Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Hypotéky nemají mít extra výhodu. Vyšší sankce jsou potřeba.

Pokud změna pravidel neprojde, nebudou banky příliš ochotné poskytovat hypotéky s dlouhou dobou fixace.
Seznam Zprávy

14. 07. 2023

Vážení čtenáři,


hypotéka je z pohledu bank komplikovanější než jiné druhy úvěrů. Jde o půjčení větší sumy peněz na mnohem delší dobu, během které se životní situace dlužníka může dost dramaticky měnit.


Její vyřízení je co do papírování náročnější, trvá déle a není prakticky možné její poskytování zautomatizovat tak, jako třeba spotřebitelské úvěry, které dnes vyřídíte během pár minut několika kliknutími v mobilní aplikaci.


Přesto je nedodržení smlouvy vůči bance v případě hypotéky sankcionováno prakticky symbolicky, zatímco u jiných, vesměs různých variant spotřebitelských úvěrů, může banka vyžadovat násobně vyšší pokuty.


Logiku v tom nehledejte, žádná není. Bohužel jde o v Česku běžný legislativní nepořádek, který nastal poté, co se vláda v roce 2016 pokusila příslušné zákony vylepšit a vnést do poplatků za předčasné splacení spotřebitelských úvěrů a hypoték jasnější pravidla.


Zatímco u spotřebitelských úvěrů bylo jasné, že za předčasné splacení spotřebitelského úvěru se platí 0,5 či 1 procento ze splacené částky podle toho, zda do splacení úvěru zbývá méně či více než rok, u hypoték byli zákonodárci až příliš kreativní.


Při předčasném splacení hypotéky, mimo od sankcí osvobozených životních situací, zákon bankám umožnil vyžadovat po klientovi zaplatit „účelné vynaložené náklady“, které jim v takovém případě vzniknou. A jelikož si to různé banky vykládaly a účtovaly všelijak, vstoupila do toho Česká národní banka. Ta svým výkladem zákona nařídila, že si banky smí účtovat jen administrativní náklady, nikoli náklady spojené s obstaráním peněz na trhu. A pokud se tím banky neřídily, nadělovala mnohamilionové pokuty.


Jenže pokud chce banka klientovi garantovat pětiletou, sedmiletou nebo desetiletou pevnou úrokovou sazbu i splátku, musí si zajistit peníze na celé toto období, a to má na trhu svou cenu.


Svým výkladem zákona tak Česká národní banka zařídila, že předčasné splacení například pětimilionové hypotéky s fixovanou sazbou na deset let je pro klienta levnější, než když se jiný klient rozhodne předčasně splatit desetkrát menší úvěr se splatností čtyři roky.


Je jasné, že banky nebudou chtít tuto situaci dlouhodobě dotovat, jakkoliv je diskutabilní, kolik klientů opravdu využívá splacení hypotéky mimo dohodnutá pravidla.


Podle zákona může každý dlužník zaplatit bez sankce každý rok až 25 procent z dlužné částky, po vypršení fixace, do tří měsíců od sdělení nové výše sazby, v případě úmrtí a podobně. Nově se navíc navrhuje možnost splatit hypotéku beztrestně i při rozvodu klienta či prodeji nemovitostí po dvou letech od jejich koupě. Že by tedy klient měl mít možnost splatit hypotéku s poplatkem pár stovek prakticky kdykoliv, opravdu nedává smysl.


Dopady tohoto stavu jsme probírali i v podcastu Ve vatě s expertem na financování bydlení Liborem Ostatkem. Pokud změna pravidel neprojde, nebudou banky příliš ochotné poskytovat hypotéky s dlouhou dobou fixace nebo budou takové hypotéky výrazně dražší, než by odpovídalo tržním podmínkám.


Klienti a zájemci o hypotéky dostali aktuálně dobrou lekci z finanční gramotnosti, takže budou více zvažovat hypotéku jako komplexní finanční produkt než pouze z pohledu co nejnižšího úroku. Dramatický růst úrokových sazeb dal mnohým z nich školení, které může být dost poučné pro nové zájemce i pro všechny klienty, až budou vyjednávat o nové fixaci úrokové sazby.


Lidé budou zvažovat své finanční možnosti v dlouhodobější perspektivě a čerpání hypoték nebudou tlačit na hranu disponibilních příjmů. Budou více zvažovat, zda si sazbu fixovat na rok, na tři, na pět či na víc podle dlouhodobější předpovědi vývoje úrokových sazeb, aby jejich nenadálé prudké pohyby nezruinovaly jejich rodinné rozpočty.


Přesto lze očekávat, že schválit tuto změnu a kultivovat tak hypoteční trh nebude vůbec snadné. Ministerstvo financí vyslyšelo banky pro ně bohužel v nejméně vhodnou dobu. Ve Sněmovně se schvaluje úsporný konsolidační balíček a lze očekávat, že návrh na zdražení předčasného splacení hypotéky, kdykoliv se klientovi zachce, využije opozice ke kritice vládních stran. A jejich ochota couvnout u této změny, či dokonce ji vyměnit v rámci politických kšeftů za ústupek jinde, může být velká.


Navíc, když vládní strany dávají opozici lacino ostré střelivo v podobě nulové spotřební daně na víno, zaplacení desítek milionů Michelinu za hodnocení luxusních tuzemských hospod nebo odpuštění daně z nemovitosti rybníkářům v době, kdy po většině lidí žádají utažení opasků.

Hráč týdne: mmcité 

Společnost mmcité z Uherského Hradiště dodává městům po celé Evropě lavičky, koše a další mobiliář. Aby získala peníze na další rozvoj, nabídne třetinu firmy na burze. Chce získat až 200 milionů korun.

Best of byznys

Záchrana Maliny v ohrožení. Účetnictví Energetického Holdingu Malina bylo vedené natolik lajdácky, že to ohrožuje i plánovanou reorganizaci padlého dodavatele domácích fotovoltaických elektráren. Ve firmě panoval chaos ve skladu i v nakládání s penězi. Malina má od začátku června krizové vedení. Noví manažeři se snaží dát účetnictví do pořádku natolik, aby to nakonec restrukturalizaci neohrozilo.


Potíže následovníků Tesly. Tesla za poslední rok výrazně srazila ceny elektrických vozidel. Naopak startupové firmy jako Lordstown Motors, Nikola či Faraday Future v USA kvůli nedostatku levných peněz bezmocně sledují svůj propad. Uspět na trhu s elektromobily bude nyní mimořádně těžké i pro velké automobilky, které zaspaly, natož pro malé firmy.


Jak přestat být montovnou. Vláda na začátku měsíce schválila Program digitální nomád, který má pomoci zlomit image Česka jakožto výrobny součástek pro zahraniční firmy a představit ho zemím, které staví svou ekonomiku na rozvoji digitálních technologií. Průkopníkem ve vydávání nových druhů pobytových oprávnění, takzvaných „digital nomad visa“, bylo už v průběhu pandemie Estonsko a dále se připojilo například Španělsko, Portugalsko a také Chorvatsko. 

Energetika

Polské jaderné ambice. Dosud nejaderné Polsko zřejmě předstihne Česko v budování jaderných elektráren. Zatímco u nás se zatím chystá stavba jednoho velkého bloku v Dukovanech, Polsko chce mezi lety 2033 a 2043 spustit hned šest velkých reaktorů.


Solární boom. Rozvoj solární energetiky zrychluje a je to znát i na výsledcích podnikatelů v oboru. Například olomoucká velkoobchodní firma GBC Solino meziročně zvýšila zisk více než 27násobně. Některé firmy se také začínají zajímat o nasazení AI nástrojů, které dokážou řídit toky vyrobené energie z fotovoltaiky a prodávat nespotřebované přebytky.  


Úspěchy rumunského ČEZu. Rumunský polostátní producent energie Hidroelectrica vstoupil na bukurešťskou burzu. Jedná se o největší primární veřejnou nabídku akcií v historii tamního akciového trhu a současně o největší letošní úpis v celé Evropě. Společnost byla ohodnocena na zhruba 224,7 miliardy korun.

Podnikání a finance

Křetínského plány. Daniel Křetínský chce společně s francouzským holdingem Fimalac ovládnout maloobchodní řetězec Casino, pod něhož spadají například značky Monoprix či Franprix. Křetínského plán počítá s tím, že část obchodů, které prodávají jídlo, textil a další produkty, se bude muset prodat a výrazně by se změnilo řízení firmy. 


AI na Wall Street. Americké akciové trhy do první poloviny roku vstoupily opravdu vydařeně. Široce sledovaný americký index S&P 500 posílil o 16 procent, a zaznamenal tak nejlepší výkon za první pololetí od roku 2019. Vzhůru ho táhly zejména technologické tituly, které se aktuálně vezou na boomu umělé inteligence. Analytici napříč Wall Street se mezitím snaží porozumět tomuto bilionovému trhu, který stále bobtná na hodnotě.


Inflace na ústupu. Hlavní vlna inflace je už za námi. Ale stále nás čekají věci, jejichž důsledky nedokážeme odhadnout. Mezi ty hlavní budou patřit změny v DPH navržené vládou a jarní změny cen, píše v komentáři člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.

Reality

Skladů je stále málo. Hlad po skladovacích a výrobních prostorech trvá, stejně jako poptávka ze strany investorů, kteří hledají, kam výhodně vložit peníze. A na této vlně se veze i společnost Progresus. Aktuálně staví ve spolupráci s firmou Garbe industriální halu mezi Kláštercem nad Ohří a Chomutovem za 30 milionů eur a už teď si obě firmy domluvily další spolupráci. Na sílící poptávce po logistických a průmyslových areálech vydělává také skupina Accolade. Ta nedávno dokončila svůj první areál v Nizozemsku a už mapuje další akviziční příležitosti na tamním trhu, kde by chtěla své aktivity rozšiřovat.


Drahá parkovací místa. Ministerstvo pro místní rozvoj představilo návrh, kterým chce upravit podmínky pro výstavbu parkování v Česku. Chystá se zpřísnit požadavky pro developery, kteří by v důsledku nové vyhlášky měli začít ve svých projektech bydlení stavět více parkovacích míst. Zvýšená potřeba výstavby parkování by podle odborníků na poli realit měla jasný dopad – dražší bydlení.


Nájmy táhnou. Vysoké ceny nemovitostí a klesající dostupnost hypoték vyvolávají stále větší poptávku po nájemním bydlení. A změna poptávky láká nové investory. Developerská společnost Trigema vzbudila zájem svým projektem Fragment v pražském Karlíně a v březnu se do tohoto sektoru zapojila také společnost Creditas Real Estate, která v Praze na Proseku staví 85 bytových jednotek.

Tech

Bard v češtině. Po dvou měsících od uvedení ve většině světa se Google Bard dočkal expanze i na evropský trh. Konverzační nástroj využívající generativní umělou inteligenci tak bude možné využít bez nutnosti maskovat lokalitu například pomocí VPN. Navíc má Bard podporovat otázky a odpovědi v českém jazyce.


Bitcoin znovu stoupá. Minulý rok byl pro kryptoměny turbulentní. V létě roku 2022 bitcoin zažil strmý propad o 40 procent během méně než dvou týdnů. Letos je ale vše jinak. Bitcoin za první pololetí mohutně posílil a významní hráči s ním mají velké plány.


Zuckerberg proti Muskovi. Na scéně technologických gigantů začíná sílit rivalita. Sociální síť Threads, tedy „náhrada Twitteru“ od konkurenční společnosti Meta Marka Zuckerberga, nabrala během pár dní 100 milionů uživatelů a Zuckerberg s Muskem si vyměňují výpady. Twitter také hrozí Metě žalobou za údajné kopírování. 


Rozhovor týdne: Petr Dvořák

Už jen tři piva z deseti se vypijí v hospodách. A jeho zdražení může dál vyprázdnit hospody, obává se šéf Budějovického Budvaru Petr Dvořák. V rozhovoru nám také prozradil plány pivovaru, který se po stažení z Ruska soustředí na dobývání západních trhů.

Přeji hezký víkend, a pokud se kvůli vedru rozhodnete zůstat doma, na SZ Byznys najdete spoustu zajímavého čtení.


Martin Jašminský

Masaryčka finišuje


Masaryčka, stavba z pera architektonického studia Zaha Hadid Architects v režii skupiny Penta, míří do finále. Zbývá doladit poslední detaily, obalit fasádu zlatem a v srpnu se mohou stěhovat první nájemci. Podívejte se na skoro hotovou kancelářskou budovu, v jejímž podzemí bude i minipivovar.



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky