Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: PPF se vyplácí osvědčený model a vydělává miliardy eur.

Na telekomunikacích bude PPF inkasovat zisky v řádu vyšších desítek miliard korun a do budoucna to může být ještě více.
Seznam Zprávy

04. 08. 2023

Vážení čtenáři,


největší česká finanční skupina nemění osvědčený model, který jí přináší miliardové výdělky. Tento týden oznámila, že prodává nejtěsnější možnou majoritu ve svém telekomunikačním byznysu společnosti Emirates Telecommunication Group Company ze Spojených arabských emirátů.


Na začátku příštího roku by měla PPF za podíl 50 plus jedna akcie v telekomunikačních byznysech v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a Slovensku inkasovat 2,15 miliardy eur a s bonusem během následujících tří let může cena dosáhnout až 2,5 miliardy eur.


Vezmeme-li v potaz, že z obchodu jsou vyjmuty české firmy O2 a Cetin, nejcennější části telekomunikačního byznysu, půjde zřejmě o nejvýdělečnější obchod impéria vybudovaného zesnulým Petrem Kellnerem, který započal před deseti lety.


Tehdy se Kellner nechal přesvědčit investičním stratégem PPF Martinem Štefunkem ke koupi české a slovenské Telefoniky O2, za kterou PPF zaplatila zhruba 64 miliard korun. Následně v režii Štefunka PPF předvedla synergii v praxi, kterou manažeři s oblibou prezentují početním příkladem, že 1 + 1 = 3. Tentokrát ovšem nešlo o synergii ze spojení, ale rozdělení.


Po navýšení podílu v 02 došlo do dvou let od koupě k rozdělení firmy na operátora O2 a společnost Cetin, která provozuje telekomunikační infrastrukturu. PPF v následujícím období postupně vytěsnila akcionáře z Cetinu a o několik let později po stažení O2 z burzy i akcionáře tohoto operátora. Dodnes se poměrně dost minoritních akcionářů domáhá vyšší ceny za vytěsnění, protože podle nich PPF nepostupovala fér.


Každopádně PPF během deseti let od nástupu do telekomunikací předvedla ve větším měřítku to, co v minulosti s Českou pojišťovnou, jejíž ovládnutí a následný prodej položily základy bohatství PPF. Po ovládnutí telekomunikačních firem v Česku a na Slovensku začala pronikat na nové trhy.


V roce 2018 koupila od skandinávského Telenoru jejich byznys ve střední a východní Evropě za v přepočtu 71 miliard korun a postupně vytvořila skupinu PPF Telecom Group, která obsluhovala v pěti středoevropských zemích 18 milionů mobilních klientů a poskytovala služby telekomunikační infrastruktury.


Čas sklizně zisků začal již koncem roku 2021, kdy PPF prodala ve skupině Cetin, která byla pod střechou PPF Telecom Group, třicetiprocentní podíl singapurskému fondu GIC za 1,4 miliardy eur. Tento týden v něm PPF pokračuje.


Bez zabíhání do podrobnějších propočtů je zřejmé, že na telekomunikacích bude PPF inkasovat zisky v řádu vyšších desítek miliard korun a do budoucna to může být ještě více.


Aktuálně hodlá PPF rozvíjet telekomunikační byznys s arabským partnerem ve střední a východní Evropě a s ohledem na kapitálovou náročnost tohoto byznysu je spojení s finančně silným partnerem logické. V telekomunikačním oboru budou do budoucna víc a víc dominovat jen velcí hráči. PPF i arabský partner mají podle informací Seznam Zpráv pětileté opce na nákup podílu od toho druhého, ale PPF reagovala, že oba partneři věří v pokračování partnerství i po tomto pětiletém období. No uvidíme.


Zajímavé na transakci je vyčlenění tuzemského O2 a Cetinu z transakce. Na tuzemském trhu totiž PPF pracuje na vytvoření ekosystému, který bude propojovat jejich telekomunikační byznys s finančními i mediálními projekty v podobě Air Bank a TV Nova.


I kdyby se tedy přeci jen PPF po pěti letech rozhodla prodat arabskému partnerovi i zbytek podílu, na jejich tuzemský byznys to nebude mít žádný dopad.

Hráč týdne: Notino

Nový distribuční sklad v Polsku za 25 milionů eur, doplnění evropských skladových zásob a posílení pozic na zahraničních trzích. Už příští rok pak vstup do Srbska, Norska a případně i Turecka. Tak vypadají plány parfémového giganta Notino, který na ně získal od čtyř velkých českých bank úvěr v hodnotě 280 milionů eur.

Best of byznys

Krize, která nebyla. Loni v říjnu varovali potravináři před kritickou situací v oboru. Teď se v obchodním rejstříku objevuje čím dál více výkazů firem, které trochu překvapivě ukazují, že by hodně podniků loňský kritický rok ustálo i bez pomoci státu s účtem za energie. Redakce SZ Byznys nahlédla do účetních závěrek 28 společností, které se zabývají zemědělskou výrobou nebo produkcí potravin. Většina z nich vykázala loni vyšší čistý zisk než v roce 2021.


Česko skupuje tuny zlata. Česká národní banka má momentálně ve svých sejfech takřka 20 tun zlata. Guvernér ČNB Aleš Michl se ale netají tím, že by objem zlatých rezerv chtěl ještě zpětinásobit. Zvýšení držby zlata na 100 tun by při současných cenách znamenalo nárůst jeho podílu na rezervách na více než čtyři procenta ze současných 0,9 procenta.


Kauza Arca. Okolo skupiny Arca Capital čelící vážným finančním problémům je rušno. Minulý týden věřitelé shodili reorganizační plán společnosti Arca Investments, která zastřešuje celý holding. Nyní nastala změna na pozici nejvýznamnějšího věřitele Arcy. Skupina Natland totiž převzala klíčové pohledávky vůči energetickému byznysu Arcy od J&T Banky.


Zametání stop. V okolí kontroverzní skupiny IC Group dochází k rušení společností, které přímo ovládali klíčoví představitelé holdingu. Děje se to v situaci, kdy z investiční firmy ze skupiny zmizelo 1,5 miliardy korun od drobných investorů.

Energetika

Rekordní dividenda. Energetická společnost ČEZ začne vyplácet svým akcionářům rekordní dividendu ve výši 145 korun za akcii. Stát, jako největší akcionář se zhruba 70procentním podílem, dostane na účet 54 miliard korun, což je historicky nejvyšší jednorázová platba od české firmy státu. ČEZ vyplatí dividendu ve výši téměř celého loňského zisku, který činil 78 miliard korun. 


Další solární insolvence. V insolvenčním rejstříku se objevila zpráva, že je v úpadku další společnost dodávající fotovoltaiku – FG Energy, která sídlí v Ostravě-Vítkovicích. Zákazníci si stěžovali, že od nich firma vybrala zálohy na solární elektrárny a ani po uplynutí několikaměsíční lhůty jim dílo nedodala.


Státní plynovody. Plynárenské firmy Net4Gas a GasNet, které zajišťují přepravu a dodávku plynu v Česku, by mohly přejít pod stát. O koupi zadlužené Net4Gas prý jedná správce elektrické rozvodné sítě ČEPS. Podle expertů by mohl kupovat levně.

Podnikání a finance

Novinky na burze. Burza cenných papírů Praha přivítala dva nováčky. Na burzovní trh Start, který tak v současné době čítá 14 firem, nově 1. srpna vstoupila společnost mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku. Na hlavním trhu Standard pak zahájila obchodování firma Footshop.


Kryptoměnový podvod. Po roce a půl od razie Národní centrály proti organizovanému zločinu v kryptoměnové firmě Cryfin obvinila policie tři fyzické osoby. Jsou podezřelé z podvodu a neoprávněného podnikání. Podle závěrů detektivů měla celkem 564 lidem a firmám vzniknout škoda ve výši 1,1 miliardy korun.


Vlastní i Babišův byznys. Po 10 letech působení v čele skupiny Hartenberg Holding si byznysmen Jozef Janov začal vytvářet vlastní investiční firmu. Zároveň bude ale dále řídit Hartenberg. Ten investuje soukromý kapitál miliardáře a šéfa ANO Andreje Babiše nezávisle na Agrofertu.


Zisky bank. Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, v pololetí zvýšila čistý zisk o 30,7 procenta na 1,49 miliardy eur. Hospodaření se vyvíjelo příznivě hlavně kvůli vysokým úrokovým výnosům, a také zisku z obchodování. Centrální banky po celé Evropě totiž drží úrokové sazby výše, z čehož banky profitují.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Reality

Obří realitní obchod. Tuzemský realitní fond Trigea patřící do finanční skupiny Partners jedná o koupi obchodního centra Arkády Pankrác v Praze 4. Cena obchodu má být 6,4 miliardy korun. Smlouva však zatím podepsaná není. Pokud se obě strany dohodnou, bude to jedna z největších realitních transakcí letošního roku.


Spor o dotace. Nový dotační programu „Oprav dům po babičce“ čelí výtkám a kritice. Odpůrcům se nelíbí výše podpory i její špatné zacílení. Čerpání podle některých odborníků může působit proinflačně, jde prý navíc proti myšlence zlepšování dostupnosti bydlení v Česku. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, který za projektem stojí, reaguje na nejčastější argumenty těch, kteří s dotací nesouhlasí. 

Tech

Rusové mají přednost. Přestože po začátku invaze na Ukrajinu jihokorejská společnost Samsung přerušila veškeré dodávky elektroniky do Ruska, v červenci letošního roku tam zahájila předprodej nejnovějších ohebných modelů mobilních telefonů. Dostupné jsou dva týdny před globálním uvedením jen na vybraných trzích, mezi kterými je například Jižní Korea, Velká Británie či USA.


Česká komunikační síť slaví úspěch. Česko nepatří v rámci EU k zemím, které by udivovaly tempem digitalizace státní správy, spíš naopak. Přesto u nás i v této oblasti vznikají kvalitní projekty, některé dokonce s ambicemi na mezinárodní přesah. Patří k nim i Munipolis, digitální komunikační platforma, která umí občany intuitivním způsobem vtáhnout do komunikace s obcí či se zaměstnavatelem.


Rozhovor týdne: Jindřich Krausz

Mohlo by se zdát, že lidé, kteří navštěvují ty nejluxusnější hotely světa, „na korunu“ nekoukají a zaplatí vše. Není to ale tak jednoduché a hoteliéři si musí dávat dobrý pozor, jak nastaví své ceny i pro movitější klientelu. Zákulisí svého byznysu v rozhovoru pro SZ Byznys popisoval šéf karlovarského Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz.

Příští pátek se můžete zase těšit na výběr těch nejdůležitějších novinek nejen ze světa velkých financí.


Přeji příjemný víkend,


Martin Jašminský

Bleskové dobíjení elektroaut


Nizozemsko hlásí, že je na stopě řešení největší bolístky elektromobilů – pomalého nabíjení. Tamní startup ve spolupráci se studenty technické univerzity vytvořil baterii s bleskovým dobíjením. Podívejte se na vynález, který teď chtějí výzkumníci vyzkoušet v proslulém vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans.



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky