak ji zkrátka dostat nemá. Takový klient by vůbec neměl projít schvalovacím procesem banky.


Dotace úrokové sazby pro mladé by navíc paradoxně nepřispěla k vyšší dostupnosti bydlení, ale naopak by ji pro většinu lidí zhoršila. Silné oživení poptávky by totiž zrychlilo růst cen nemovitostí.


Volání po úrokové dotaci je paradoxní ještě z jednoho úhlu pohledu. Hypotéky jsou dost masivně podporované státními penězi již dnes, rozhodně více než stavební spoření.


Když v roce 2020 stát zrušil daň z převodu nemovitosti, což rozhodně nepřispělo k vyšší dostupnosti bydlení, chtěla ministryně financí Alena Schillerová recipročně zrušit u nových hypoték možnost snížení daňového základu o zaplacené úroky z hypoték. Tehdejší opozice, dnešní vládní koalice, to ale zamázla.


Na většinu starých hypoték si tak lidé mohou snížit daňový základ až o 300 tisíc a u hypoték poskytovaných od roku 2022 o 150 tisíc korun. Ročně tak na daních lidé s hypotékou ušetří až 45 tisíc, respektive 22,5 tisíce korun.


Pro státní rozpočet, který se potýká s rekordně vysokými schodky, nejde rozhodně o zanedbatelnou položku. V roce 2020, kdy byly sazby hypoték na dně, to státní kasu ochudilo o 5,14 miliardy korun.


Vezmeme-li v potaz růst trhu i sazeb v následujících letech, může hrubým odhadem státní rozpočet na odpočtu úroků z hypoték tratit mezi 15 až 20 miliardami ročně. Srovnatelný s touto částkou je jen aktuální nárůst výdajů státu na příspěvek na bydlení, který se kvůli inflací zasaženým rozpočtům rodin vyšplhal na 18 miliard v loňském roce.


Není ovšem fér srovnávat výdaje státu na příspěvek na bydlení s odpočtem úroků z hypoték. Zatímco příspěvek na bydlení je sociální dávka potřebným, miliardami na odpočet úroků z hypoték stát jen zpětně vrací lidem to, co už stejně zaplatili a pomáhá jim z veřejných peněz splácet nejdražší nemovitosti v EU.


Pozitivní je, že dosud na návrh bank dotovat hypotéky přímo žádná odpovědná ministerstva nereagovala vstřícně. A také to, že v současných plánech podpory bydlení začíná stát více myslet na podporu výstavby nájemních bytů, což bude do budoucna pro většinu lidí dostupnější cesta k bydlení než hypotéka. Dobře ale víme, že cesta k nějaké změně zákona může vést přímo přes Sněmovnu, pokud by si nějací poslanci vzali tento nápad za svůj.


Pokud by to přeci jen někoho napadlo, je dobré si připomenout, že v loňském roce stoupl celkový čistý zisk bankám a spořitelnám v Česku na 104 miliard korun, o dvě miliardy více než v roce předchozím.


Loni také stát podle původních odhadů očekával, že na dani z mimořádných zisků odvedou do válkou a drahými energiemi zasaženého rozpočtu banky 33 miliardy korun. Na rozdíl od desítek miliard korun od energetických firem ale banky odvedly celkem 700 milionů korun a výše uvedené finanční ústavy, volající po dotování hypoték, neodvedly nic.


Není podstatné, zda byly banky kreativní ve svém účetnictví nebo si to pokryly už v době, kdy se pravidla windfall tax pro banky tvořila. Podstatné je, že když stát natáhl k bankám ruku, pěkně ostře ho přes ni plácly. To samé má udělat stát nyní, když natahují ruku ony.

Hráč týdne: Penta

Finanční skupina Penta rozšiřuje svůj zdravotnický byznys a nabídne spolujízdu investorům. V uplynulém týdnu skupina Penta oznámila nákup společnosti Homecare Holding od investičního fondu Genesis, která poskytuje domácí péči, a vzápětí se pochlubila i výsledky za uplynulý rok: 12,1 miliardy korun čistého. Finančně náročné akvizice a rozvoj vlastněných firem přiměl Pentu k přípravě fondu kvalifikovaných investorů, jehož prostřednictvím chce získat nové zdroje. U těchto investorů se obvykle vyžadují investice od milionu výše, ale detaily své nabídky zatím Penta připravuje.

Best of byznys

Evropa zbrojí a Strnad roste. Zbrojařská skupina Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada roste díky sílící poptávce po pozemní vojenské technice a velkorážové munici. Tržby meziročně vzrostly o tři čtvrtiny na 42 miliard korun a zisk dosáhl pěti miliard korun. Podle výkonného ředitele Davida Choura mířily výrobky z firem skupiny do více než 55 zemí světa. Nadpoloviční většina produkce mířila do evropských zemí, kromě Ukrajiny. Dvě třetiny tržeb pak byly generovány v členských státech NATO. Dodávky na Ukrajinu jsou v řádech miliard korun.


Zásilkovna ustoupí konkurenci. Antimonopolní úřad prověřoval od roku 2020 Zásilkovnu, protože podle stěžovatelů její podmínky znemožňovaly v téže provozovně vydávat zásilky konkurenčních přepravních služeb. Zásilkovna se zavázala, že své podmínky upraví. Úřad proto šetření zastavil. Zásilkovna navrhla, že provozovatelé výdejních míst, kteří s ní mají smlouvu déle než dva roky, smějí používat toto výdejní místo i pro zásilky konkurence, pokud to podmínky na straně výdejce umožní. Společnost upravila i další omezující podmínky.


Tesla štěpí Wall Street. Investoři se již delší dobu dělí na dva tábory ohledně vyhlídek automobilky Tesla. Sázkaři na pokles hodnoty vypichují, že Tesle sílí konkurence a její obchodní model stojí na trvalém silném růstu tržeb, a věští pokles hodnoty akcií na předcovidovou úroveň hluboko pod 100 dolarů. Fanoušci této firmy z řad investorů naopak věří, že elektromobily opanují automobilový svět a Tesla navíc uspěje i na poli samořiditelných vozidel a skladování energie.

Energetika

Kdo dává planetě nejvíc zabrat. Každoroční unijní inventura emisních povolenek ukázala firmy s největší uhlíkovou stopou. Vedou obvyklí podezřelí – ČEZ, Tykač a Třinecké železárny. V chudším Česku je produkce oxidu uhličitého na úrovni běžných lidí menší než ve vyspělých západních zemích. Zároveň ale zdejší ekonomika stojí velkou měrou na průmyslu a ve výrobě elektřiny a tepla stále hodně sází na fosilní zdroje. Není proto překvapením, že v unijním žebříčku vedou tuzemské uhelné elektrárny.


Energie zlevňují. Jak získat top nabídku. Ceny dodavatelů energií klesají, ale zákazníci se k těm nejlepším nabídkám nemusí dostat přímo. Neveřejné nabídky bývají i o 20 procent nižší než inzerované ceny na stránkách dodavatelů. Levnější neveřejné nabídky se zákazník domůže až na vyžádání nebo je najde na různých cenových srovnávačích, které mohou zákazníkovi změnu obchodníka s energiemi zprostředkovat.


Teplárnám může dojít uhlí. Předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek varoval, že pokud firmy zavřou uhelné elektrárny, nevyplatí se jim držet ani provoz uhelných dolů a v takovém případě by došlo hnědé uhlí i pro teplárny dalších vlastníků. Reagoval tak v pořadu Agenda SZ Byznys na nedávné informace tří domácích hnědouhelných firem, že se jim výroba elektřiny z uhlí nevyplácí. Skupiny Sev.En Energy zvažuje zavření svých elektráren Počerady a Chvaletice už příští rok.

Podnikání a finance

Kdo ovládne pípy v O2 areně. Tradiční dodavatel piva do jedné z nejmodernějších hal v Evropě, Pivovary Staropramen se utkají o výsadní postavení v pražské O2 areně s lídrem pivního trhu, Plzeňským Prazdojem. Pivovary Staropramen, součást americko-kanadské skupiny Molson Coors, dodávají pivo do O2 areny od jejího otevření v roce 2004. Na závěrečná utkání hokejové extraligy se Plzeňský Prazdroj domluvil na umístění mobilních výčepů s pivem Radegast, ale podle informací Seznam Zpráv by pivovar rád narušil výsadní postavení Staropramenu natrvalo.


Další vlna zdražování. Globální změny klimatu v příštích letech posílí tlak na růst cen, zejména potravin. Studie odborníků Evropské centrální banky a Institutu pro výzkum dopadu klimatu v německé Postupimi předpokládají, že v následujících deseti letech zvedne růst globálních teplot ceny potravin ročně o jeden až tři procentní body. Černý scénář v podobě rychlejšího oteplování by mohl inflaci u potravin vytlačit i na více než čtyři procentní body ročně.


Buffett má jasno. Bublina je tu. V době historických maxim na akciových trzích se někteří investoři obrací k populárním ukazatelům, aby posoudili riziko finanční bubliny. Jedním z nich je i široce sledovaný „Buffettův indikátor“. Nástroj poměřuje velikost amerického akciového trhu ve srovnání s velikostí ekonomiky. Výsledek investorům napovídá, zda jsou akcie ve vztahu k výkonu ekonomiky nadhodnocené či podhodnocené. Aktuální poměr atakuje hranici, která by měla investorům vyslat rázné varování.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.
  • Parket: Investiční newsletter Lukáše Voženílka, který vás zavede do rytmu finančních trhů a burz.

Reality

Nová pravidla pro Airbnb v Praze. Zájem o ubytování prostřednictvím platforem krátkodobých pronájmů, jako je Airbnb, roste. A v Česku se chystá další pokus o regulaci tohoto odvětví. Ministerstvo pro místní rozvoj chce krátkodobě pronajímaným jednotkám přidělovat registrační čísla. Ministerstvo si od toho slibuje zprůhlednění trhu a přesun části šedé ekonomiky do legální sféry.


OC Černý Most se zvětší. Skupina Unibail-Rodamco-Westfield, developer, vlastník a provozovatel obchodních center významně rozšíří OC Černý Most. Plánuje otevřít 20 nových a z velké části módních prodejen, modernější restaurační zónu a tři menší VIP kinosály. V rámci výstavby by měl mít své místo i vlajkový obchod, tedy klíčová velkoformátová prodejna, která je lákadlem pro masy zákazníků.


Pražané míří za hranice města. Touha Pražanů vlastnit nemovitost naráží na aktuální vysoké ceny, a proto jich stále víc kupuje byty mimo hranice metropole. Podle Petra Hány, ředitele oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví poradenské společnosti Deloitte, je právě stěhování obyvatel z hlavního města do okolních měst a obcí jedním z nejvýraznějších sociodemografických trendů posledních let.


Dřív uhlí a železo. Ale co dál?

Seznam Zprávy vás v rámci projektu Česká elita zvou ke sledování debaty o budoucnosti a perspektivách Moravskoslezského kraje. Dva diskuzní panely proběhnou v atraktivních prostorách kopřivnického Muzea Tatra a my vám je nabídneme živě na stránkách Seznam Zpráv v úterý 16. dubna od 9:30, druhý panel pak od 11:00. Diskutovat budou například členka představenstva skupiny Promet Group Denisa Materová, ředitel společnosti Panattoni Pavel Sovička, ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance a investice Jaroslav Kania a další. Více informací zde.

Tech

Češi zadávají slabá hesla. Osobní informace, jména mazlíčků. Velká část Čechů si pro ochranu přístupů zadává slabá hesla. Zapamatovatelnost je ovšem na úkor bezpečnosti. Ani složitě vypadající, ale krátké heslo nemusí být zárukou bezpečnosti. Dnešní automatizované nástroje na prolamování hesel dokážou taková hesla uhodnout během několika minut. Přečtěte si, jak si správně zvolit dostatečně silné heslo.


Programátor odhalil obří kyberútok. Při rutinní kontrole odhalil německý programátor Andres Freund podivnou nesrovnalost. Zvědavost jej přivedla až do zdrojového kódu nenápadného open-source nástroje, do kterého neznámý útočník schoval zadní vrátka. Plánovaný útok mohl zasáhnout i důležitý nástroj SSH pro šifrovaný vzdálený přístup.


Rozhovor týdne: Karol Jakubek

Češi se kvůli inflační vlně stali ještě závislejší na slevách. Kvůli některým položkám v drogerii se vyplatí vyrazit do Německa, rozdíl se totiž počítá na desítky procent, říká jednatel drogistické sítě Rossmann Karol Jakubek.

Přeji klidný víkend,


Martin Jašminský



Jak poznat padělky


V Česku loni obíhalo několik tisíc falešných platidel. Ačkoliv to je jen nepatrná část všech peněz, stejně se vyplatí znát jednoduchá pravidla, jak padělky poznat. Podívejte se na užitečné ukázky falešných bankovek.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky