Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: ČNB by mohla sundat nohu z brzdy a pustit do hypoték víc kyslíku.

Pro většinu lidí se pořízení bytu na hypotéku, zejména ve velkých městech, stalo nedostupné.
Seznam Zprávy

14. 04. 2023

Vážení čtenáři,


s růstem cen nemovitostí v posledních letech a po zvýšení úrokových sazeb hypoték zůstává vlastnické bydlení v Česku jedno z nejméně dostupných v celé Evropské unii. Pro většinu lidí se pořízení bytu na hypotéku, zejména ve velkých městech, stalo nedostupné.


Nájemní bydlení je pro mnoho lidí, s ohledem na růst cen nájmů a omezenou nabídku bytů, ne příliš atraktivní alternativou.


Úrokové sazby s ohledem na stále vysokou inflaci, přehřátý trh práce a svižně rostoucí mzdy jen tak dolů nepůjdou a reálně hrozí, že letošní rok bude z pohledu poskytnutých hypoték jeden z nejhorších za dlouhá léta.


Podle Hypomonitoru České bankovní asociace poskytly banky v lednu 5,4 miliardy korun v hypotékách a v únoru 6,5 miliardy. V meziročním srovnání to představuje pokles o 80 procent v lednu a o 69 procent v únoru. V březnu došlo k jistému oživení a objem poskytnutých hypoték vzrostl na 12,6 miliardy, ale v meziročním srovnání jde stále o 60procentní pokles.


Kromě ceny bytů a drahých hypoték je tu ještě jedna brzda, jejíž uvolnění či dokonce dočasné zrušení by mohlo trh s hypotékami více oživit. Na hypotéku totiž nedosáhne ani řada lidí, kterým by banka byla ochotná půjčit, ale neprojdou přes pravidla, které bankám nařizuje Česká národní banka.


Jde o dva poměrové ukazatele. Jeden měří celkové zadlužení žadatele k čistému ročnímu příjmu jeho domácnosti a druhý výši měsíčních splátek úvěrů k čistým měsíčním příjmům domácnosti žadatele. Pravé druhý zmiňovaný parametr je v současné době pro řadu bonitních žadatelů hlavní překážkou.


Česká národní banka vyžaduje, aby výše měsíčních splátek úvěrů nepřesahovala 45 procent čistých příjmů domácnosti, u žadatelů mladších 36 let je kritérium vstřícnější a hranice je 50 procent.


Vezmou-li se v potaz průměrné čisté příjmy domácností například v Praze a Brně, které představují největší podíl trhu s byty v Česku, průměrné ceny bytů a aktuální sazba hypoték, vychází zmiňovaný ukazatel podle realitních expertů na více než 60 procent. Proto i žadatelé s nadprůměrnými příjmy, kterým by po zaplacení hypotéky stále zbývalo dostatek peněz na ostatní výdaje, na hypotéku nedosáhnou.


Nutno dodat, že oba zmíněné ukazatele nejsou výmyslem České národní banky ani nástrojem zbytečným. Evropská rada pro systémová rizika je zařadila mezi možné nástroje, které mohou jednotlivé země použít k podpoře finanční stability. To bylo i důvodem, proč tato omezení nasadila ČNB v roce 2018, kdy hypoteční trh a ceny nemovitostí zažívaly rallye a centrální banka je chtěla trochu zchladit.


Banky mohou podle pravidel ČNB sice uplatnit výjimky a u pěti procent nově poskytnutých hypoték tato pravidla ignorovat a rozhodovat se podle vlastního hodnocení bonity klienta. Jenže objem této výjimky se počítá z objemu hypoték poskytnutých v předchozím čtvrtletí. A logicky padá-li v meziročním srovnání trh o více než 60 procent, bavíme se o hypotékách na výjimku v řádu nízkých desítek případů. Jak říkají experti z trhu, na výjimky se stojí dlouhé fronty.


Při zvažování uvolnění těchto opatření, a podle mých informací tomu někteří členové bankovní rady jsou nakloněni, hovoří pro ještě jeden argument. Hypotéky patří dlouhodobě k nejlépe spláceným úvěrům. Více či méně nesplácené úvěry představují u hypoték pouze 0,7 procenta z celkového objemu, zatímco u spotřebitelských úvěrů se pohybují mezi 4 až 5 procenty. Kvalita splácení hypoték je tak v současné době nejvyšší v jejich historii.


Zmírnění těchto parametrů by tak nemuselo mít žádný zásadní vliv na kvalitu úvěrů a s ohledem na stále vysoké ceny bytů a drahé hypotéky rozhodně nenastartují novou rallye na hypotečním trhu. Pouze by to odstranilo překážku na cestě k vlastnímu bytu těm, kteří na to mají, ale k hypotéce se nedostanou.

Hráč týdne: Vinohradský pivovar

Vinohradský pivovar přesouvá po deseti letech výrobu ležáku z Korunní ulice v Praze 2 do svého nového pivovaru v Káraném u Čelákovic. Završil tím plány na vybudování druhého pivovaru, zahájené ještě před covidem.

Best of byznys

Tance kolem DPH. Velký ohlas vyvolaly plány Ministerstva financí na změnu sazeb DPH, v jejichž rámci by byla daň zvýšena mimo jiné u vodného a stočného, léků, točeného piva či veřejné dopravy, a mírně snížena například u stavebních prací. Návrh vyvolal pozdvižení mezi podnikateli, kritizovali ho i zástupci několika koaličních stran a premiér Fiala nakonec plány zveřejněné Českou televizí označil za uniklé pracovní materiály a nikoliv finální návrhy ministerstva. Hledání úspor ve státní kase ale nekončí. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje zvýšit odvody OSVČ, což je mimo jiné jeden z kroků, které vládě v zajímavém rozhovoru v podcastu 5:59 doporučuje i ekonom Petr Janský.


Přípravy na konopný trh. Vláda nedávno oznámila záměr zavést v Česku přísně regulovaný trh s konopím. Cílem návrhu je větší ochrana spotřebitelů a kontrola kvality a množství konopí na trhu. Zároveň by se zvýšily daňové příjmy pro státní kasu. Součástí plánu budou licenční poplatky a konopná daň, která by fungovala podobně jako daň spotřební. 


Spor o klest. Státní podnik Lesy ČR přenechal bez tendru firmě CB-EKO z holdingu Carbounion miliardáře Petra Pauknera absolutní většinu dřevních zbytků používaných k výrobě štěpky na deset let a za velmi výhodné ceny. Kontrakt za mnoho miliard byl uzavřen v červenci 2021 za bývalého ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka. Společnost Zelená biomasa z Bohdanče na Kutnohorsku chce nyní smlouvu zneplatnit.

Energetika

Výnosy z ropy. Ropný kartel OPEC ohlásil snížení produkce ropy, kterým chce tlačit ceny nahoru. Přiškrcení ropných kohoutů může stáhnout celou světovou ekonomiku do recese. Na českou ekonomiku dopadá zvýšení cen ropy a energií víc než na západoevropské státy. Z geopolitické nejistoty naopak těží Rusko, jehož příjmy na cenách ropy hodně závisí.


Nejasný osud ČEZu. Sázka na dividendy a rozdělení ČEZu žene nahoru cenu akcií. Investoři doufají, že buď vydělají na prémii od státu při znárodnění elektráren, nebo na budoucích dividendách. Co s firmou stát udělá, není jasné.


Sdílení elektřiny. Komplikuje se schvalování novely zákona o komunitní energetice, která má umožnit sdílení elektřiny z fotovoltaiky mezi domácnostmi, veřejnými budovami a firmami. Současná podoba novely naráží na kritiku distributorů elektřiny, Teplárenského sdružení a Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Podnikání a finance

Kontroly dotací. Sliby a realita jsou dvě odlišné disciplíny, ukázala kontrola dotací pro potravináře v období do roku 2020. Peníze končily především u velkých zpracovatelů, ačkoli měly pomáhat právě těm menším. Nejvyšší kontrolní úřad našel kořeny problému v éře Babišovy vlády, kdy byl ministrem zemědělství Miroslav Toman.


Ultimátum pro Raiffeisen. Rakouská skupina Raiffeisen má nyní v Rusku významnou pozici a čelí proto sílícímu tlaku na odchod ze země. Ukrajinci na konci března zařadili banku na seznam mezinárodních sponzorů války. Na její odchod z Ruska tlačí Evropská centrální banka, ruské aktivity Raiffeisen prošetřuje i americký sankční úřad OFAC a odchodem ke konkurenci bance vyhrožuje i česká firma Isolit-Bravo vlastněná Kvido Štěpánkem.

Banky platit nebudou. Daň z mimořádných zisků schválená loni v listopadu má státu pomoci kompenzovat výdaje na pomoc s energetickou krizí a platí od letošního roku. Loňské výsledky bank, na jejichž základě se zálohy na daň vypočítávají, budou ale pro politiky zklamáním. I ty největší odvedou státu jen jednotky milionů korun.


Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Přeskupování miliardového majetku. Kancelářský komplex Churchill Square v Praze u hlavního nádraží přejde kompletně do rukou tuzemské společnosti Českomoravská nemovitostní. Ta již nyní vlastní polovinu objektu. Druhá půlka patří libanonské investiční skupině CFH. Když oba spoluvlastníci kupovali nemovitost v roce 2020 od skupiny Penta, zaplatili celkem čtyři miliardy korun.


SVJ nemohou zakázat Airbnb. Společenství vlastníků jednotek v bytovém domě nemůže svými stanovami omezit krátkodobé pronájmy jednotlivých bytů, například prostřednictvím ubytovací platformy Airbnb. Nejvyšší soud potvrdil předchozí právní závěry Vrchního soudu v Praze. Uvedl, že stanovy se musí držet v mezích kompetencí společenství vlastníků.

Tech

Muskovy plány. Sociální síť Twitter v rychlém sledu několikrát změnila jméno i logo. Většinou jde o Muskovy typické vtípky a provokace. Přeměna na firmu X však ukazuje, že se Musk nevzdal své vize přiblížit americký mobilní trh tomu čínskému. Novinky oznámila i Muskova společnost Tesla, která postaví velkou továrnu na baterie v Šanghaji.


Cenzoři a umělá inteligence. Čínské firmy pracují na systémech umělé inteligence podobajících se oblíbenému ChatGPT poté, co jej firma OpenAI v Číně zakázala. Tamní úřady ovšem zároveň požadují mít nad generovaným obsahem důsledný přehled.


Rozhovor týdne: Roman Knap

Základní obrysy plánu na rušení poboček České pošty dávají smysl, řekl v rozhovoru pro SZ Byznys bývalý šéf pošty Roman Knap. Bez transformace podle něj státní podnik nepřežije.

Těším se na vaše reakce! A o deštivém víkendu si určitě najděte čas na Seznam Zprávy.


Martin Jašminský

Diamanty i tekuté ciferníky


V Ženevě na začátku dubna proběhl hodinářský veletrh Watches & Wonders. Letos na něj dorazilo celkem 48 výrobců. Podívejte se na ty nejnovější výstřelky časoměrné mechaniky, designu, zpracování a luxusu.



kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky