Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Fotbalová Slavia se vrací domů. Co tu ještě po Číňanech zbývá?

Kromě úspěšného jednání šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka v Číně může hrát do karet Tykačovi i fakt, že je pro Číňany známým investorem.
Seznam Zprávy

15. 12. 2023

Vážení čtenáři,


miliardář Pavel Tykač je blízko koupě fotbalového klubu SK Slavia Praha i stadionu Eden. Fotbalová Slavia by se tak po osmi letech od chvíle, kdy exministr dopravy Aleš Řebíček prodal klub čínské společnosti CEFC China Company Limited, vrátila do českých rukou.


Tykačova nabídka, která se má pohybovat kolem dvou miliard korun, už prošla v čínském byznysově-politickém prostředí prvním kolem schvalování a není vyloučené, že celý obchod se podaří dotáhnout v následujících týdnech.


Kromě úspěšného jednání šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka v Číně může hrát do karet Tykačovi i fakt, že je pro Číňany známým investorem. Tři roky vlastnil napůl s čínskou státní energetickou skupinou China Huaneng a Guangong Energy firmu InterGen, ale spolupráce loni skončila kvůli rozdílnému pohledu na obchodní strategii prodejem britských aktiv a rozdělením těch australských. Navíc by Tykač měl být jediným zájemcem, s kým Číňané o prodeji Slavie jednají, takže nemá konkurenty.


Pavel Tykač je výraznou osobností novodobé éry českého kapitalismu. V devadesátých letech minulého století coby dravec na kapitálovém trhu rozjel se skupinou Motoinvest akci „Drobní akcionáři, plačte“, kdy provedl úspěšný pokus o nepřátelské převzetí několika investičních fondů a následně ovládl tehdejší Agrobanku. Ta ovšem v roce 1998 skončila v nucené správě České národní banky.


Tykač byl později stíhán kvůli podezření z vytunelování CS Fondů, ze kterých se v letech 1996 až 1997 vyvedl majetek za 1,2 miliardy korun. V roce 2015 bylo vůči němu stíhání zastaveno, protože chyběly důkazy, že by tento čin spáchal.


Po éře Motoinvestu přišel Tykačův comeback v roce 2006, kdy koupil podíl v Mostecké uhelné. Tu v roce 2010 ovládl a hlavní sférou jeho byznysu se stala energetika. Dnes patří Pavel Tykač mezi nejbohatší Čechy a energetická skupina Sev.en se v žebříčku nejhodnotnějších firem pod kontrolou českých vlastníků umístila na sedmém místě.


V poslední době se Tykač více vrací do veřejného prostoru, kde ze svého pohledu poukazuje na úskalí Green Dealu, který má dopad na jeho byznysové aktivity. Je na tom tedy podobně jako jiný energetický miliardář Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty Praha. Přestože si oba uvědomují, že fosilní byznys jednou skončí, stále v něm vidí velké byznysové příležitosti a daří se jim.


Motivace pro koupi fotbalové Slavie má určitě i další rozměr kromě toho, že si to jako její fanoušek může dovolit. Fotbal je spolu s hokejem český národní sport a fotbalový stadion je dobrým místem pro rozvíjení a utužování vztahů s politiky i byznysmeny jak na domácí, tak i zahraniční scéně.


O tom ví své již zmiňovaný Daniel Křetínský. Pavel Tykač jistě chápe, že fotbal může být i dobrým byznysem a úspěšný rozvoj fotbalové Slavie mu tak může pomoci nechávat svou pověst z „devadesátek“ více a více v zapomnění.


Prodejem Slavie může odstartovat i období stahování čínských investorů z českého trhu, a je proto dobré si připomenout, co tu vlastně mají.


S koncem Miloše Zemana na Pražském hradě přišli Číňané o svého největšího zastánce, i když jejich investice nikdy nedosáhly Zemanem slibovaných 230 miliard korun, ale jde řádově o nižší desítky miliard.


Nejvíc jich sem za Zemanovy éry přiteklo od společnosti CEFC, jejíž zakladatel a Zemanův poradce Jie Ťien-ming byl v roce 2018 v Číně obviněn z podvodů a firma zkrachovala. Aby nebyla z čínského tažení Českem ostuda, převzala tuzemské majetky čínská státní společnost CITIC.


Kromě úspěšné investice do Slavie mají Číňané podíl v J&T Finance Group ve výši 9,9 procenta. Přestože se ještě před svým krachem snažila CEFC svůj podíl navýšit až na polovinu, narazila na Českou národní banku. Ta po zamítnutí žádosti dala Číňanům najevo, ať už to znovu nezkouší.


Čínský CITIC má také těsně podpoloviční podíl v letecké společnosti Smart Wings, o který má teď mít zájem izraelská společnost Israir Airlines. Po zkrachovalé CEFC převzal CITIC i zhruba sedmimiliardovou investici do kancelářské budovy Florentinum.


Podíl mají rovněž v cestovní agentuře Invia, vlastní strojírenskou společnost Žďas, pražské luxusní hotely Mandarin Oriental a Le Palais a pivovarskou skupinu Lobkowicz. Investice do byznysových aktivit Jaromíra Soukupa ukončil čínský CITIC již před dvěma lety.


S odchodem prezidenta Zemana se tak už Číňané nemohou dívat na Česko jako na zemi, kde mají nadstandardní politické vztahy. A proto také budou u svých dosavadních investic mnohem pragmatičtěji vyhodnocovat, jestli pro ně stále dávají ekonomický smysl.

Hráč týdne: Jiří Šmejc

Investiční skupina Emma Capital tuzemského byznysmena Jiřího Šmejce rychle rozvíjí solární a další obnovitelnou energetiku na východě Evropy. V Moldavsku dokončuje solární park, ale staví i v sousedním Rumunsku. V obou zemích zastřešuje Šmejcovy aktivity firma Premier Energy, která má obrat přes jednu miliardu eur.

Best of byznys

Podezřelé zdražování potravin. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zajímá o okolnosti schůzky, na níž měli zástupci obchodních řetězců avizovat zdražení potravin od ledna. Případné koordinované navyšování cen by mohl vyhodnotit jako kartel. ÚOHS také předloží návrh na posílení svých pravomocí, aby se mohl lépe vložit do tvorby cen potravin.


Kauza Malina. Podnikatelka Libuše Barková nadále „ostřeluje“ padlý Energetický Holding Malina. Firma Misura Information Technologies, kterou Barková zastupuje, požaduje po zkrachovalém dodavateli domácích fotovoltaik více než 10 milionů korun. Peníze si nárokuje jako odměnu za krizové řízení, které Misura poskytovala Malině od května do září. O službách Barkové ale panovaly pochybnosti.


Olympioniky většina sponzorů podrží. Kvůli účasti ruských a běloruských sportovců na blížící se letní olympiádě v Paříži ukončila společnost CPI Property Group spolupráci s Českým olympijským výborem. Ostatní sponzoři s podporou pokračují s tím, že výbor je prý k účasti obou zemí dostatečně kritický.


Inzerce zdražuje. Nová internetová tržiště Allegro.cz a Kaufland.cz, která na jaře vtrhla na český trh, podle části retailerů a e-shopů vykupují reklamní prostor a tím navyšují ceny za inzerci, kterou všichni platí. Vidět je to prý především v online reklamě.

Energetika

Podpora firem. Volání průmyslníků o pomoc s cenami energií bylo vyslyšeno. Vláda se dohodla, že energeticky náročné firmy dostanou příští rok 3,5 miliardy korun. Potřebné peníze by měly zbýt v letošním rozpočtu. Další pomoc pro firmy má spočívat v tom, že stát posune termín pro platby za emisní povolenky z března na září.


Mýtus volného trhu. Struktura energetiky se mění, je třeba stavět nové elektrárny a posilovat sítě, zdražuje provoz elektrizační soustavy. To se vše bude promítat do ceny. Do hry ale vstupuje také stát, který regulacemi a nařízeními proměnu energetiky ovlivňuje. Otázky regulace energetického trhu přibližuje analýza Zuzany Kubátové.


Vodíkový trpaslík vyráží do světa. O českém vodíkovém průmyslu se zatím příliš nemluví, ale to se pomalu mění. Průkopníky nového oboru jsou pražská vývojářská firma Leancat a továrna Interkov v Benešově nad Ploučnicí. Leancat, vodíkový startup majitele Jablotronu Dalibora Dědka, vstoupil na zahraniční trhy nabídkou testovacích stanic pro palivové články a před rokem rozšířil export o vlastní elektrolyzéry na výrobu zeleného vodíku.

Podnikání a finance

Renesance vinylů. Kousek za Prahou v nenápadné obci Loděnice sídlí firma GZ Media, která úspěšně přečkala těžké časy a teď vyrábí většinu gramofonových desek na světě. Šéf GZ Media Michal Štěrba v podcastu Stopáž s Janem Kordovským diskutoval o tom, zda mohou existovat uhlíkově neutrální LP a zda nehrozí, že svět opět přestane vinyly poslouchat.


Kauza Mamut. Majitel skupiny Unicorn Vladimír Kovář se vůbec poprvé obšírněji vyjádřil k případu zkrachovalého internetového obchodu Mamut.cz. Přes e-shop prošlo 107 tisíc iPhonů a další elektroniky, která následně zmizela. Kovář inkasoval z Mamutu poplatky. Aktuální vyjádření Kováře přišlo poté, co insolvenční správce vyzval podnikatele k vrácení 30 milionů korun.


Rozmach výdejních boxů. Do rozvoje výdejních boxů investovalo v posledních letech přes deset společností stovky milionů korun a plechových „skříní“ v ulicích bude dál přibývat. Rychleji chce v příštím roce s boxy do ulic vyrazit například Zásilkovna a společnost Conteg – výrobce a provozovatel sítě OX Point. Pokračovat s rychlou expanzí bude i Alza a skupina PPF investuje do sítě boxů polské firmy InBox.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.

Reality

Nejdražší byt v Dubaji . Ve Spojených arabských emirátech se už podruhé za pár měsíců stalo, že anonymní zájemce dal rekordní sumu za bydlení v tamní metropoli, aniž by se vůbec mohl reálně podívat, co kupuje. Dosud nepostavený střešní byt přišel v přepočtu na asi tři miliardy korun, a stal se tak třetí nejdražší nemovitostí tohoto typu na světě.


Chudoba ve vlastním. Nemovitosti v Česku tak podražily, že se v kombinaci s drahými hypotékami rozplývá sen o vlastním bydlení i pro relativně bohaté rodiny. Ukazuje to mimo jiné také Index dostupnosti bytů, který SZ Byznys sestavuje. Za pozornost stojí i fakt, že řada Čechů žije v chudobě i přesto, že bydlí ve vlastních bytech.


Potíže s Airbnb. Americká společnost Airbnb se dohodla s italským daňovým úřadem, že zaplatí 576 milionů eur, aby urovnala daňový spor. Firma se totiž stala terčem obvinění, že nevybírala 21procentní daň z příjmů pronajímatelů a neodváděla ji úřadům. 

Tech

Přibývá podvodů. Zpráva od dopravce nebo lákavá sleva na produkt na známém e-shopu. To jsou momenty, které se s blížícími se Vánocemi objevují stále častěji. S tím se ale také zvyšuje pravděpodobnost, že svátky strávíme s vybíleným účtem. Sezona phishingových útoků je totiž v plném proudu.


Zájem o počítače klesá. Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta prodala téměř polovinu svého podílu v americkém výrobci osobních počítačů HP. Ten se totiž podobně jako jeho konkurenti potýká s pokračujícím poklesem celosvětové poptávky po osobních počítačích.


Odpovědi místo odkazů. S nástupem umělé inteligence čeká internetové vyhledávání revoluce. Místo řady odkazů budou totiž vyhledávače stále častěji nabízet hotové odpovědi. „Já jsem obrovský optimista. S nástupem velkých jazykových modelů, které si můžou lidi představit třeba jako Chat GPT, se svět vyhledávání hodně změní,“ říká v pořadu Agenda Pavel Zima z představenstva Seznamu.


Rozhovor týdne: Ondřej Vlček

Před rokem se z českého Avastu stal nadnárodní GEN Digital, který zaměstnává 3500 lidí a má tržby 3,85 miliardy dolarů. O probíhající integraci původních firem a plánech na další rozvoj v rozhovoru pro SZ Byznys hovořil prezident GENu Ondřej Vlček.

Přeji klidný předvánoční víkend,


Martin Jašminský

Výroba unikátních čepelí


Mezi podnikatele, které tvrdě zasáhly rostoucí ceny energií, patří i  kováři a nožíři, jejichž zboží tak v poslední době citelně zdražilo. Podívejte se, jak i v obtížné situaci vytváří unikátní damaškové nože česká kovárna bratří Hanuljakových.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky